Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • viróza ? rotavírus ?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobrý večer pani dokktorka,potrebujeme zas vašu radu.
    máme: 25 mesačné dvojičky dievčatko + chlapček, 13 a 16 kg..Dnes ráno som dcérke dávala o 5 hod.mliečko,následne ho vygrckala,zdala sa mi teplá,mala 37,3 po odč.,
    o 8.hod.ráno 37,4 st.c.,znova vygrckala mliečko-teda len prvých pár hltov,potom ho dopila a bolo OK.O hodinu jedla ovsené vločky ,ktoré o 2 hod.vygrckala,to už mala 37,9 po odč.,Volala som kamarátke -detskej sestre-vraj je plné oddelenie rotavírusov,tak sme asi niečo chytili.Vraj máme držať hladovku,veľa piť,a keď sa bude vracanie ešte 3-4x opakovať,alebo sa pridružia hnačky máme prísť n a hosp.Odvtedy malá už negrckala,podľa pokynov som jej dala Panadol 125 mg čípok,ale pýtala si papať,tak som jej dala aspoň 1/2 suchého rohlíkapotom zas 2 sucháre.to nevyvrátila,j.doobeda som merala aj synčekovi teplotu-už má aj on 37,5,je plačlivý,tečú mu slinky.Ten obedoval,nevracal.
    Neviem čo sa deje,myslela som,že keď sú takéto mrazy-všetky vírusy sa vyničia a bude po virózach.Deti sú zaočkované ešte v okt.proti chrípke,tak som dúfala,že nás to obíde.neviem,i rotavírus to asi nebude ,či hej ? viroza ?Iné zatiaľ nebadám na nich ,len tá teplota,no a malá to raňajšie grckanie /dúfam,že sa to nerozbehne/
    chcem sa poradiť,môžem dávať aj harmančekový čaj ? je to vraj dobré,aj s medom,ale to asi v tomto prípade nie je dobré,pretože to spôsobuje dráždenie žal.sliznice a tak by grckala znova.Vraj harmanček je alergén ,tak neviem či to môžem podávať.
    trochu sa obávam,pretože z úst malej som zacítila acetónový dych,ale to asi bude tou hladovkou,áno ?
    teraz je už večer,nevraciame nehnačkujemepočas celého dňa ,teplota stúpla na 38,5 po odč.,pdala som nurofen,mám pocit,akoby malej začal tiecť z nošteka soplík.
    pani doktorka ako to prosím vidíte vy ? máme virózu ? sestrine deti začínajú vždy virózu zvracaním...
    ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Vôbec nie je podstatné, že je zima, ochorení so zvracaním aj hnačkami máme veľa / rotaviry sú typické tým, že sú v chladných mesiacoch/.Sldujte detičky, pri pteplote nad 38 púodajte liek od teploty, nenúťte do jedla, podávajteveľa tekutín / pri viac ako 6tich hnačkách či grcačkách aj kulíšek/ a pri pokračovaní ťažkostí vyhladajte lekára. Moja skúsenosť teraz je, že tieto ochorenia trvajú 24 hodín.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: