Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Krv v moči

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, mojej 22-mesačnej dcére bola opakovane zistená krv v moči. Prvýkrát na ++ , druhýkrát boli v moči stopy krvi, tretíkrát na + . Leukocyty boli 2-3 mil. a erytrocyty opakovane 2-3 mil. Pri vyšetrení v nemocnici neboli zistené zmeny na obličkách ani močových cestách. Ani výtery z pošvy a konečníka nenaznačujú nejaký problém. ORL vyšetrenie poskytlo rovnaký záver. Kedy sa zvyšuje hladina erytrocytov v moči? Môže tento problém byť spôsobený tým, že dcérka, ktorá je ešte čiastočne dojčená, nerada pije? Veľmi pekne ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    vyšetreie papierikom / výsledky na dva jeden krížik/ sú orientačné a vyšetrenie sedimentu, ktoré udávate nevykazuje žiadne patologické hodnoty . Dieťatku teda pravdepodobne nič nie je. Hladina erytrocytov v moči sa zyšuje za rôznych okolností a nedá sa tu popísať.

Podobné otázky

  • Streptokok agalactiae v hrdle

    , Autor: Omega

    Dobrý deň,
    Dcera nar. 5/2018, v case Vianoc zrejme silno prechladla. Najprv ju prehnalo,postazovala sa na bolest v oblasti mechura,drzala sa za podbrusko. Na druhy den uz mala teplotu. Opakovalo sa to cca dokopy 4 dni, pri samotnom cikani sa ale nestazovala, tak som tomu velku vahu nepripisovala. Na stvrty den sa uz sťažovala aj na bolesť hrdla. 3 dni mala teploty, Nurofen bol podaný len raz. Nakoniec som pre istotu otestovala moč prúžkami - krv v moči. Nasadila som jej D-manózu. Následne sedimentácia 3.1.2022 po 2 dňoch užívania bola negatívna. Pocas Vianoc sa stretavala so starou matkou,ktora prekonala covid (karantena do 20.12.)a zrejme este v case stretnutia s mojou dcerkou uzivala ATB na nasledny (alebo ako pridruzeny) zapal pluc/priedusiek.

    Týždeň po negatívnej sedimentácii sme boli na odberoch - - zakladne vysetrenia pred odoslanim na imunologiu. Tu sa vo výtere z hrdla 11.1.2022 zistil Streptococcus agalactiae masivne.
    14. januára bola zachripnutá, 15. januára mala už sopeľ, bez teploty. Od 17.1.nasadene ATB na zaklade toho vyteru a ostatnych vysledkov z krvi.

    Neviem sa dopatrat k podrobnejsim informaciam o tejto bakterii a su aj protichodne. Podla viacerych zdrojov sa tato bakteria nevyskytuje uplne bezne v hrdle vsetkych ludi a skor vynimocne sposobi v hrdle zapal najma starsim ludom, cukrovkarov alebo s inymi chorobami a ludom so znizenou imunitou.

    Mohla sa dcerka infikovat od babky? Do skolky nechodila cely december a za jeden den v skolke (10.1.2022) sa zrejme takyto nalez nevytvoril. Ako sa tento streptokok prenasa?

    Mohol spôsobiť zaroven zapal hrdla aj mechura?

    Budem velmi vdacna za Vas nazor.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Týto baktéria sa napríklad nachádza v oblasti genitálu u žien, preto sa rodiky na to testujú a v prípade poztivity lieia pred pôrodom, aby nenakazili behom pôrodu miminko. Baktéria spôsobuje rôzne ochorenie, považuj sa za potencionálneho patogéna.
    Predpokladám, že dieťatko ho získalo napríkladak zvykne spávať s vami v possteli alebo sa tam hrá, préde sa pomojkať

  • Zapáchajúci moč

    , Autor: Maria.P

    Dobrý deň, plne dojčený 9-týždňový syn má posledné dva týždne výrazne zapáchajúci moč (niekedy je ho cítiť menej, inokedy viac). Okrem zápachu pripomínajúceho amoniak sa neprejavil žiadny iný problém - zafarbenie moču, krv v moči, horúčka, atď. Pediater nám odporučil podávať synovi čistú vodu, no vo viacerých článkoch sa voda takýmto malým dojčatám neodporúča. Mohli by ste nám, prosím, poradiť? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Vodu, pokiaľ dieťa dobre pije a má viac ako 5 mokrých pleinok za 24 hodín nevidím dôvod podávať. Moč samozrejme obsahuje amoniak, respektíve sa tak rozkladá, takže zápach takýto môže byť ak dieťa dlhšie neprebalíte. Sledujte celkový stav dieťatka a ak by ste si neboli istí, že všetko je v poriadku treba odobrať moč do skúmavky / cikať priamo do skúmavky/ a vyšetriť.

  • Krvný obraz

    , Autor: angel8734

    Dobry deň, znepokojujú má výsledky syna 7 rokov. Syn mal príznaky chrípky. Mierny výtok z nosa. O dva dni neskôr silná bolesť ucha (zubov) (piatok v noci) na druhý deň mierna bolesť s horúčkou 39. (sobota). Nedeľa pretrváva mierna bolesť ucha, má dotyk bez reakcie. Horúčka stále vystupuje 6 hodín po podaní nurofenu. Všimla som si, že má mierne sfarbené očné bielka do žltá. V pondelok návšteva lekára. Horúčka stála. V utorok sme mali priniesť moč kvôli tomu sfarbeniu. Moč na bilirubin neg. Ale pozitivni na krv. Odber krvi, moč na laboratórne vyšetrenie. Výsledky krv S - bilirubin 37,94 (ref.h7-22), S bilirubin kongjuvany 5,97 (0-5), S-gmt 0,38 (0-0,31) lekárka vravela, že nakoľko sú pečeňové testy v poriadku môže to byť následkom prekonanej infekcie, choroby alebo zaťaženia organizmu. Moč: u sed leukocyt 21,4 (0-13)u sed erytrocit 68.1 (0-13,6) glomuralne (dysmorphic) u sed hlienove vlákna 14.5, (0-5) u sed epitelie ploche 6,8 (0-5.2) ostatné sú v poriadku. Dnes berieme moč na kultiváciu. Lekárka vravela, že môže mať porušenu predkožky a z toho ta krv v moči, ale po kultivacii budú výsledky presnejšie. No mňa tieto výsledky znepokojujú veľmi. Teplota stúpa do 38,3. Lieky sme zatiaľ nedostali. Syn sa cíti v pohode, jedine v cez víkend spal veľa. nesťažuje sa na nič, žiadna bolesť. Močí pravidelne a bez bolesti. môžem byť naozaj kľudná alebo by som mala trvať na ďalších vyšetreniach a liečbe? Ďakujem za vašu odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    A neviem aký má krvný obraz, to je dôležité a tiež, či je ešte žltý.
    Inak sa naozaj neviem k stavu vyjadriť. Chrípka je vážne ochorenie a môže všeličo spôsobiť. Treba všetko vyšetriť a dieť sledovať.

  • Hematúria

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň

    chcel by som sa poradiť ohľadne problémov s dcérou. Už asi druhý rok sa trápime s hematúriou (krvou v moči), spojenou so zlými výsledkami krvi. Zlé výsledky v krvi predstavujú - napr. naposledy(tyzden dozadu) lystériu plus zvýšené akútne protilátky na mononukleózu.Opakuje sa to stále dookola - opäť nám dajú ATB, aby sa preliečili tie choroby, ktoré zistili z krvi a o pol roka, keď pojdeme na kontrolu, opäť bude mať krv v moči a zlé výsledky v krvi. Akoby jej telo stále bojovalo s nejakou infekciou. Pritom je navonok absolútne v poriadku a nebyť tých výsledkov, tak nechodíme ani k lekárovi. Doktorka tvrdí, že malá musela prekonať v minulosti mononukleózu a po nej sa telo a imunita spamatáva aj 2-3 roky, alebo navrhuje, aby sme ju nechali rok doma a nepúšťali do škôlky. Opatovne teda pojdeme aj na imunoalergologiu, aby ju skontrolovali. Len to trva uz velmi dlho a vzdy po zlych vysledkoch jej nasadia ATB aby jej vsetko preliecili .. a po case, aj ked vobec nie je chora, opat ma zle vysledky, krv v moci a alebo lysteriu, alebo nejakeho ...koka, ci zvysene chronicke alebo akutne protilatky na mononukleozu ... a opat dookola. Neviete poradit, co by to mohlo sposobovat ? Navonok dcere ozaj nic nie je, dokonca nebola ani velmi chora v zime.

    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    nenapísali ste aká stará je dcéra. Ale ajkeby som to vedela, neviem na vašu otázku odpovedať. Listeria sa bežne nevyšetruje, tak na to asi majú nejaký dôvod.

  • Močové ústrojenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pani doktorka!
    Obraciam sa zasa raz na Vás so svojim problémom- mám dcérku trojročnú, plne kojená do 15 mesiacov, váha cca 16kg, dobre prosperovala, bez chorôb až do augusta tohto roka...boli sme musím sa priznať na priehrade kde vošla do vody a malá dostala zápal močových ciest....okrem toho prehrešku sa kúpala iba doma v bazéne, ...
    Nedalo mi to a po nejakom čase som jej kedže sa trošku sťažovala pri močení dala som jej urobiť kontrol.vyšetrenie moču ktoré ukázalo že má krv v moči a tak nás radšej hospitalizovali, nemala bolesti ani teploty podľa toho usudzujem a aj p.primárka ma ubezpečila že sme zasiahli včas...
    No skrátim to teraz na jeseň mala soplíky čo sa zasa ukázalo nálezom v moči Ecoli...moment.je po atb /Zinnat/ asi týždeň urobili sme kontr. moč a pediater mi povedal že je tam bacil ktorý ešte ani nepočul v hodnote"10.3"/Morgan..../alebo také niečo ...viem že sa Vám ťažko bude náš stav zhodnocovať len sa chcem opýtať čo by sa dalo ešte urobiť aby sa jej to nevracalo- pretože a to som zabudla na kontrolách na Sone nám povedali že má jednu obličku s taký troška odlišným povrchom a tak im nie jasné či je to získané alebo vrodené...zápal v čase nemocnice na obličky vraj neprešiel je možné ža obličky takto na to zareagovali?
    Malej teraz dávam Imunoglukán podľa vašej rady s probiotikami, stravu má pestrú aj ked sa priznám že už má rada aj párky a šunku...čiže solené viac ako by bolo potrebné inak sa ju snažím vo výbere korigovať a nasmerovať na menej solené...už neviem čo by sa dalo viac....predsa ešte musím opísať jeden stav a to to že práve v tomto období si odvykala od plienky ...teraz nám stalo že sa za sebou dve noci pocikala...navrhujete navštívať urologa, ja mám obavu z toho či jej nebudú navrhovať nejaké uro zákroky....vdaka za pomoc majte sa

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    pocikávanie v tomto veku je ešte normálne. K infekcii močových ciest sa ťažko vyjadrím, preotže treba vidieť aktuálne výsledky, vyšetriť dieťa a tak ďalej. Jedno je isté:pri každom ochorení, hlavne pri horúčnatom, je potrebné vždy!!!vyšetriť moč a to ešte pred nasadením antibiotík.. Moja rada aj ako matky je do desiatich rokov žehliť gaťky. Nechodiť do termálnych bazénov, na jazerá, ani normálnych baznov, pokial je nenaučíte, že vo vode nesmie cikať. pravidlen sledovať moč, záleží na vašom lekárov, ako to budete robiť, či bude chodiť aj na nefrológiu.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: