Poradňa pediatra

odbornik2
10,418 otázok , odbornik2

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Krvný obraz

    , Autor: angel8734

    Dobry deň, znepokojujú má výsledky syna 7 rokov. Syn mal príznaky chrípky. Mierny výtok z nosa. O dva dni neskôr silná bolesť ucha (zubov) (piatok v noci) na druhý deň mierna bolesť s horúčkou 39. (sobota). Nedeľa pretrváva mierna bolesť ucha, má dotyk bez reakcie. Horúčka stále vystupuje 6 hodín po podaní nurofenu. Všimla som si, že má mierne sfarbené očné bielka do žltá. V pondelok návšteva lekára. Horúčka stála. V utorok sme mali priniesť moč kvôli tomu sfarbeniu. Moč na bilirubin neg. Ale pozitivni na krv. Odber krvi, moč na laboratórne vyšetrenie. Výsledky krv S - bilirubin 37,94 (ref.h7-22), S bilirubin kongjuvany 5,97 (0-5), S-gmt 0,38 (0-0,31) lekárka vravela, že nakoľko sú pečeňové testy v poriadku môže to byť následkom prekonanej infekcie, choroby alebo zaťaženia organizmu. Moč: u sed leukocyt 21,4 (0-13)u sed erytrocit 68.1 (0-13,6) glomuralne (dysmorphic) u sed hlienove vlákna 14.5, (0-5) u sed epitelie ploche 6,8 (0-5.2) ostatné sú v poriadku. Dnes berieme moč na kultiváciu. Lekárka vravela, že môže mať porušenu predkožky a z toho ta krv v moči, ale po kultivacii budú výsledky presnejšie. No mňa tieto výsledky znepokojujú veľmi. Teplota stúpa do 38,3. Lieky sme zatiaľ nedostali. Syn sa cíti v pohode, jedine v cez víkend spal veľa. nesťažuje sa na nič, žiadna bolesť. Močí pravidelne a bez bolesti. môžem byť naozaj kľudná alebo by som mala trvať na ďalších vyšetreniach a liečbe? Ďakujem za vašu odpoved.

    Odpovedá: odbornik2

    A neviem aký má krvný obraz, to je dôležité a tiež, či je ešte žltý.
    Inak sa naozaj neviem k stavu vyjadriť. Chrípka je vážne ochorenie a môže všeličo spôsobiť. Treba všetko vyšetriť a dieť sledovať.

Podobné otázky

  • Anémia

    , Autor: 1zelenoocko2

    Dobrý večer, mala by som prosím takúto otázku . Syn 4,5 ročný má už dlhodobo problém s nedostatkom železa v krvi. Dlhodobo bral kvapky Maltofer. Spôsobovali mi bolesti brucha a aj z tohto dôvodu som hľadala nejaké prírodné riešenie. A preto už asi vyše 3 mesiacov mu dávam Spirulinu a chlorellu. Teraz som mu dala skontrolovať krvný obraz a oproti minulému má takéto hodnoty.
    Hemoglobín predtým 122 - teraz 131
    železo S predtým 15,66 - teraz 4,92
    železo CVK-S predtým 39,7 - teraz 60,41
    Hemoglobín ide hore, to som rada. Ale nerozumiem tým skratkám železa. čo znamenajú? aký je v nich rozdiel? To železo S mu kleslo o dosť veľa, je to zle? A to druhé železo CVK mu išlo zasa o dosť hore. Má už skoro hraničnú hodnotu, nie je to už priveľa? Neviem či je to zmena k lepšiemu alebo horšiemu. Vopred Vám ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: odbornik2

    S chlorellou by som bola veľmi opatrná, môže zaťažiť obličky a výťažnosť železa nie je nijak významná. Čo je spirulina neviem, ale ak je to. rastlinný produkt, tiež tam výťažnosť železa bude minimálna. Železo v krvi je S železo a je nízke, aj to čo tam bolo sa vstavalo do hemoglobínu, ktorý sa zvýšil aCVK hovorí o metablozme železa, ktorý je vysoký, železo sa vpravuje do hemoglobínu.
    Určite by som podávala železo, pretože ho treba dopniť v sére, dieťa stále anému má, len jej hovoríme latentná, teda na hemoglobíne a krvnom obraze nie je zjavná. Dávka železa je v tomto prípade nižšia, 2_3x denne 5 kvapiek. Je potrebné železo, eda maltofer srávne podávať: nie s liečnymi výrobkami, nie bezprostredne s jedlom nezapíjať čajom a už vôbec nie mliekom. Zapiť čistou vodou alebo ovocou šťavou.

  • krvne hodnoty

    , Autor: adel07

    Dobry den ,p. doktorka prosím Vás o Vas nazor, moj syn (3r) mal vys.krv na krvny obraz kt. Bol v poriadku dalsie hodnoty boly zvysene a to konkretne Monocyty abs.p. 1,280
    Bazofily abs.p. 0,187
    Eozinofily abs.p. 0,704
    Monocyty % 15
    Eozinofily % 8,27
    Bazofily %2,20
    Nasa p. doktorka mu dala aerius sirup kedze sa prejavila aj alergia s tym ze ho bude uzivat dlhodobo nepretrzite aj ako posilnenie imunity pri castych virozach. Za vas nazor dakujem

    Odpovedá: odbornik2

    M8 zvýšené eozinofily to je pravda ale na to, či je potrebné užívať Aerius vám neviem odpovedať. On neposilňuje imunitu pri častých virózach, je to antihistaminikum, liek proti alergii, ktorú možno pani doktorka predpokladá. Viac sa k problému neviem vyjadriť.

  • Šarlach

    , Autor: odbornik2

    Dobrý večer,

    chcela by som sa spýtať či by si lekár mohol zmýliť šarlach s hnisavou angínou a či by sa nejaké následky šarlachu mohli prejaviť aj po cca 5 rokoch.
    Moja teraz 8 ročná dcéra sa sťažuje na bolesti nôh, kedykoľvek počas dna, ale nieje to zase každý deň. Vačšinou je to v okolí členkov, občas zozadu kolien, raz to bolo v bedrových klboch, inokedy zápastie na rukách. Ked sa jej spýtam ako ju to bolí,tak mi povie,ako keby ju niekto buchol a postupne to prestáva a , že ju bolí tam kde sa spájajú kosti. Neplače od bolesti, hrá sa dalej, trochu si pocvičí - pokrúti členkami, ponatahuje sa a postupne po cca 5,10,15 min. mi povie,že to prešlo....
    Súvislosť so šarlachom mi napadla preto,že mi známa hovorila,že jej dcéra ho práve prekonala a čo všetko to môže mať za následkok,vratane postihnutia klbov. Ked mala dcéra asi 2,5 roka, pamatam si,že sme boli na pohotovosti,lebo mala teplotu okolo 39 st,červený jazyk a dolu na nohách červené vyrážky,ktoré do dvoch dní potom zmizli. na dotyk neboli cítiť,iba také flaky,tak som sa zlakla či nie šarlach. Na pohotovosti ju prezreli a povedali,že má hnisavú angínu a tie vyrázky z teploty. Potom sa nerobili žiadne výtery,krv,aslo,moč... Ked bola malá krívala na jednu nohu, na ortopedii to uzavreli plochými nohami. Krvný obraz jej bol vtedy robený základný a nezistilo sa nič, iba málo železa. Občas sa ešte stažovala na bolest nohy v kolene (zozadu) 3-4x do roka, potom asi tak 2 -3 roky vobec až teraz. Tak som sa zlakla či by nemohlo ist o prekonaný šarlach s takýmto následkom.Chorá veľmi nebýva, iba nejaké prechladnutie,viroza.... antibiotiká mala naposledy asi pred 2 rokmi...Ďakujem za odpoved.

    Odpovedá: odbornik2

    Šarlach je ochorenie spôsobené určitým druhom streptokoka, ktorý za určitých okolností / keď bektéria obsahuje aj erytrogénny toxín/ spôsobuje toto ochorenie, charakteristické aj typickou vyrážkou / nie takou ako popisujete/ a za určitých okolností táto baktéria spôsobuje len angínu, aj hnisavú, bez sprievodnej vyrážky. O omyle ťažko hovoriť. Angína môže byť spôsobená aj iným vyvolávateľom, aj vírusom. Na angínu spôsobenú streptkokom / alebo aj šarlach/ je základným účinným liekom peniclín. Ak je priebeh ochorenia dobrý, okrem vyšetrenia moče, nie sú potrebné žiadne ˇalšie vyšetrenia. Na spoľahlivé stanovenie diagnózy musí byť výter z hrdla pozitívny na pyogénneho streptokoka. Niekoľko dní po ukončení liečby peniclínom / trvá 10 dní/ je potrebné okrem moče skontrolovať aj výter z hrdla.
    Ak je vyvolávateľom angíny vírus / nepríklad pri mononukleoze/ nie je potrebná antibiotická liečba.
    Ťažkosti vašej dcérky by som nespájala s prekonanou a už vôbec nie zle liečenou angínou. V každomprípadeuvedené ťažkosti sú dôvodom, aby ste vyhľadali lekára. Môže ísť o rôzne príčinytýchto ťažkostí. Niektoré aj závažné.

  • Dlhodobo zvysena teplota u 6 mesacneho dojcata

    , Autor: ZuzuF

    Dobry den, prosim o radu. Mam 6 a pol mesacneho synceka. Uz vyse mesiaca ma zvysenu teplotu, rano cca 37 az 37,3 vecer 37,6 az 37,7. Ked sme s tym boli u nasej pani doktorky (zvysene teploty mal vtedy asi tyzden), zobrala mu krv a vyter z mrkvu a nosa , vysledky boli ok, skonstatovala ze to moze mat ak prekonal nejaku chorobu (predtym Bol Vsak uplne zdravy, ani ja s manzelom sme neboli chori). Potom zacal skaredo kaslat, teplota mu stupla na 38,5, sli sme s nim cez vikend na pohotovost a diagnoza zacinajuci zapal pluc, 10 dni bral antibiotika augmentin. Na kontrole sme boli u nasej pani doktorky. Aj po ukonceni liecby mu Vsak zvysene teploty ostali. Opat mu brala krv, aj moc, hodnoty ktore su mimo rozpatia su metabolity s kreatinin 21, imunologicke vysetrenie s IgG 1,59, s IgA menej ako 0,06, s IgM 0,18. Krvny obraz neutrofity neut % 27, lymphocyty lymph% 64,6, str.ob.ery MCV 69,9, str.far.k.MCHC 371, distr.vel.ery RDW-SD 31,6, trombocyty PLT 409, tr.krivka PDW 9,8, herpeticke virusy s anti VCA IgG EBV 17,6, moc chemicky u ph 8,00, u hustota 1008,00 kg/m3.dostali sme odprucenie ist k alergologovi, na vysetrenie este cakame. Nasledne mal pre zmenu 2 tyzdne zelene hnacky, vyter zo zadocku Bol ok, uz aj hnacky nastastie presli. Zvysene teploty ma Vsak nadalej, dokopy je to uz asi 5 tyzdnov. Mame si pytat este nejake odborne vysetrenie, alebo kam sa mame obratit aby sme zistili pricinu tej neustalej teploty?
    Velmi pekne dakujem za akukolvek radu.prajem pekny den

    Odpovedá: odbornik2

    Zvýšené teploty v tomto veku ale aj u starších detí vidíme pomerne často. Pokiaľ neprekročia hranicu 38 st Celzia zväčša sanejedná o žiadne ochorenie, dieťatko je jednoducho nastavené na zvýšenú teplotu. Samozrejme to vaše medzitým dostalo infekt, ktorý bolo potrebné liečiť s antibiotikamia ale s jeho zvýšenými teplotami to nemusí vôbec súvisieť. Skôr si myslím, že ako ste navštevovali lekára pre zvýšené teploty, od nejakého chorého dieťatka mohol v ambulancii chytiť infekciu.
    Ak dieťa dobre papá, správne sa vyvíja, nemá žiadne chorobný nález v moči a máte zistené aj krvné vyšetrenia, kde nie je chorobný nález, nie je potrebné dieťa odosielať na žiadne ďalšie vyšetrenie.

  • asi anemia

    , Autor: NADA77

    dobry vecer .mala by som na vas jednu otasku.moja dcera mala pred rokom anemiu.lekarka jej urobila odbery krvy,mocu aj stolice a po testoch sa dozvedela ze jej chyba neaka cast zeleza.nedala malej ziadne lieky iba mi povedala ze jej mam davat zeleninu ktora obsahuje zelezo.ale mne sa to cele neak nezda.malej byva velmi casto zle ale nezvracia..mava stoho zachvaty placu .boji sa toho ze je jej zle a ze bude zvracat.kryci.kope dovsetkeho bucha je stoho mimo.obymam ju a drzim a rozpravam sa snou otom a privadzam ju na ine myslienky ale vzdy ju to iba trosku prejde a ukludni.neviem co mam robit.doktorka tvrdi ze jej nic nieje ale prezivat to z malou to je hrozne.prosim vas pani doktorka porat te mi co mam robit.dakujem tarkayova

    Odpovedá: odbornik2

    Treba zopakovať krvný obraz a hladinu železa, neviem aká anémia a kolko železa mohlo chýbať, ale železo sa určite nedoplní žiadnymi bylinkami ani zeleninou. Je potrebná kvalitná dodávka mäsa a zväčša aj liekov obsahujúcich železo.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: