Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Dojčenské mlieko

    , Autor: Mischellll

    Dobrý deň pani doktorka,

    chcela by som sa Vás opýtať, či máte nejaké skúsenosti s dojčenským mliekom Beba Sensitive? Resp.aká je po nej stolica u bábätka?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem presne odpovedať, pretože stolica bábätka sa často mení, nie len v súvislosti so značkou mlieka. Predpokladám však, že je to kvalitné mlieko, ktoré deti dobre znášajú pre ten systém senzitívneho spracovania mlieka.

Podobné otázky

  • neustále bolesti bruška

    , Autor: elak

    Dobrý deň, máme 11mes. syna, takmer od narodenia je prikrmovaný, od 6.mesiaca výlučne na UM. Mával hrozné koliky a pomohlo nám Hami pri zápche a kolikách (má naštiepenú bielkovinu - jednoducho povedané), no prestalo sa vyrábať a pred vianocami sme minuli posledné. vzhľadom k veku sme začali dávať obyčajné hami, no malého neustále v noci bolieva bruško, krčí nožičky, zvíja sa, hrozne plače a zaspí iba vo zvislej polohe, keď mu najľahšie odchádzajú plyny. Od narodenia mu dávam BioGaiu alebo ProbioFix, skúšala som párkrát vysadiť, ale potom nekakal a bolo to ešte horšie. Teraz som mu na skúšku (už tretí deň) kúpila Nutrilon Allergy Care a nemliečnu kašu a zatiaľ pekne spinkal a nič ho nebolelo (prvá noc nebola ešte úplne OK, ale ďalšie už áno). Môžem na vlastnú žiadosť požadovať testy na potravinovú neznášanlivosť? Netvrdím, že má alergiu na laktózu, ale od narodenia bol zvyknutý na mlieko s naštiepenou bielkovinou (tak to nazýva výrobca, neviem, čo to presne znamená), tak mi napadlo, že keď mu dám obyč dojčenské mlieko, kašu a príp. aj jogurt alebo maslo, tak je na neho mliečnych cukrov priveľa. Mne osobne je z mlieka tiež ťažko, ale výrobky z neho mi už problém nerobia. Za odpoveď veľmi pekne ďakujem. e

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    S alergiou ani neznášanlivosťou laktózy to asi nebude mať nič spoločné, pretože aj allergy care má laktózu. Pravdepodobne sa skôr jedná o alergiu na bielkovinu kravského mlieka. To nie je potrebné hneď robiť testy a a ni to netreba od lekára žiadať, on to spraví sám alebo vás pošle k odborníkovi. Treba však navštíviť lekára, všetko mu povedať a on môže spraviť tzv. eliminačný test: môže vám predpísať allergy care mlieko na určitú dobu a ak je dieťa bez ťažkostí, skúsi ešte raz podávať bežnú formulu, umelé mlieko. AK sa ťažkosti znova objavia, je jasné, že dieťa mlieko teraz nemôže a aj s pomocou odborníkov sa dieťa dovyšetruje a hlavne sa bude živiť vhodnou formulou, teda allergy care.

  • obilniny v strave 2-rocneho dietatka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pani doktorka,

    rada by som sa spytala, kolko porcii obilnin by malo 2-rocne dietatko denne spapat. Nedari sa mi dcerku rano presvedcit na chlebik(a vlastne ani inokedy cez den), len obcas a tak ranajkujeme bielu Activiu s frutapurou. Inak mam pocit, ze jej jedalnicek je plnohodnotny a pestry. Obsahuje denne polievku,maso, ovocie aj zeleninu, mliecne vyrobky, sladkosti len vo form Pribinacka, Monte ...(cukriky, cokolady nenukam, ale ani nema zaujem). Obilniny prijma v obedovom "menu": cestoviny jej vzdy pridam aj do polievky a pri druhom jedle obmienam ryzu, zemiak, cestovinu, pseno, kus-kus..Cez den zje aspon take rozne celozrnne tycinky s vlakninou, kukuricne chleby a pod. Vecer papa dojcensku kasu, takze aj tam su zahrnute obilniny a tiez nepijeme klasicke dojcenske mlieko, ale hotove "mliecka s kasou", ktore sa daju pre deti u nas kupit.Taketo mliecko pije okolo 150ml rano a cca 150ml vecer. Taktiez obsahuju roznu zmes obilnin. Je taketo mnozstvo obilnin postacujuce?
    Aky je, pani doktorka, vas nazor na celozrnne cestoviny? Stretla som sa s myslienkou, ze su pre 2rocne crievko este velmi "drsne" a radsej volit beznu cestovinu z bielej muky.
    Inak dcerka vazi 12,8kg a meria 88cm.

    Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Okolo tretieho roka možete začat aj s celozrnnými cestovninami. Podla popisu jedálnička, jej obilniny nechýbajú, len pozor na to mlieko s kašou, zatial je hmotnost v poriadku, ale takéto mlieko by mohlo byt začiatkom neprimeraného priberania.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: