Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Pučenie

    , Autor: Bea 8787

    Dobrý deň,
    Mám 11 mesačnú dcérku a posledne 2 mesiace sa nám tzv.púči. Najskôr to začalo len občas ale posledne dni je to častejšie a častejšie. Robí to aj na zemi,aj v sedačke a občas v kočíku. Sedí na ritke ručičky spojí ako na modlenie a začne sa chýbať z ľavá do práva- iba spodnou časťou- popri tom ručičky tlači dlaňami k sebe a celá stuhne. Nedá sa ani zabaviť ani odreagovať. Pomôže iba keď ju zoberiem na ruky. Skúšala som ju nechať naholo bez plienky chvíľku to nerobila ale potom aj tak začala. Ďakujem za pomoc

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem si to celkom dobre predstaviť, ale reagujete správne, treba ju zobrať na ruky a zaujať niečím iným. Ak by to bolo tak, že ani týmto nereaguje a nezmení správanie je potrebné konzultovať s lekárom.

Podobné otázky

  • Neustále pučenie a kŕče

    , Autor: Ivet1

    Dobrý deň,

    máme doma 5 týždnového synčeka. Narodil sa hypotrofický s 2300 g a mal žltačku. Prvé dva týždne bol spavý a od tretieho sa všetko obrátilo naopak a je to stále horšie. Každú noc veľmi tlačí akoby na kakanie, pučí sa je v krči a vydáva hlasné zvuky, úplne celú noc s pár mimútovými prestávkami. Niekolko dní dozadu to začalo už aj počas dňa. Papá MM no len chvílku saje a aj grcká, no je dosť nepokojný počas kojenia, kope a prehýba sa v luk a tiež je celý v kŕči. No zatiaľ pribral. Naša pediatrička vraví že je to bežné. No naozaj je normálne aby som celú noc nespala a babo tiez? Cez den to nedobehneme keďze to robí už aj vtedy. Už som veľmi vyčerpaná a neviem ako ďalej. Môže ísť aj o niečo vážnejšie? Z pôrodnice nám povedali aby sme sli ešte na kontrolné sono hlavičky. Termín máme až v decembri a dúfam že to dovtedy nejako vydržíme. Myslíte že môže íst o nejaký neurologocký problém alebo je to naozaj bežné a odozneje to?
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je to naozaj bežn prejav dieťatka v tomto vkeu. Stále má plné bruško, čo samozrejme počas pobytu v maternici nemalo, tak sa s tým snaží vyrovnať: skúša prdkať, kakať, tlačí, občas grcia. Normálne prejavy bábätka, len niektoré sú pri tom hlučnejšie, iné nie. Je pravidelne sledovaný v poradne, ak by niečo nebolo v poriadku, zistí sa to.

  • Pučenie novorodenca

    , Autor: Toscana

    Dobrý deň,

    môžem Vás poprosiť o radu? Máme 5 týždňové dievčatko a posledné 2 týždne nám začalo počas spánku, ale aj v bdelom stave pučiť, tlačiť, červenať sa a niekedy aj trochu chrčať.
    - Jedná sa o koliky?
    - Vieme mu nejako uľaviť?
    - Môžeme tak malé dieťa odsávať z nošteka?

    Veľmi pekne ďakujem za odpovede.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Odsávať z nošteka, pokiaľ nemá nádchu, ktorá by bránila v dáchaní cez noštek nie je potrebné. Môžete noštek zvlhčiť fyziologickým roztokom libenar alebo sterimarom baby.
    Pučenie nie je ani kolika ani iné patologické správanie dieťatka. Má takmer stále plné brušku / čo počas pobytu vo vašom brušku nemala / niekedy môže mať pocit, akoby bola prejedená, tak sa snaží to nejako vyriešiť, nuž sa pučí, ochká, rada by si odgrgla ale vždy to nejde, alebo potrebuje sa vyprdkať alebo vykakať a nie vždy jej to ide. Sú to normálne prejavy zdravého dieťatka, je také hlučnejšie ale netreba to vôbec riešiť.

  • Pucenie babatka

    , Autor: Vladika

    Dobrý deň. Mám 6 týždňovu dcérku a asi už 2 týždeň sa neustále puci a tlačí a hneď nato začne plakať. Robí to celý deň sem tam aj v noci. V noci pekne spi ale cez deň je strašne nespokojná. Bola dojcena 3 týždne potom som mala mliečka už malo a začali sme prikrmovat um. Teraz je už plné krmena UM. Kaka pravidelne aj prdiky ma. Tak nevieme prečo sa tak strašne puci az je červená a potom začne strašne plakať. Aj cvičíme a masirujeme bruško. Len to pucenie nám nejde do hlavy. Ďakujem za odpoveď. Pekný deň.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Pučenie určite nie je chorobný prejav. Má proste plné bruško, niekedy sa pri papaní nahlce aj veľa vzduchu, takže nevie, ako má na pocit plného bruška reagovať, preto sa snaží si grgnúť, nájsť si vhodnejšiu polohu, uvoľniť vetry a pri tom sa pučí. Dokonca je pri tom aj hodne hlučná. Je to prechodná záležitosť, keď bude pravidelne, možno aj len jedenkrát za niekoľko dní kakať, upraví sa to.

  • Pučenie

    , Autor: nikola-6

    Dobrý deň.
    Synček ma 7t a poslednú dobu sa pučí aj pri pišaní. Pri veľkej potrebe je to pravidelne a silnejšie pučenie s krikom no pri malej mi to príde zvláštne aj keď je to krátke pučenie resp zvuk tlačenia. Je to niečo zle alebo sa toho nemám obávať?
    Ďakujem.
    S pozdravom.
    Nikola

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Deti mávajú takéto prejavy. Pravdou je, že močenie nie je dôvod, aby musel niečo vytláčať.
    Ak je okolo genitálu všetko v poriadku, má dostatočný počet mokrých plienok za deň a nemal žiadne problémy pri vyšetrení obličiek po pôrode, iste to nie je prejav ochorenia, len všeobecný životný prejav bábätka v tomto veku.

  • Kakanie a plac

    , Autor: denab

    Dobry den pani doktorka,
    Prosim o radu.....mam syna, ktory ma mesiac a pol a aj ked viem, ze babatka este nemaju vyvinuty traviaci system , aj tak vas poprosim o radu.
    ako tak sledujem nasho drobca, mam pocit, ze je to uzasne babo. naozaj je zlaty, spokojnucky. len ked ideme dojcit, mam normalne strach, lebo papa a teraz uz v podstate kazde papanie sa zacne pocas papania krutit a pucit, cely je cerveny. nie tak trosku a ze sa vykaka ako na zaciatku. ale viac, az place, pusta bradavku;... a potom sa trapi a kruti, kym sa nevykaka. posledne dva dni to bez rektalnej rurky ani nejde. a co je zvlastne, nevykaka potom huste hovienko, ale takmer vodu. ale aj tak mu to nejde. niekedy aj ma kaknute v plienke, ale stale place. neskor vdaka rurke este dvakrat vykaka dost velke mnostvo riedkej stolice.... da sa podla vas tomuto nejako predist? zabranit tomu, aby sa tak trapil? mozno robim nejaku chybu..... no a mame skoro 6 tyzdnov, takze mozno aj zacne menej kakat, nie po kazdom papani. ale to sa bude takto trapit? lebo ved po papani nebude hned kakanie, tak...... jaj. kedy sa to dovyvija ta traviaca sustava babatkam?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Tráviaca sústava je v čase narodenia vyvinutá. Samozrejme, občas existujú odchýlky, ale to pravdepdobne nie je u vášho dieťatka. Hlavne nesmiete byť v strese z toho, že pri papaní kaka, pučí sa a podobne. Akonáhle ste v strese, je v strese aj bábätko, netečie mu dobre mlieko a celý kruh ťažkostí sa uzatvára. Buďte pokojná, pučenie bábätka, mrvenie a následne kakanie je normálne. Nepoužívala aby som rektálnu rúrku, on sa vakaká, tak či tak, trocha sa pri tom pučí, ale rektlna rúrka prispieva k tomu, že sa prirodzene si začať kakanie naučí ešte neskôr a jeho trápenie s kakaním a vetríkmi sa bude predlžovať. Samozrejme existuje aj ochorenie s poruchou vyprázdňovania ale to sa prejavuje trocha inak.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: