Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • prosím poraĎte

    , Autor: klaudi96

    Príjemný večer pani pediatrička. Mám viac otázok. Vopred sa ospravedlnujem ale som čertvá mamička. takže si myslím že obavy sú na mieste a naša pediatrička je naozaj hrozná. nakoľko ďalšia je takmer 20km od našej dediny chcela by som aspoň do jari vydržať s malou u nej nakoľko v tej zime sa trepať s babetkom. Vopred ´dakujem za rady.
    1.Moja dcérka má zajtra 5týždňov. Už týždeň nato ako sme prišli z pôrodnice dostala zatečené hlieny soplík nejde vôbec takmer. Sme na UM sunar premium 1)nakoľko som stratila mliečko mala som ragady v dosť veľkom štádiu. Takže naša lekárka nám dala na zatečené hlieny mucosolvan no ten jej ani po vyše týždni nezabral. Kázala nám pásť koníky no malá sa nechec nejak vyvrackať, prepapať s aju nedá a teraz obzvlásť keď má žabu práve dnes sa nám prejavila. Trošička odgrcla dnes ráno ale nič moc. a stále chrapčí. neviete mi niečo poradiť? prírodné rady alebo iný sirupček pre 5 týždnove babetko. Takže o tie hlieniky prosím niečo. počula som o sinupret, nasivin a pod ... fenisitl kvapky ale to všetko na sopliyk no my soplik máe minimálne 2 3 krát do dňa maximálne ani to nie a to len z nošteka vyberieme paličkou odsávačkou nejde nič no chrapčí a ked vypije teplé mliečko duplom... a nemôže sa udusiť ked s ajej nalepia hlieniky alebo tak? hrozne sa bojím a ževraj detičky majú spať na chrbte no ja sa bojím ked grcne ekd nieekdy neodgrgne aj hodinu dve a spinka.
    2. môžme ešte užívať mucosolvan keď užívame 3x denne 0,5ml ani to takmer nie desiaty deň?
    3.no nošteka dávame libenar pre deti, ževraj neškodný roztok no dávame ho 3 týždeň vlastne denne 3-4 krát. vytrieme noštek a potom suchou paličkou vyberieme rozmočene kušteky. a raz bola na paličke bodka krvičky a druhý krát ten soplík bol s krvičkou na paličke. ale to trošilinka. čím to môže byť nie je to nebezpečné? dávame si pozor pri čistení nošteka
    4.pod noštekom nad ústočkami má čiaročku ktorá je vlastne od ten chrupavky medzi nosnými dierkami smerom k ústam presne v strede a je farby ako nos a zužuje sa. rážtep to určite enbude o tom by nám lekárka alebo v nemocnici povedali.. nikto si to nevšimol iba ja a moja mama ked som jej to povedala ale bojím sa či jej to nezostane? alebo tak? čo to môže byť. zblízka to je viditeľná čiarka hrubá asi ako malá ihla.
    ďakujem krásne vopred.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ja vás chápem, že ako novopečená mamička si neviete niektoré veci vysvetliť.
    Začnem od konca. Čiarka medzi nosom a ústami je vždy, je to taká priehlbinka, ktorá má základ v tom, že celé ľudské telo sa vyvíja z dvoch častí, ktoré sa spoja a ten stred je tá spojnica. Keďže som bábätko nevidela, neviem, č je to naozaj niečo nezvyčajné alebo ako som vyššie popísala bežná spojnica dvoch častí tváre.
    Prvé tri otázky polu súvisia. týždňové bábätku nezvyknem dávať mucosolvan, takže ja by som ho nedávala. Pani doktorka má možno iné skúsenosti a hlavne, ona dieťatko vyšetrila, takže ona rozhoduje o liečbe. Viac ako dní by som ho však nedávala. Z vašich informácií by som dokonca pochybovala, či je dieťa vôbec choré, chrčanie je v tomto veku časté, môže mať viac príčin, najčastejšie je príčinou to že hlien, ktorý sa tvorí, aby chránil sliznicu nosa a dýchacích ciest vyschne, potom sa pri prúdení vzduchu pri vdychu a výdychu pohybuje, čo vyludzuje zvuk, ktorý sa úzkych dýchacích cestách zosilňuje a počujete ho ako chrčanie. Nie je to príznak choroby. Nie je potrebné s tým nič robiť, len tak ako vám bolo poradené libenarom zvlhčovať sliznicu nosa / môže sa používať trvale, je to fyziologický roztok/ a tiež treba zvlhčiť prostredie dieťaťa, vlhký froté ručník nad postieľku a samozrejme v dome alebo byte nefajčiť!
    Dieťatko v tomto veku má spinkať na chrbátiku, hlienmi sa neudusí. Noštek čistite ale nie často, ak má viac hlienov alebo často čistíte či odsávate tak sa môže objaviť prekrvený hlien.
    Je škoda, že nekojíte. Ragády, akokoľvek výrazné nie sú dôvodom pre prerušenie a zastavenie kojenia. Ale to už bohužiaľ nemôžeme teraz riešiť.

Podobné otázky

  • Prikrmovať? A čím?

    , Autor: Heri

    Dobrý deň. Naša pediatrička čerpá dovolenku, tak sa skúsim obrátiť na vás. Syn, o týždeň 5 mesiacov, 7750g. Od poradne, ktorá bola takmer pred 2 mesiacmi +1100g. Za posledný týždeň nič nepribral, na prsniku sa obcas hnevá a mám pocit, že mliečka mám menej Asi 2 týždne dozadu som upravila stravovanie, nakoľko som od porodu už veľmi pribrala. Neviem, či to spolu súvisí. Syn si po dojčení cuca pasticku, extra nespokojny vsak nie je. Cika aj kaka. Nutrilon odmieta. Mám skúsiť iné mlieko? Alebo začať dávať zeleninu? Kašu? Alebo nevadi, že nepribral? Prosím poraďte. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Treba zhodnotiť, či naozaj nepribral, ideálne zvážiť na tej istej váhe ako predchádzajúce váženie. Hlavné je, aby nechudol.
    Zmena všej stravy môže mať vplyv na kvalitu / čiastočne/ ale hlavne chuť mlieka, ak trebárs jete len zeleninu a slané veci. Treba diétu trocha pribrzdiť. Možno ste dostali aj menses, aj to môže mať vplyv na chuť mlieka.
    Odporúčam isto začať bez mliečne príkrmy v tomto veku: zeleninu, mäso, obilninu, po šiestom mesiaci ovocie a mliečnu kašu z umelého mlieka a bez mliečnej kaše alebo mliečnu kašu zarábanú s vodou, podľa možnosti bez príchutí

  • Holtov krem a bábätko

    , Autor: barb-2

    Dobrý deň, moje bábätko malo už od narodenia "problémy s kožou",sucha a na licach fľaky.do prveho mesiaca som sa neznepokojovala, veď pediatri tvrdili, že sa mu všetko tvorí,meni krv, a učí sa reagovať na potravu atd.. že je to úplne normálne.
    V 2.mesiaci života sa mu to telíčko zlepšilo,ostala len na dotyk suchá pokožka na niektorých miestach. Líčka však úplne červené,draplave, miestami aj s malými pupencami,... ľudia ma presviedčali že to su potnicky.
    Pediater nam poradil vyskusat Holtov krem. Ten hneď zabral.potesila som sa,par dni sme natreli(stačilo len 1xdenne)a líčka boli krasne, hladké...tak som si pomyslela že vec je vyriešená.
    Bohužiaľ tomu tak dodnes nie je. Malý bude mať za chvíľu 4mesiace a vždy, keď natieranie maste čo i len na jeden deň vynechame, príznaky sa vrátia, líčka ocerveneju,vyhadzu sa a zdraplaveju.
    Priznám sa, už som z toho zúfalá... vypadá to,akoby bol "závislý"na podani holtovho krému, vždy keď sa nazdávam, že už je zahojene,tak sa to v priebehu dňa vráti do pôvodného stavu.
    Nesvrbi ani nebolí ho to.
    Okrem toho som sa dočítala, že holtova masť sa nemá aplikovať babatkam, dojčatám. Preto som zaskočená že pediater vôbec také niečo poradil.
    Ja synčeka plne dojčim, v mojej strave som na 90% vypustila laktózu a mliečne výrobky,moja strava je bohatá na vlákninu,jem sezónne, aktuálne teda mnoho korenovej zeleniny a vyvary. Sladim vyhradne medom, nejdem žiadne exotické ovocie... myslím že z mojej stravy to nie je.
    Prosím poraďte mi, či ste sa už v praxi s niečím podobným stretli.budem vďačná za akúkoľvek radu, čo robiť v tejto situácii.Dakujem veľmi pekne

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Holtov krém tiež bežné používam. Dlhodbo som ho nikdy nepodávala, zväčša sa dôvod, prečo ho dávam uraví a potm je ale potrebné kožu stále premasťovať, keď je suchá. Na tváričku používam krém lipobase. U malých detí na červené vyrážky zaberá aj čierny čaj. Urobí sa silný odvar čierneho čaju, vlažným sa koža opláchne, umyje. Neveim však, či zaberie aj vo veku štyroch mesiacov. Viac na diaľku poradiť neviem.

  • Bronchvaxom a sople

    , Autor: andrea-126

    Dobrý deň. Prosím poraďte mi. Dcérke zistili zníženú imunitu v januári tohto roku. Od februára jej dr nasadila bronchvaxom. Berieme 10 dní 21 dní pauza. Teraz v pondelok doberieme poslednú 3 dávku. Predtým nebola vôbec často chorá. Malá asi 2x sopel mín rok a laringitídu 1x. Boli sme preto v nemocnici, kde sme schytali rotavírus takže sme zase boli v nemocnici. To mala rok. Teraz bude mat 2r v maji. Po preliečení bolo všetko ok. Tak nerozumiem tej zníženej imunite. Máme ešte synčeka 4 r. Chodí do škôlky. Od kedy berie dcérka ten bronchvaxom má v jednom kuse soplíky. Priesvitné. Keďže nevie ešte vyfúkať nos, máme z toho problémy s uškami. Malá ich zapálené. Museli sme brať atb zinnat. Už sme ho dobrali ale uška ju stále bolia , keďže má stále sople. Dr si myslí ze je to z alergie, kedze starsi syn je alergik. Kazala mi davat jej aerius, allergodil, ale to vobec nepomaha!!!Prosím Vás, sú tie sople z toho bronchvaxom(podľa mňa áno). Ak áno je to nejaká reakcia no to? Kedy by mali vymiznut soplíky? Čo by jej mohlo pomôcť zbaviť sa soplov? Potrebuje vôbec ten aerius a allergodil? Dakujem pekne za odpoveď(názor) s pozdravom Andrea

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Aerius a allergodil nezvyknem v tomto veku a takomoto priebehu dávať. Bronchovaxom uje dobrý pri opkoavných infekciách,môže byť príčinou soplíkov, teda rhinitidy. Na druhej strane pri týchto zmenách počasia, kvitnutí a tiež bratovi , ktorý je v škôlke, sú soplíky reakciou na podnety zvonku a ochranou sliznice zvýšenou sekréciou hlienu. Treba dôsledne čistiť noštek, podávať vitamíny a sledovať dieťatko. Častou príčinou v tomto veku býva aj zväčšená nosná mandľa. Aj to treba vyšetriť, ale až keď je dieťa zdravé a bez soplíkov.

  • Zapcha

    , Autor:

    Dobry den, chcem vas poprosit o radu. Mam 17 mesacnu dcerku ktora ma dlhodobo problem so zapchou. Ked bola kojena mala stolicu tak raz za 10 dni. Ale to sa mlieko stravilo bezzvysku tak to som neriesila. Ako som zaradila prikrmy zlepsilo sa to na raz za 7 dni. Odvtedy sa u nej striedaju obdobia ze ma stolicu raz za 3 dni potom aj raz za 7 dni a jedno obdobie bolo ked mala stolicu kazdy druhy den. Zial neviem vysledovat co u naj navodi zlepsenie. Ked som to davnejsie konzultovala s pani doktorkou povedala mi ze mam zaradit do stravy viac vlakniny. Momentalne je to tak ze ked ma stolicu az po tyzdni tak sa trapi lebo je to tvrde niekedy aj s kvapkou svetlej krvi. Ked kaka po troch dnoch tak je to lahsie a nieje tam krv. Davam potraviny bohate na vlakninu ale nevidim efekt. Celozrnne pecivo, ovocie,zeleninu, slivky ,ovsene vlocky ,strukoviny. Davam jej probiotika snazim sa jej davat zdravu stravu a je este kojena. Ma ABKM. Inak je zdrava len raz mala antibiotika unasyn . A velmi malo papa pevnu stravu stale pyta materske mlieko. Tekutin ma asi dost lebo mava tak 7 mokrych plienok za den. Prosim poradte mi ci mam este pozadovat nejake vysetrenia alebo je to sposobene tym ze preferuje mlieko a malo papa normalnu stravu. Do jedla ju nenutim iba ju ponukam so vsetkym a ona zo vsetkeho spapa iba trosku. Jeme vsetko okrem kravskeho mlieka a potravin ktore zapekaju. Sladkosti jej nedavam iba ked doma uvarim sladke jedlo . Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Cekoznné pečivo. CHLEBA BY SOM NEDÁVALA, DETI MAJÚ OBMEDZENÉ MNOŽSTVO VLÁKNINY KONZUMOVAŤ, AJ KEĎ MAJÚ TAKÝTO PROBLÉM. Je spálne, že deržíte protizápchovú diétu. Vo vašom prípade, ke'dže zápcha podľa všetkého nesúvisí ani so stravou ani s psychikou / ako to býva u väčších detí/ odpoúčam vyšetrenie u chirurga, ideálne proktológa, teda pecialistu na oblasť vyprázdňovania. Je potrebné vylúčiť ochorenie čreva spôsobujäce tieto problémy. Taktiež je dôležité, aby dieťa nemalo prevažne materské mlieko ale konzumovala v dostatočnom množstve pestrú stravu.

  • Pitie vodicky

    , Autor: zicherka691

    Dobry den.Mame 9 tyzdnovu dcerku,od zaciatku je na umelom mliecku,viem ze nekojene deti by mali pit aj vodicku alebo cajik,ale ja som za tie 2 mesiace do nej nedostala ani glg vody-z flasky ju veselo vypije ale ked dopije tak ju vsetku vyvracia a este aj to mliecko co predtym papala. Normalne mliecko udrzi z toho nevracia.Som z toho nestastna bojim sa aby mi neskoncila v nemocnici koli dehydratacii.Teraz su vonku horucavy 38stupnove a ona vobec nepije,skusali sme aj cez striekacku uplne pomaly a ani 10ml neudrzala.Cika normalne mozno jej netreba pit,neviem,prosim poradte mi co mam robit.Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ani kojené ani umelo živené deti nepotrebujú do 10 mesiacov žiadnu vodu ani čaj!!!!!!!!!!!!!!!!!! Samozrejme v týchto tropických horúčavách dieťatku ponúknite lyžičkou, čajovou 2 až 3x denne cca 4 až 5 lyžičiek prevarenej ochladenej vody. Ak vypije, tak ju potrebovalo, ak nevypije, tak nie je smädné. Pozor: aj Lucku treba prevariť, nie je sterilná!!!! Žiadny čaj nepodávajte!!!! Sledujte mokré plienky, ako to aj správne robíte, mala by ich mať 5 až 8 za 24 hodín.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: