Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • priedušky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Je bežným prejavom alergie kašeľ, zápal priedušiek a pískanie, resp. chrapot pri dýchaní?
    Mám 7 a pol mesačnú dcérku,(ešte je kojená) ktorá mala vymenované príznaky, CRP mala 8, napriek tomu jej lekárka predpísala antibiotiká - SUPRAX a Mucosolvan na kašeľ. Po týždni sa jej stav zhoršil, medzitým dostala silnú nádchu a hnačky. Na kontrole nás lekárka poslala na rontgen pľúc, snímok však bol v poriadku. Pri počúvaní priedušiek mi potvrdila, že sa jej stav zhoršil.
    Tak predpokladala, že má dcérka alergiu. Dostala sirup Zodak a zatiaľ čakáme, či sa jej stav zlepší. Nie je potrebné ísť pri predpoklade na alergiu k alergológovi? Je vôbec možné robiť testy na alergiu pri takých malých deťoch?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Testy na alergiu niektoré je možné spraviť ale kožné testy, teda čo je alergén sa v tomto veku nerobia. Najdôležitejšie je nasadiť správnu liečbu, ktorá zabráni ťažkostiam s dýchaním. Ak sa stav opakuje, niekedy je potrebné nasadiť aj dlhodobú liečbu. Stav aký popisujete mohol byť spôsobený / a pravdepodobne aj bol/ vírusovou infekciuou, ktorá sa bohužiaľ nevyhýba ani kojeným deťom a ani uvedené príznaky nemusia znamneať alergiu. Ochorenie však často prebieha dlhšie a dlhšie trvá, kým sa stav úplne upraví.

Podobné otázky

  • lieky na alergiu

    , Autor: hanyma

    pekny den prajem pani doktorka,
    , dcerka (6.r.) trpi alergiou prevazne na prach, a travy...lieci sa 3 roky aleridom, a do nosa ma avamys a lieci sa aj montelukastom na astmu, aj ked ju nema potvrdenu, ale pri infekte ma prejavy astmy, zuzene priedusky, piskanie....pred mesiacom jej brali krv a vysledky ukazali ze alergia, hlavne na prach je velka...dcerka nejake prejavy nemava ked je na liekoch, obcas upchaty nos, kychanie.ale nie pravidelne....nasa alergologicka nam ponukla nejaky francuzsky liek, na ktory sa doplaca asi 20 eur na 3 mesiace..ide o liek , ktorym by sa ,dala alergia vyliecit..liecba trva 3-5 rokov..mame sa rozhodnut...problem je v tom, ze blizsie nam o lieku nepovedala, neviem ani ako sa vola.. len na internete som nasla ze je zalozeny na principe postupneho aplikovania alergenu do tela..neviem sa trozhodnut, .chcela som sa preto opytat ci mate pacientov vo svojej pediatrickej ambulancii , ktori sa liecia tymto liekom, a ci je u nich liecba efektivna..bojim sa aj neziaducich ucinkov predsa 5 rokov je dlha doba, ...dakujem pekne za odpoved, s pozdravom lenka

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Jedná sa pravdepodobne o staloral, sama som ho niekolko rokov užívala, prejavy alergie na uvžívané alergény sa zmiernili. Užívajú ho aj moji pacienti, výsledky bývajú veľmi dobré, nežiadúce účinky minimálne. treba ich však naozaj užívať presne podľa návodu, a uvedený čas.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: