Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,684 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Životnosť spermií

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry deň, všade na internte je uvedené, že spermie dokážu po styku v tele ženy prežiť 5 -7 dní. Je to prosím tak? Dokážu oplodniť na 7 deň ?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, až tak dlho spermie nevydržia, ale za úplne optimálnych podmienok dokážu prežiť v maternici aj do 5 dní. Stále platí, že za predpokladu nechráneného pohlavného styku sa tehotenstvo vylúčiť nedá, bez ohľadu na deň cyklu.

Podobné otázky

  • Životnosť spermií

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, ešte jednu doplňujúcu otázku. Uvádzate, že za ideálnych podmienok spermie prežijú 5 dní. Ake sú to, prosím, ideálne podmienky? Ďakujme

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, záleží od obdobia menštruačného cyklu a tým aj kvality hlienu krčka maternice, vaginálnej mikroflóry, či je v pošve infekcia alebo nie, kvalitou spermií - úlohu hraje najmä životnosť a pohyblivosť spermií a tým pádom aj miesto kde sa spermie nachádzajú. V pošve vydrží spermia niekoľko hodín, vo vyšších častiach ženského genitálneho traktu - maternica, vajcovody, kde aj dochádza k oplodneniu aj niekoľko dní. Faktorov je naozaj veľa. Ako som už písal, za predpokladu nechráneného pohlavného styku sa tehotenstvo vylúčiť nedá. A prerušovaný (nechránený) pohlavný styk nie je antikoncepcia.

  • Životnosť spermií

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem, je nejaká pravdepodobnosť ak mi priateľ utrel prostatický sekrét (nie ejakulát) na bruško nad pupok, neskôr sme to utreli do sucha, ale mne kúsok ostalo na prstoch a zaschlo to na nich a asi o 10 minút som si dala prsty (určite som ich mala už suché) do pošvy, že by mohli niečo spraviť? Čítala som že keď to zaschne tak spermie umrú ale nemohlo sa stať že v pošve redehydratovalí alebo niečo? (+mala som aj neplodné dni). Ďakujem veľmi krásne za odpoveď, je super, že existuje takéto fórum s odborníkmi:)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemyslím si, že uvedeným spôsobom mohlo dôjsť k otehotneniu. Dobudúcna sa podobným situáciám snažte vyhnúť.

  • otazka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den da sa otehotniet aj mimo ovulacie cize ovulaciu som mal 13.3 a priatel sa domna urobil 17.3 ...menstruaciu dostam kazdy mesiac pravidelne ako hodinky dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak vieme na 100% deň aj čas ovulácie, otehotnieť sa dá prakticky 6 dni predtým a 6 dni potom, keďže životnosť vajíčka je 24 hodín, ale životnosť spermií môže byť až 6 dní, v závislosti od podmienok prostredia. Keďže ale ovulácia môže byť každý mesiac posunutá na skorší alebo neskorší deň, otehotnieť sa preto dá prakticky počas celého cyklu. Za predpokladu, že naozaj došlo k ovulácii 13.3. je pravdepodobnosť tehotenstva malá, no nie nulová.