Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,697 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Rosalgin vyplach

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Môžem rosalgin vyplach robiť aj v tehotenstve?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, vaginálne výplachy sa dajú realizovať aj počas tehotenstva. Nemusíte sa obávať.

Podobné otázky

  • Candida?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den

    pan doktor som 17tt a asi vyše tyždna mam zlty vytok a občas iba jemne svrbenie mam zo vonka a volala som gyn dala mi že si mam kupit rosalgin vyplachy no ale asi uz 2-3 den sa mi po tele hlavne ruky nohy spravili take vyražky mama mi povedaa ze to vyzera na Candidu chcem sa spytat s čoho to je ? a či to je nebezpečne? a treba ist s tym lekarovi aby mi niečo nato dal? dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, takto sa Vám neviem objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Príčin výtoku môže byť viacero, nemusí sa jednať o patologický výtok. Kožný výsev s tým nemusí vôbec súvisieť. Odporúčam navštíviť okrem obvodného gynekológa aj kožného lekára.

  • Rosalgin a serkláž

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    Som v 27.tt, serkláž vykonaná v 22.tt. V pošve prítomný Staf.aureus a kvasinky. Bol mi predpísaný macmiror vklady, avšak nastala mi veľmi zlá reakcia, pálenie, bolesti, začervenanie v pošve, takmer zápal. Aby neboli “ohrozené”, resp. narušené stehy, na gynekologickej pohotovosti mi povedali, že ho mám okamžite vysadiť. Taktiež mám používať krem imazol, avšak neviem, či aj ten môže oblasť nejak dráždiť, či ohrozovať. Každopádne na skľudnenie pošvy mi lekári odporučili rosalgin výplach (na imazol nepovedali nič), otázkou znie, nakoľko rosalgin výplach obsahuje množstvo alkoholu, je tento prípravok v mojom prípade bezpečne používať? Nemôže nejak narušiť, podráždiť stehy??? A taktiež by som rada vedela, či je bezpečné používanie imazolu. Prípadne, ak by ste mi vedeli v mojom prípade odporučiť nejakú inú alternatívu liečenia Staf.aureus a kvasiniek. (Probiotiká užívam- biopron).

    Ďakujem pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak máte alergiu na Macmiror, ktorý je v tomto asi najvhodnejším preparátom, vhodné je aplikovať si vaginálny výplach Rosalgin, ktorý obsahuje účinnú látku, ktorá má protizápalový, lokálne anestetický a antiseptický účinok s účinkom proti baktériám a kvasinkám. Aj napriek tomu, že jednou s vedľajších látok je aj etanol, je ho však zanedbateľné množstvo. Imazol je antimykotický a antiseptický krém, ktorý si môžete zvonku potierať, či to bude mať priaznivý efekt, Vám povedať neviem. Vhodný by bol aj dezinfekčný roztok Betadine. Na podporu vaginálnej mikroflóry je vhodné realizovať si kúru vaginálnymi probiotikami. Najvhodnejšie je sa pýtať ošetrujúcich lekárov, ktorý poznajú všetky výsledky vyšetrení, nálezy a najobjektívnejšie sa V8m vedia vyjadriť.

  • Kvasinková infekcia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň.
    Som v 22. tt.
    Od začiatku tehotenstva sa u mňa prejavila kvasinková infekcia.
    Doktor mi predpísal rosalgin výplachy a čapíky nystanin galvex(čapíky až od 12tt). Čapíky momentálne používam iba v prípade, ak ma to dole začne svrbieť.
    Dám si ich 2-3 dni po sebe a svrbenie prejde, ale po pár dňoch sa svrbenie opäť vráti.
    V tom 12 týždni som používala kombináciu výplach a čapíky (celú krabičku).
    Zároveň mám taký žltkastý výtok bez zápachu.
    Môj gynekológ mi povedal, že niektoré ženy majú kvasinkovú infekciu aj celé tehotenstvo.
    Chcem sa spýtať, či by ste mi vedeli odporúčiť aj niečo iné a či to nemôže byť niečo iné ako kvasinková infekcia.
    Tú mi doktor potvrdil na začiatku tehotenstva kultiváciou.
    Odvtedy sa toho nemôžem zbaviť.
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, vaginálne výplachy nie sú na škodu, netreba ich však realizovať často. Nemá zmysel zahájiť liečbu kvasinkovej infekcie spomínanými čapíkmi na 2 - 3 dni, je to nedostatočné. Skúsiť si môžete realizovať kúru vaginálnymi probiotikami, no pri pretrvávaní ťažkostí bude potrebné navštíviť alebo kontaktovať Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vám predpíše iný preparát na liečbu kvasinkovej infekcie, napríklad Clotrimazol. Skúsiť si môžete aplikovať aj Canesten krém.