Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,283 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Váha

    , Autor: Florencia 5

    Posledná otázka pán doktor, ktorú sa chcem spýtať. Som na začiatku 6 tt a dnes mi na brucho skočil psík cca 6-7 kg samozrejme to zabolelo a dávam si pozor ale nedalo sa to ovplyvniť. Prosím vás mohlo sa niečo stať alebo je to v poriadku? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať, zárodok je v maternici dobre chránený. V tomto týždni tehotenstva je maternica ešte v malej panve. Ak Vám aj pes skočil na brucho, na tehotenstvo to s najväčšou pravdepodobnosťou nebude mať žiadny vplyv.

Podobné otázky

  • Krčok a pôrod

    , Autor: Miminkuska

    Dobrý deň pán doktor, chcela by som sa opytat, som momentálne 36tt a moj krčok je 10mm, mám nasadené magnezium tablety 4xdenne a progesteron vaginálne capiky ráno a vecer, s tým že gro dňa je preležať nakoľko mi už hlavička tlači na krčok, termín mám 19.5. Chcem sa opýtať či mi lieky a kľúčový režim vedia napomôcť udržať bábätko aspoň tak aby bolo úplne vyvyinute aspoň tie dva týždne ešte aby to nebolo považované za predčasný pôrod. A tiež ak by to krčok nevydržal a praskla by mi už voda či by sa už vedel adaptovať na život vonku bez komplikácií. Zatail som sa neotvárala.
    A druha otázka je že doktor mi pri meraní bábätka povedal že ma menšie teda štíhlejšie bruško ale že to je voči ostatným pomerom v norme, že je dlhší a chudší tak sa chcem opýtať či to viem aj nejak ovplyvniť stravou aby priberal aj na brušku alebo to je v poriadku, váhu ma 2,20kg, dakujem za odpovede a rady.
    A tretia otázka ešte keď mám takto skrátený krčok čo vlastne hlavičku už drží len na vlasku doslova, môžem aj naďalej vykonávať masáž hrádze alebo to radšej nechať tak aby to neprivolalo pôrod. Prajem ešte pekny zvyšok dňa :)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, od ukončeného 36. týždňa tehotenstvs (36+0 tg) sa už nejedná o predčasný pôrod. Magnézium po ukončenom 36. týždni tehotenstva postupne vysadzujte. Progesterón bude tiež pomaly vhodné vysadiť. Po ukončenom 36. týždni tehotenstva už nemá zmysel užívať ani magnézium (iba ak by ste mali kŕče v lýtkach, tak jednu tabletku večer podľa potreby pokojne môžete), ani progesterón. Ak ste už 35+ týždni tehotenstva, dieťa už má vyvinuté všetko, malo by sa v pohode udýchať aj samé. Váha 2200g tiež nie je žiadna tragédia. S masážou hrádze môžete pokračovať. Ak by ste sa však rozhodli používať Aniball, s jeho používaním začnite až po ukončenom 36. týždni tehotenstva. Odsledujte si to. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúci lekárov.

  • Bolesť na ľavej strane v tehotenstve

    , Autor: NikaBrut

    Dobrý deň,
    chcela by som sa opýtať a poradiť... Už pár dní ma pobolievalo v ľavom boku brucha.... Je to medzi rebrami a bokom... Ale už 2 deň ma to začína bolieť aj na dotyk, pri pohybe, v kľude, no proste boli to stále.... Som na začiatku 35 tt a tak neviem, či sa mám začínať obávať a utekat do nemocnice.... Alebo to len tlači babo... Včera som bola na poradni no nebolelo to tak ako začalo už ooobede a hlavne večer a dnes... doktorka pozerala babo a všetko bolo v poriadku... Vaha bábätka cca 2170g....neviem co robiť prosím vaas.. Ci si to nevšímat a čakať už len na pôrod alebo môže to byť problém..... Aby som nezabudla beriem lieky na tak, keďže v tehotenstve mam problém so zvýšeným tlakom ale zatiaľ sa mi ho darí držať.... Ďakujem za každú radu

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin bolestí pod ľavým rebrovým oblúkom môže byť viacero. Môže sa jednať iba o tlak plodu, ak nie sú bolesti stále. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa, prípadne zdravotnícke zariadenie, kde plánujete rodiť.

  • Skrátený krčok

    , Autor: Nikiiiiiiii

    Dobrý večer.. chcela by som sa spýtať. Som 34tt krčok mám 1,5cm polotuhý bránka na prst tesne v celom rosahu klenby mierne. Kortikoidy už mi boli podané v skoršom týždni keďže krčok sa mi skracuje pomaly od 26tt.. som hospitalizovaná podávajú mi infúzie s magneziom plus progestanelle 200-0-200.. Bábätko ma váhu cca 2500g myslíte že mám šancu potiahnuť aspoň do 37-38 týždňa? Žiadne ťažkosti nemám ani posličkov nič… poprípade ak by došlo k predčasnému porodu prežilo by to babatko? Ďakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ste už v týždni tehotenstva, kedy je už novorodenec životaschopný. Záleží však od viacerých faktorov a okolností, ktoré majú vplyv na popôrodnú adaptáciu novorodenca. Váha 2.5 kg je tiež adekvátna. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde ste hospitalizovaná.

  • Stagnácia váhy

    , Autor: Diana33#

    Dobrý deň
    Chcem sa opýtať. Som v 27 týždni tehotenstva. Pri poslednej poradni som pribrala 5kg (24 týždeň) o týždeň mám ďalšiu poradňu no vôbec som nepribrala za posledný mesiac
    . Celkový prírastok na váhe doposiaľ mam 12kg.
    Chuť do jedla mám a teda sa stravujem normálne. Je to normálne že mi takto zastagnovala váha

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, je to v poriadku. Ak ste doposiaľ pribrali 12 kg, je to v poriadku. Dôležité je, či rastie plod a či nie je prítomné zaostávanie v raste. Ak boli výsledky všetkých vyšetrení a nálezy v poriadku, môžete byť kľudná. Prírastok hmotnosti nemusí byť symetrický. Je to individuálne u každej ženy.

  • Biometria plodu

    , Autor: Petka987

    Dobrý den pán doktor, chcem sa spytat na vas názor ohladom biometrie plodu. Na poradni 32+1 som mala namerané taketo udaje:
    BPD 32+6
    HC 30+5
    AC 30+0
    FL 31+3
    Kompozitný vek 30+3. Váha 1632g. Dr. povedala, ze plod je menší a mam zaradiť do stravy viac bielkovín.
    Prietoky som mala:
    Ri1: 0,51
    T1: 148/min
    Ri2: 0,68
    T2: 143/min
    Placenta gr 0-1, normohydramnion
    Su tieto prietoky v poriadku? Hlavne ma zaujíma ta nižšia hodnota ci uz to nie je malo. K prietokom sa dr nevyjadrila. Poradňu mam o 3 tyzdne. Myslite, ze je to postačujúce alebo mam ist este niekam inam na meranie? Mohlo byt babatko aj inak otočene a vyšli potom taketo merania? Som velmi vyplašená. Moze to este dobehnúť? Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, výsledky USG máte vrámci normy, aj prietoky. O zaostávaní v raste sa dá hovoriť pri 3 - 4 týždennom rozdiele. U plodu sa už prejavujú zdedené vlastnosti po Vás, rodičoch, takže ak ani vy s partnerom nie ste veľký, ani dieťa nebude veľké. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach ho kontaktujte alebo navštívte.