Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,684 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Bolest

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň , porod bol koncim jula 2023, po 600 som skla na prehliadku kde mi povedala niečo o ciste na ľavom podbrušku a tak že asi praskla ovulácia, pýtala sa ma na bolest podbruska , súhlasila som. Zopakovať mám zasa v decembri . Avšak bolest ľavom podbrušku pretrváva počas dna .nie celý deň ale cirim to stále . Môže to vg tá cysta ? Resp čo iné ? Minule sim mala jeden výtok taký do hnedá . Nie veľa ani sa eopakovalo ani to nebol menzes

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin Vašich ťažkostí môže byť viacero. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, výsledky vyšetrení, či USG nálezy, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vás eventuálne pri pochybnostiach odošle na vyššie pracovisko do nemocničného zariadenia.

Podobné otázky

  • Covid

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, môže covid spôsobiť potrat v 4-5tt ak by prebiehal mierne (bolesť hrdla, mandlí, únava, trocha zatiahnuté dutiny, teplota skôr nie)? Je problémom v takomto prípade vírus alebo skôr teplota/horúčka? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, mal som už viacero pacientiek, ktoré prekonali COVID-19 tesne pred otehotnením, vo včasnom štádiu tehotenstva, či v I. trimestri a narodili sa im zdravé deti. S infekciami vo včasnom štádiu tehotenstva je to väčšinou na princípe "všetko alebo nič", to znamená, že ak nedôjde k potratu, plod môže byť absolútne zdravý. Záleží od viacerých okolností, aj od toho, či ste proti COVIDu očkovaná alebo nie, prípadne, či ste ho už v minulosti prekonali alebo toto je prvá infekcia. Navyše, ak máte iba mierny priebeh a bez teplôt, riziko je o to menšie. Odporúčam piť dostatok tekutín, aspoň 2 litre denne, užívať vitamíny, hlavne vitamín C a D, pri teplote môžete užívať Paralen, dodržujte kľudový režim a vhodná je samozrejme aj karanténa, teda zdržiavať sa doma. Odsledujte si to. Po odoznení príznakov a uplynutí inkubačnej doby navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý tehotenstvo potvrdí, keďže predpokladám, že ho ešte nemáte potvrdené, a stanoví ďalší postup.

  • Bolesti v podbrušku

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    rada by som sa opýtala ohľadom bolesti v podbrušku v 12.týždni tehotenstva. Bolesti ma trápia už od začiatku tehotenstva. Posledný týždeň je viac bolestivý. Užívam magnezium. Bola som aj v nemocnici na sone, kde mi povedali, že je všetko v poriadku. Z čoho môžem mať silnejšie bolesti v pobrušku? Bolesti mám hlavne počas chôdze. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pichavé alebo tlakové bolesti, najmä po stranách podbruška alebo v pošve často súvisia s naťahovaním väzov závesného aparátu maternice pri zväčšujúcej sa maternici. Ak boli výsledky všetkých vyšetrení, ako aj USG v poriadku, nevidím dôvod na obavy. Odsledujte si to.

  • Pastilky na bolesť hrdla

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pán doktor, prosím Vás ak som užívala voľnopredajné pastilky a syrup na bolesť hrdla, keď som ešte nevedela, že som tehotná mohlo by to nejak ublížiť? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, štandardne dostupné pastilky na hrdlo a sirup na bolesť hrdla pôsobia iba lokálne, takže by to nemalo mať žiadny vplyv na tehotenstvo. Nepoznám však žiadne bližšie informácie a okolnosti tehotenstva, ani týždeň tehotenstva, ani ďalšie nálezy, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Bolesť hrdla

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, bola som trocha chorá (bolesť hrdla, mandlí, únava, trocha zatiahnuté dutiny, teplota skôr nie). Fungovala som však normálne a krátko potom som zistila, že som tehotná (4-5.tt). Mohli by byť takéto príznaky prejavom niečoho, čo by mohlo ohroziť plod? Ak áno, prosím Vás čo patrí medzi potencionálne najväčšie hrozby? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, mohlo sa jednať o virózu, ktorá je v tomto období pomerne častá. Predpokladám, že ešte nemáte potvrdené tehotenstvo. Ak nemáte žiadne ťažkosti, odsledujte si to. Nemuselo to mať žiadny vplyv na tehotenstvo. Toto včasné obdobie tehotenstva je založené na princípe “všetko alebo nič”, to znamená, že ak sa má zárodok ujať, ujme sa a tehotenstvo bude v poriadku a ak nie, tak zárodok odumrie. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach, ako aj pre jednoznačné potvrdenie tehotenstva navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Bolesť na dotyk v oblasti pupka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, aktuálne som v 36tt. Od rána pociťujem na dotyk bolesť na pravej strane tesne od pupka. Bábätko je otočené hlavičkou dole. Čo môže túto bolesť spôsobovať ?
    Na poslednej poradni som mala všetky výsledky v poriadku a počas celého tehotenstva nemám žiaden problém.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin môže byť viacero. Môže sa jednať o kopance plodu, prípadne aj o zväčšovanie maternice. Ak boli výsledky všetkých vyšetrení, ako aj nález v poriadku, odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte zdravotnícke zariadenie, kde plánujete rodiť.