Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Bolest

    , Autor: Janik81

    Dobrý deň , porod bol koncim jula 2023, po 600 som skla na prehliadku kde mi povedala niečo o ciste na ľavom podbrušku a tak že asi praskla ovulácia, pýtala sa ma na bolest podbruska , súhlasila som. Zopakovať mám zasa v decembri . Avšak bolest ľavom podbrušku pretrváva počas dna .nie celý deň ale cirim to stále . Môže to vg tá cysta ? Resp čo iné ? Minule sim mala jeden výtok taký do hnedá . Nie veľa ani sa eopakovalo ani to nebol menzes

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin Vašich ťažkostí môže byť viacero. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, výsledky vyšetrení, či USG nálezy, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vás eventuálne pri pochybnostiach odošle na vyššie pracovisko do nemocničného zariadenia.

Podobné otázky

  • Môže sa mesocain v tehotenstve??

    , Autor: Simi232

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, som v 34.tt a pre žlčník mi podávali infúzie buscopan s mesocainom opakovane (denne) - nemá to vplyv na dieťa? Neuškodí mesocain? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať, infúzie s Buscopanom a Mesocainom sa používajú u tehotných štandardne proti bolestiam, napríklad pri obličkových kolikách.

  • Ukoncenie dojcenia

    , Autor: KarinS

    Dobry den, mala by som otazku ohladom ukoncenia dojcenia. Som 3 mesiace od porodu a uz som mala 2x zapal prsnika, z tohto dovodu som sa rozhodla ukoncit dojcenie. Gynekolog mi nasadil ATB na prebiehajuci zapal a odporucil stiahnutie prs, neodsavat a pit malo tekutin. Prsia sa samozrejme naliali aj cez obvaz, su tvrde a bolestive. Chcela by som sa opytat kolko trva nez sa aktualne mlieko "vstrebe" v prsnikoch a trochu pride k ulave a k zmaknutiu? Kolko treba prsia obvazovat a obmedzovat tekutiny? Chcela by som sa vyhnut uzivaniu bromokriptinu, kvoli NÚ. Ďakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, bez nasadenia lieku na zastavenie laktácie sa väčšinou tvorbu mlieka nedarí zastaviť. Môžete skúsiť znížiť prívod tekutín, prsia utiahnuť elastickým obväzom, prípadne dávať studené obklady. Ak však budú prsníky aj naďalej naliate, môže dôjsť k vzniku abscesu. Existuje aj preparát s účinnou látkou kabergolín - Cabest, ktorý aktuálne využívame aj na klinike. Má oveľa menej vedľajších, či nežiadúcich účinkov.

  • Bolesť v boku

    , Autor: Katka177

    Dobrý večer, chcela by som sa opýtať. Posledné dni som začala mať také čudné bolesti v pravom boku taký tlak aj ako keby pálenie.Pohyby cítim. Babätko je otočené zadkom dole. Môže to byť tým? Min.týždeň som mala poradňu všetko bolo ok. Som 31tt. Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin ťažkostí môže byť viacero. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý sa Vám bude vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Bolesti hlavy

    , Autor: Tinka.2

    Dobrý deň,
    Som 33 tt . Už 5 deň pociťujem bolesti hlavy vzadu a v čelovej oblasti netrvajú celé dni ale každý deň bolesť cítim viac hodín. Preklamsiu asi možno vylúčiť tlak nízky okolo 100/60, bielkoviny v moči nie sú ani opuchy vôbec nemám. Pohyby krásne cítim. Môžu tieto bolesti ohroziť plod a mám ich riešiť s lekárom? Alebo neohrozujú plod a sú bežnou súčasťou týchto týždňov tehotenstva? Ako pomoc pijem vodu s citrónom a tekutín vždy 2-3l, niekedy trochu Pepsi, studené obklady, cvičenie krčnej a keď je zle paralen neviem či sa dá pomôcť ešte nejako inak?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin bolestí hlavy môže byť viacero. Najmä v tomto horúcom počasí. Nemusí však súvisieť s tehotenstvom. Príjem tekutín máte doststočný. Preeklampsia sa môže rozvíjať aj nenápadne. Samozrejme, ak nemáte ťažkosti, opuchy, bielkoviny v moči a tlak je v poriadku, pravdepodobnosť preeklamspie je pomerne malá. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní bolestí hlavy navštívte Vášho obvodného gynekológa, či obvodného lekára, ktorí Vás vedia odoslať na ďalšie potrebné vyšetrenia.

  • Bolesť lonovej kosti

    , Autor: Tina1414

    Dobrý deň,
    chcem sa opýtať som v 31 týždni tehotenstva, je to druhé tehotenstvo a boli má lonova kosť. Bolí ma už od nejakého 18 týždňa, bolela ma aj pri prvom tehotenstve ale nikdy nie až tak ako za posledný skoro mesiac tá bolesť je o dosť silnejšia. Mám bolesti hlavne ráno keď sa chcem postaviť z postele, alebo cez noc otočiť na druhú stranu, keď dlhšie sedím a potom keď sa postavím, po trochu dlhšej chôdzi keď si sadnem alebo ľahnem a potom keď sa chcem postaviť.
    Prosím vás je to normálne s pribúdajúcim štádiom tehotenstva alebo sa jedná o nejaký problém ?
    Je niečo čím viem tu bolesť zmierniť napríklad nejaký cvik alebo niečo iné?
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin ťažkostí môže byť viacero. Je potrebné vylúčiť aj tzv. symfyzeolýzu. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní alebo zhoršení ťažkostí navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vás eventuálne odošle na ortopédiu.