Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,370 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Bolest

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň , porod bol koncim jula 2023, po 600 som skla na prehliadku kde mi povedala niečo o ciste na ľavom podbrušku a tak že asi praskla ovulácia, pýtala sa ma na bolest podbruska , súhlasila som. Zopakovať mám zasa v decembri . Avšak bolest ľavom podbrušku pretrváva počas dna .nie celý deň ale cirim to stále . Môže to vg tá cysta ? Resp čo iné ? Minule sim mala jeden výtok taký do hnedá . Nie veľa ani sa eopakovalo ani to nebol menzes

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin Vašich ťažkostí môže byť viacero. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, výsledky vyšetrení, či USG nálezy, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vás eventuálne pri pochybnostiach odošle na vyššie pracovisko do nemocničného zariadenia.

Podobné otázky

  • Bolesti

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer, je v poriadku keď mám bolesti vo 4 týždeň v podbrušku a v oblasti slabinách ? Niekedy je taká bolesť ako keby bodová je to okej ? Nemôže to zapríčinil to že som bola na RTG zubov asi tak 4 dni cca pred tým kým som zistila že som tehotná bude plod v poriadku ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, panoramatický RTG snímok zubov ožaruje iba čeľusť. Hrudník, brucho a panva nie sú ožarované. Na tehotenstvo to nebude mať vplyv. Čo sa týka pichavých bolestí po stranách podbruška, v slabinách, či v pošve, súvisí to najčastejšie so zväčšovaním sa maternice a tým naťahovaním väzov závesného aparátu maternice. Odsledujte si to.

  • Špinenie v začiatku tehotenstva

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať či je okej keď dnes ráno som objavila na toaletnom papieri krv a tak som trocha špinila hnedasty výtok …. Ráno sa to objavilo a poobede bolo všetko fuč …. Zajtra začínam 4 týždeň, spinenie bolo sprevádzané bolesťami podbruskom, pichanim v boku …

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie do 16. týždňa tehotenstva, najčastejšie hnedým, ružovým, či krvavým výtokom, najmä po utretí po toalete, je veľmi časté. Najčastejšie sa jedná o tzv. implantačné špinenie, kedy dochádza k tvorbe cievnych prepojení medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Rovnako tak môžu byť pridružené mierne bolesti v podbrušku. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní alebo zhoršení ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa. Užívať môžete Ascorutin v dávke 3x1 tabletka denne na podporu pevnosti ciev.

  • Hlienová zátka, Hemoroidy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    mám taký problém včera ráno mi pravdepodobne odtieklo trochu plodovej vody, potom už netiekla. Bola som u svojho lekára a ten mi po vyšetrení CTG povedal že je všetko v poriadku a poslal ma domov. Ale od večera mám divný hnedkastý hlienovitý výtok. Môže to značiť že onedlho nastane deň D? Termín pôrodu mám až 19.9. bolesti nejako v pravidelných intervaloch nemám len občas mám také ako keby “menštruačné” bolesti ktoré netrvajú viac ako minútu.
    Bojím sa, ale nechcem ísť zasa k doktorovi, lebo ma budú zasa len preháňať ako včera.
    Ďalší z mojich problémov sú vonkajšie hemoroidy, dnes som si kúpila mastičku Procto-Glyvenol to mi poradili v lekárni. Ak náhodou nastane deň pôrodu a nebudem mať vyriešený problém s hemoroidami nebude to mať nejaké následky?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu sa skôr jedná o vylučovanie hlienovej zátky. Pri podozrení na odtok plodovej vody sa realizuje Temesvariho test, ktorý potvrdí alebo vylúči odtok plodovej vody. Proctoglyvenol si aplikovať môžete. Hemoroidy má veľa tehotných žien, sú spôsobené tlakovými zmenami na cievy malej panvy a dolných končatín. Ak nie sú hemoroidy závažné a nie ste po operácii hemoroidov, nie je to indikácia na sekciu. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri pravidelnej kontrakčnej činnosti, odtoku plodovej vody, krvácaní, či nejasnostiach navštívte zdravotnícke zariadenie, kde plánujete rodiť.

  • Tehotenstvo alebo menstruacia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň chcela by som sa opýtať pred 10 a 12 dňami sme pohlavný styk po12 dňoch dnes zistili tehotenský test negatívny, včera som mala špinenie slabulinké a dnes ráno som dostala krvácanie silne kŕče pravej i ľavej a malo by byt zajtra byt menstruacia. Môžem byt tehotná alebo je to menstruacia. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin špinenie a bolestí môže byť viacero. Za predpokladu nechráneného pohlavného styku sa tehotenstvo samozrejme vylúčiť nedá. Tehotenský test má však zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Krv ukáže tehotenstvo najskôr na 14. až 16. deň od oplodnenia, takže aj keby ste boli tehotná, tehotenské testy ešte budú negatívne. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Zdravím som v 10tt a vyfajcim za deň aj 8 cigarety potom má boli pri bokoch ako keby tlači je to normálne ?nechcem fajčiť ale neviem odstupovať ešte viac mi chuti alo dakedy

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, fajčenie v tehotenstve nie je úplne ideálne. Je to rizikový faktor. Na tehotenstvo má viacero negatívnych účinkov. Spomínané bolesti v podbrušku sa po fajčení môžu vyskytovať, nakoľko fajčenie má vplyv na cievy.