Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,312 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Info

    , Autor: Kikuskaaaa

    Dobry deň pán doktor, chcem sa poradiť, keďže som ešte tehotná nebola .. som cca v 3tt .. a začínam mat bolesti bradaviek, podbruska, cítim obrovsku únavu doobeda, a napríklad strieda sa z mna že mi je veľmi teplo potom mám triašku … ..myslite z je to tehotenstvom, alebo nieco ine? Dakujem !

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spomínané prejavy môžu byť aj prejavom tehotenstva. Príčin môže byť však viacero. Takto skoré štádium tehotenstva je však ešte vizuálne na ultrazvuku nepotvrditeľné. Odsledujte si to.

Podobné otázky

  • Nízko nasadajuca placenta

    , Autor: Hanka222

    Dobrý deň, v 14tt mi pani doktorka povedala že mám nízko nasadajucu placentu, teraz som v 16tt a placenta sa vraj ešte neposunula, nič viac k tomu nepovedala, nepovedala ani ako veľmi je nízko a ani do správy to neudala, len že nemám zdvíhať ťažké a žiadny pohlavný styk lebo by som mohla krvácať . Avšak niekde som sa dočítala, že pri nízko nasadajucej placente nie je mierny pohlavný styk zakázaný, no niekde zas že je úplne zakázaný a vraj škodí aj orgazmus lebo sa môže odlupovať placenta . Pýtam sa teda preto pretože sa mi už stalo že som sa zobudila zo sna s orgazmom a teda nevedela som či sa báť alebo nie. Preto sa obraciam na Váš názor aj keď viem, že odporúčania pani doktorky sú hlavné ale teda doposiaľ som ešte nikdy nekrvácala ani nešpinila, bolesti som taktiež nemala. Vopred ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, prípadný orgazmus Vám nepoškodí. Nevidel som však nález, ani nepoznám žiadne bližšie informácie a okolnosti, preto sa nedá takto bližšie objektívne vyjadriť. V 16. týždni je však ešte veľmi predčasné hovoriť o nízkonasadajúcej placente. Ak máte placentu na prednej stene, vplyvom zväčšovania sa maternice sa ešte môže vytiahnuť a nemusí sa jednať vôbec o nízkonasadajúcu, či vcestnú placentu. Ak Vám bola odporúčaná pohlavná abstinencia, asi by som ju dodržiaval. Ako som už spomínal, bez videnia nálezu sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Malo plodovej vody

    , Autor: Valery33456

    Dobry den,
    Chcem sa prosim opytat, som v 37. tyzdni tehotenstva a mam AFI 6, prietoky su v poriadku.
    Ale uz od cca 30.tyzdna mam problem s mnozstvom plodovej vody, mala som AFI 5, o 2 tyzdne na to AFI 3. Hospitalizovali ma (aj prietoky neboli dobre). Po hospitalizacii bolo mnozstvo plodovej vody v norme. A teraz som v 37. Tyzdni a znova je to zle. Moze to mat nejaky negativny vplyv na babatko, ze sa vyvijalo v malo plodovej vody?
    Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, plod je už vyvinutý, takže to vývoj plodu neovplyvní. AFI 6 je normálne množstvo plodovej vody. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, nálezy, výsledky všetkých vyšetrení, ani okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov. Ak by sa prietoky zhoršovali, či menili aj ďalšie parametre, bude potrebné pouvažovať aj o indukcii (vyvolaní) pôrodu. Viac Vám takto však naozaj neviem povedať.

  • Skracovanie krčka maternice

    , Autor: Zuffka

    Dobrý deň pán doktor,
    som v 16/3 tt. a moja lekárka mi namerala cervix 28mm. Bola z toho zhrozená, veľmi ma tým nastrašila. Povedala, že mám mať len kludovy režim a na noc si vkladať do posvy Progestanalle. Je to až tak veľmi zle? Chcem sa teda opýtať, či sa da kludovym režimom dosiahnuť nejaké predĺženie krčka ? Alebo je to už nezvratne a jedine čo môžem urobiť je dodržiavať kludovy režim, aby sa to nezhoršilo ? Pripadne nejaké rady čo robiť/nerobit? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, bez videnia nálezu a poznania všetkých nalezov, výsledkov vyšetrení, okolností a informácií sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Ak sa nález bude zhoršovať, určite Vás musí Váš obvodný gynekológ odoslať na vyššie pracovisko do nemocničného zariadenia, kde určia ďalší postup. Nie je vylúčené, že bude u Vás potrebné realizovať cerclage. Takto sa Vám naozaj neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • NIPT test

    , Autor: AlexS

    Dobrý večer, v pondelok ma čaká odber krvy na NIPT test a chcela by som sa len opýtať, že ak užívam ASCORUTIN 2x1 tabletku, ci ju môžem uzit aj v ten deň odberu. Myslím si, že by to nemal byt problém, keďže sa tam zisťuje genetika, ale pre istotu sa informujem, lebo lekár, ku ktorému idem, až do pondelka neordinuje. NIPT test mam doporučený kvôli umelému oplodnenie.

    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať, žiadna užívaná liečba nemá na vysledok Trisomy testu vplyv. Môžete pokračovať v užívaní Ascorutinu, aj v deň odberu krvi.

  • Tehotná po sekcii

    , Autor: aond

    Dobrý deň, prosím o radu. 3 mesiac po sekcii som znovu tehotná. Lekár mi povedal že vajko je usadené na jazve. Aké to bude mať následky? Môj gyn ma o nich zatiaľ neinformoval.
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, iba na základe Vášho opisu je ťažké sa takto bližšie objektívne vyjadriť. Otehotneli ste však extrémne skoro, jazva na maternici ešte nebude dostatočne zhojená. Navyše, ak došlo k uhniezdeniu v jazve, za týchto okolností bude s najväčšou pravdepodobnosťou potrebné tehotenstvo ukončiť. Po sekcii ste mali byť informovaná a poučená o ďalšom tehotenstve, prevencii včasného otehotnenia, či plánovania ďalšieho tehotenstva po cisárskom reze. Najvhodnejšie je sa informovať v prípade nejasností u vyšetrujúcich lekárov, ktorí najlepšie poznajú nález, ako aj všetky okolnosti a najobjektívnejšie sa Vám budú vedieť vyjadriť.