Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,419 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Pohyby

    , Autor: Jani77

    Dobry den, som na zaciatku 32tt a chcem sa poradit ohladom pohybov plodu, ze co je vlastne normalne v tomto tyzdni. Pohyby citim, ale vlastne kazdy den je iny. su dni, kedy su intenzivnesie a silnejsie, ze sem tam aj zaboli a potom su dni, ked mam pocit ze je to len take slabe vlnenie a tlacenie mi o stenu brucha. Na poradni mi bolo povedane, ze ak necitim dieta 2-3 hodiny tak treba ist na pohotovost, ale uprimne, to by som tam niekedy sedela stale, lebo pocas lenivych dni, je toho pohybu co citim menej. Myslim, ze plod je stale priecne a na sone v 30tt bolo vsetko v poriadku aj velkostou, aj prietoky. Je taketo vnimanie pohybov v norme? Kedy naozaj treba ist na pohotovost? dakujem!

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v tomto týždni tehotenstva už môže byť cítenie pohybov menej intenzívne, ako v II. trimestri. Plod v maternici ešte nevníma deň a noc, takže kým Vy spíte, plod sa môže hýbať a keď ste hore, plod môže spať. Navyše, ak je priečnej polohe, vnímanie, či cítenie pohybov plodu je trošku iné. Ak boli výsledky všetkých vyšetrení v norme a všetko bolo v poriadku, nemusíte sa obávať. Odsledujte si to. Vo všeobecnosti platí, že v prípade krvácania, pravidelných bolestí, odtoku plodovej vody, či necítení pohybov plodu je potrebné navštíviť tehotenskú pohotovosť. Ak nie sú absolútne citeľné pohyby plodu po dobu viac ako 3 až 4 hodiny, je vhodnejšie pohotovosť navštíviť. Je vždy lepšie prísť dvakrát zbytočne, ako raz neprísť.

Podobné otázky

  • Pohyby

    , Autor: Tinka.2

    Dobrý večer som v 22tt, pohyby cítim nízko v podbrušku skoro až ako začína ochlpenie. Je v poriadku cítiť pohyby takto dolu ešte v tomto týždni?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, záleží od toho, ako je plod v maternici uložený. Ak má hlavičku hore a nôžky dole, môžete cítiť akoby jemné kopanec presne vo Vami opisovanom mieste. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to.

  • Kŕče v podbrušku

    , Autor: Mischa

    Dobrý deň pán doktor, prosím vás mám taký problém, som v 34.tt a posledné dni sa mi stáva že keď dlhšie ležím buď na pravej alebo ľavej strane, chytím ako keby kŕče do podbruška, hlavne keď sa idem otočiť na druhú stranu, a aj v noci sa mi to robí. Poradňu mám až 16.5., pohyby stále cítim, len je to dosť nepríjemné. Ďakujem za váš názor

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj keď to nie je nič nezvyčajné, takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Skúste si nasadiť alebo v prípade, že už užívate tabletky magnézia, zvýšiť dávku, napríklad 3x1 alebo 3x2 tabletky na deň. V prípade pretrvávania ťažkostí ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Otazka

    , Autor: ZuzzkaHH

    Dobrý deň,

    momentálne som v 19.tyzdni. Moje druhe tehotenstvo. Uz viackrát som krvacala (par minut) a posledny tyzden a pol bolo vsetko v poriadku. Mohlo sa mi vcera ukázať jemne spinenie po rannom vklade utrogestanu? Objavilo sa niekedy 2 hodiny po vklade a trvalo do nasledujuceho dna kym sa to cele ,,precistilo".
    Este by som sa chcela opýtať, ci je bezne, ze som citila 2 dni pohyby celkom identifikovane a aj podla sona sa potvrdilo, ze som na tom mieste spravne citila nozicky a posledne 3 dni je to take poslabsie. Ze skor akokeby som to necitila. Placentu mam vpredu. Plus citim take intenzivnejsie pichanie v maternici a ked sa postavim tak po par minútach citim take tahanie celeho brucha nadol.
    Ďakujem za odpovede.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nevylučujem, že k ružovému slabému špineniu mohlo dôjsť po vložení utrogestanu. Nemuselo sa však vôbec jednať o špinenie z maternice. Takto sa Vám však k tomu neviem bližšie objektívne vyjadriť. Čo sa týka pohybov plodu, ak máte placentu na prednej stene, to môže spôsobovať akúsi “bariéru”, či “vankúš”, ktorý tlmí pohyby plodu, ktoré tak môžete pociťovať viac po stranách podbruška. Nebolo by to nič výnimočné. Spomínané pichavé, či tlakové bolesti po stranách podbruška môžu súvisieť ako s pohybmi plodu, tak aj so zväčšovaním sa maternice, kedy sa naťahujú väzy závesného aparátu maternice. Takto sa Vám však naozaj neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Plod nad vchodom v 22 týždni.

    , Autor: Janka12

    Dobrý deň, som 21tt+4, včera na poradni mi namerali krčok 45 mm bez funnelingu.. lekár keď mi robil sono cez brucho musel ísť dosť nízko aby mohol skontrolovať hlavičku, dnes pozerám v papieroch že mám napísané: hrdlo Zach., uzavreté, cez prednú klenbu veľká časť plodu nad vchodom.
    Chcem sa spýtať, je to v poriadku keď je dieťa takto nízko v tomto týždni? Aj pohyby cítim väčšinou takto nízko, prácu mám že väčšinu času stojím, ale nepovedala že by to bolo rizikové stáť.. je bezpečné mať sex v takejto situaci??
    ešte sa chcem spýtať, mám poznačené že odoberá VK, mám zavolať o výsledky, prosím čoho je to skratka? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu máte výsledky v poriadku. Ak Vám nebol vyslovene odporúčaný kľudový režim, či pohlavná abstinencia, nemusíte sa obmedzovať. Predpokladám, že Vám bol z pošvy odobratý ster na kultivačné vyšetrenie. Pri nejasnostiach sa nebojte pýtať Vášho obvodného gynekológa, ktorý pozná všetky nálezy, okolnosti, informácie, ako aj výsledky vyšetrení a najobjektívnejšie sa Vám bude vedieť vyjadriť.

  • Otočenie plodu,slabšie pohyby

    , Autor: Tatiana1566

    Dobrý deň
    Chcem sa spýtať či je normálne ze som v 27 tt ,a moje dieťa je otočené dolu hlavičkou počas celého tehotenstva ,stále tváričkou do zadu ,pohyby cítim slabšej intenzity tak 3 x do dňa ,ale len kopance . Tlačí mi na krčok , je strašné nízko ,cítim neustále tlaky ,chodím na merania ,neotváram sa čo je dobrá správa,ale stále mám stoho taký nepríjemný pocit že niečo nieje v poriadku ,aké vyšetrenie by som mohla podstúpiť aby som bola kludnejsia ? Moja dr.to neako nerieši .Často mi býva na odpadnutie ,zvracam, horšie vidím ,ale podľa dr sú výsledky krvy v norme . Môže to signalizovať vývojovú vadu ? Bolo vyššie riziko ale na sone v 20 TT nevideli nič neobvyklé .ďakujem za odpovede ,poprípade radu čo mám robiť .

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je úplne normálne, že je plod v maternici dlhšiu dobu v jednej polohe. Na druhej strane treba povedať, že plod sa v maternici môže hýbať a otáčať, ale vždy, keď je realizované USG vyšetrenie, môže byť v tej istej polohe a postavení. Je to aj vecou náhody a okolností. Ak sú výsledky, ako aj USG v poriadku, neznepokojujte sa. Čo sa týka nevoľností, sú ženy, ktoré majú nevoľnosti počas celého tehotenstva. Pocit na odpadnutie môže byť aj vplyvom nižšieho tlaku krvi. Nepoznám však žiadne výsledky realizovaných vyšetrení, nálezy, okolností, ani ďalšie potrebné informácie, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vás v prípade nejasností eventuálne vie odoslať na konziliárne vyšetrenie do nemocničného zariadenia. Odporúčam realizovať fetálny screening v 30. týždni tehotenstva.