Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,252 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Priečna poloha bábätka a spánok na boku

    , Autor: Lub1a

    Dobrý deň p. doktor, chcem sa vás opýtať na odporúčanie ohľadom spánku. Som na začiatku 36tt a bábätko má stále nestabilnú polohu. Už bolo otočené dole hlavou na kontrole v 33tt, no teraz je zase priečne. Kope napravo, hlavičku vydúva na ľavom boku. Tehotenstvo je bez problémov, no ťažkosti prichádzajú, keď idem spať alebo ležím. Na chrbte spať nemôžem, raz som tak zaspala a ostalo mi dosť nevoľno. Občas v noci sa pretočím na chrbát, no potom sa vrátim na bok. Na boku zase cítim nepohodlie, lebo malá vykopáva a ráno sa budím s úplne deformovaným bruchom. Zároveň mám strach, či ju v tejto polohe nejako nestláčam.

    Môžem jej nejako ublížiť, ak spím na ľavom boku, kde ma uloženú hlavičku? Predstavuje v tejto polohe spánok na bokoch nejaké riziko pre dieťa?

    Ďakujem!

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nevoľnosť pri ležaní na chrbte je spôsobená syndrómom dolnej dutej žily, čo je v tomto týždni tehotenstva pomerne časté. Ležaním na boku plodu neublížite, ani ho netlačíte. Nemusíte sa obávať. Maternica je pevný ochranný obal a plod dobre chráni pred vonkajšími vplyvmi. Môžete pokojne spať na boku, či v polohe, ktorá Vám najviac vyhovuje. Ak bude plod aj naďalej uložený v priečnej polohe, tehotenstvo bude ukončované plánovaným cisárskym rezom.