Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,263 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Hypotrofia plodu

    , Autor: Ivet1

    Dobrý deň pán doktor/pani doktorka,

    som v 38+5 týždni tehotenstva a z poslednej včerajšej poradne som odchádzala dosť znepokojená. Všetky vyšetrenia vyzerajú v poriadku akurát biometria ma dosť zaskočila.
    V správe mám: Biometria: BPD: 90 - 36+3, HC: - 321 - 36+2, AC: 303 - 34+2, FL: 67 - 34+4.
    Ultrazvukovo korešponduje s 38. týžňom gravidity 37+6, 3215 g, placenta ventralne, grading III, plodová voda AFI 23,4 cm, a aumbilicalis RI 0,40
    Záver: graviditas hebdomen 38+3, hypotrophia foeti suspecta, euhydramnion, normocaedia, HSB negat.

    Prosím čo to môže znamenať, budem mať malé bábátko? Ja som mala pri narodení až 4000g a manžel 3600 g. Postavou som ale štíhla, počas tehotenstva som pribrala z povodných 56 kg na 71 kg. Chceli ma rovno hospitalizovat na rizikovom oddelení, akurat už nebola kapacita. Mám si sledovať pohyby, tie cítim pravidelne. No dosť sa bojím aby bolo všetko v poriadku. Taktiež vypočítaná približná váha 3215g sa mi zdá celkom v poriadku, preto nerozumiem tej biometrii.
    Ďakujem za vašu odpoveď.
    Iveta

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, celkom výsledkom biometrie nerozumiem ani ja. Z opísaných hodnôt skôr plod vychádza na 36. týždeň tehotenstva, ako opísaný 37+6. Zaostávanie v raste je však rozdiel 4 týždne a viac, čo vo Vašom prípade nie je prítomné. Prietoky, ako aj množstvo plodovej vody je podľa opisu v norme. Takto sa Vám však, iba na základe opisu, bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.