Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,106 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Nehoda v tehotenstve

    , Autor: LenkaDenka

    Dobrý deň. Na začiatku 11. týždňa som mala vážnejšiu autonehodu, skončili sme niekoľkokrát na streche... našťastie došlo len k ľahším zraneniam, mňa do brucha priamo neudrelo nič a ani som následne nemala bolesti alebo krvácanie, žiadne odreniny alebo modriny v danej oblasti. Po vyšetrení ultrazvukom v nemocnici by malo byť s bábätkom všetko v poriadku. Mám ale strach, či otrasy počas prevracania auta nemohli poškodiť plod, vývoj mozgu a pod....Myslíte si, že v takom ranom štádiu sa to mohlo stať, alebo je dieťa dostatočne chránené, ak som navyše nemala následne žiadne komplikácie? Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, maternica je dosť silný orgán, ktorý chráni plod pred vonkajšími vplyvmi. Mnoho žien absolvuje lety lietadlom, zoskoky padákom, či bungee jumping, pritom ani nevedia, že sú tehotné a donosia a porodia zdravý plod. Ak boli výsledky vyšetrení v poriadku, nemusíte sa obávať. Odporúčam realizovať PTS (prvotrimestrálny skríning), ktorý sa realizuje od 11. - 14. týždňa tehotenstva.