Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,097 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Ultrazvuk v 7 deň meškajúcej menštruácie

    , Autor: Gaby93

    Dobrý deň, chcem sa Vás opýtať, či je v poriadku v 7 deň meškajúcej menštruácie nevidieť ešte na ultrazvuku nič len zväčšenú sliznicu a nejakú tekutinu. Testy z krvi na tehotenstvo vyšli pozitívne. Bola som u lekára lebo som mala veľmi slabé špinenie a pozrel ma aj cez vnútorný ultrazvuk a nič nevidel, no vyslovil že sa môže jednať aj o mimomaternicove tehotenstvo. Veľmi ma to vystrašilo. Od akého času má byť vidno vačok? Ja idem na kontrolu na 10 deň meškajúcej menštruácie. Myslíte že ak tam nič nebude vidno bude to to čo vyslovil, alebo to môže byť aj zdravé tehotenstvo?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu posunutej ovulácie sa nemusí datácia tehotenstva vôbec zhodovať s dataciou podľa poslednej menštruácie. Ani po dvoch týždňoch meškajúcej menštruácie nemusí byť na USG jednoznačne vidieť tehotenstvo a pritom môže byť všetko v poriadku. Záleži od viacerých okolností. Samozrejme sa nedá vylúčiť aj patologické tehotenstvo, medzi ktoré patrí aj mimomaternicové tehotenstvo. Ak máte beta HCG pozitívne, treba to odsledovať a skontrolovať dynamiku beta HCG, ako aj USG nález. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.