Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Magnezium

    , Autor: Daddka

    Dobry den,
    Som v 37 tt tehotenstva a od zaciatku tehotenstva uzivam magnerot (kvoli tetanii) a femibion. Docitala som sa ze dlhodobe uzivanie magnezia sposobuje svalovu slabost novorodenca. Je mozne ze dieta bude mat abstinencny priznak?
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, záleží od množstva užívaného magnézia. Ak užívate jednu, či dve tabletky magnézia denne kvôli tetánii, na novorodenca to nemusí mať žiadny vplyv. Vo vyšších dávkach sa u novorodenca môžu vyskytovať abstinenčné príznaky. Samozrejme, ak nemusíte magnézium užívať denne a viete ho obmedziť, bude to vhodné.

Podobné otázky

  • Uhlie a magnézium

    , Autor: Florencia 5

    Pán doktor chcem sa spýtať pred pol hodinkou som užila magnézium lactas galvex 2 tablety na kŕče a prehnalo má tak som si dala tabletku carbo Max. Chcem sa spýtať lebo sa píše že Carbo Max by sa nemal miešať s magneziom len som si chcela dať pre istotu aby som nezačala hnackovať do rána. Tak že či nevadí že som zmiešala tieto dva lieky som 27+0 tt. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie nevadí. Nepoškodíte si. Na tehotenstvo to nebude mať žiadny negatívny vplyv. Odsledujte si to.

  • Bolesť podbruška a chrbta

    , Autor: Liliana222

    Dobrý deň pán doktor,som v 31+2tt,druhorodička.Chcem sa spýtať či je v norme keď cítim bolesť podbruška ako pri menzese,aj cez deň aj v noci,pridali sa k tomu aj bolesti krížov,kostrč(tá má bolieva často mala som úraz pred 2rokmi)popichava ma aj do podbruška občas.Bruško občas tvrdne ,ale Max. 5krat do dňa.Uživam magne B6 Forte 2x1 . Poradňu som mala pred 10dňami,krčok aj všetko bolo úplne v poriadku.Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, maternica sa Vám každým dňom zväčšuje, čo môžete pociťovať ako tlakové, či pichavé bolesti po stránkach podbruška, ako aj pichanie v pošve. Kostrč sa začína odsúvať dozadu, to je tiež normálne. Ak ste mali úraz v zmysle pádu na chrbát, či narazenie kostrče, môže to byť príčinou intenzívnejších bolestí kostrče. Ak boli výsledky všetkých vyšetrení a nálezy v poriadku, nemusíte sa obávať. Odsledujte si to. Magnézium si môžete navýšiť na 3x1 tabletku. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Pobolievanie v podbrušku

    , Autor: Abc

    Dobrý deň, som v 18tt a začala som mať akokeby menštruačné pobolievanie v podbrušku. Maternicu cítim akokeby bola tvrdá, boli ma aj na pravej keď chodím, keď sedim a vstanem alebo keď urobim dáky pohyb. Je to to roztahovanie maternice alebo treba ísť doktorovi? Pohyby stále necitim, jediný znak tehotenstva ktorý momentálne mám je že mi začalo z jedného prsníka vytekat kolostrum..

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, iba takto na základe opisu sa nedá veľmi objektívne vyjadriť. Maternica sa každým dňom zväčšuje, čo môžete pociťovať ako pichavé bolesti po stranách podbruška, ako aj v pošve. Ak je však celé podbruško tvrdé, nie je to úplne ideálne. Skúsiť môžete užívať Magnézium v úvodnej dávke 3x1 tabletka denne, ktorá sa dá ešte navyšovať. Odsledujte si to. Samozrejme, v prípade ťažkostí, ako aj nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Omega 3 a magnezium

    , Autor: Florencia 5

    Dobrý deň chcem sa spýtať či nevadí že som dnes naraz užila omega tri rybí olej a na to som dala magnézium zvyknem dávať hodinový odstup ale dnes som nejako nestíhala tak som dala naraz. Že či to nevadí. ďakujem

  • Podootazka

    , Autor: Florencia 5

    Prepáčte ešte sa spýtam na ten femibion 2 a magnézium lebo sa píše že tam treba aspoň dvojhodinový odstup kvôli tomu že femibion ma železo a nejaké vitaminy a spolu a femibionom sa vylučuju ? Preto sa pýtam či nevadí že som to vzala naraz spolu dve tabletky magnézia a femibion ? Lebo ráno som mala už dve tabletky magnézia ráno o šiestej potom ráno o desiatej dve a teraz na obed som dala femibion a až o druhej dávam magnézium lenže tak som mala bolesti že som to užila naraz?vždy dávam dvojhodinový odstup ale len preto sa pýtam že či nemôžem ublížiť bábätku že som užila aj magnézium naraz aj ten femibion dokopy? Či to nevadí?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, správne dodržujte dvojhodinový odstup. Nedodržanie dvojhodinovému odstupu však nemá vplyv na tehotenstvo, nepoškodí plod, iba môže dôjsť k zníženému vstrebaniu tabliet. Nemusíte sa obávať.