Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,370 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Magnezium

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    Som v 37 tt tehotenstva a od zaciatku tehotenstva uzivam magnerot (kvoli tetanii) a femibion. Docitala som sa ze dlhodobe uzivanie magnezia sposobuje svalovu slabost novorodenca. Je mozne ze dieta bude mat abstinencny priznak?
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, záleží od množstva užívaného magnézia. Ak užívate jednu, či dve tabletky magnézia denne kvôli tetánii, na novorodenca to nemusí mať žiadny vplyv. Vo vyšších dávkach sa u novorodenca môžu vyskytovať abstinenčné príznaky. Samozrejme, ak nemusíte magnézium užívať denne a viete ho obmedziť, bude to vhodné.

Podobné otázky

  • Krvacanie a spinenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Som v 16tt+6 a tento týždeň som zakrvacala jasnou krvou, následne už tretí deň spinim hnedým spinenim. Spinenie som mala viac menej cely prvý trimester.
    Bola som na kontrole a na ultrazvuku je stále všetko v poriadku. Momentálne len užívam magnezium a tehotenské vitamíny.
    Je prosím tento stav normálny? Resp. je niečo co by som mohla užívať z lekárne volne dostupné na zmiernenie toho spinenia? Lekar mi nepredpisal žiadne tabletky.
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, môžete si kúpiť Ascorutin a užívať ho v dávke 3x1 tabletka denne. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť, nakoľko nepoznám nález, ani výsledky vyšetrení, ani všetky informácie a okolnosti. Odsledujte si to. V prípade pretrvávania ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Magnezium v tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, pan doktor chcela by som sa opytat, ake magnezium by ste mi odporucali, aby sa aj dobre vstrebavalo, beriem aj vitaminy lejdyvita 2, preto aj neviem v akom mnozstve mozem uzivat navyse magnezium, aby ta davka zase nebola prekrocena...momentalne som v 24tt, citim sem-tam pnutie v podbrusku, prirovnala by som to k mensej svalovke, lekar mi odporucil preto brat magnezium, ale pri tom vybere magnezii si neviem dat rady, ktore by bolo fajn...dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, môžete si kúpiť a užívať Magnerot v dávke 3x1 tabletka na deň. V prípade potreby sa dá dávka navýšiť na 3x2 tabletky denne. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Progesteronelle

    , Autor: Registrovaný používateľ

    chcem sa spýtať na kontrole namerali mi krcok 5,09 CM a povedali že je zbytočne aby som ho ďalej brala no ja som ho nevysadila postupne ale nárazovo. Že som užívala dve tabletky večer a zrazu som prestala užívať len tak keďže krcok aj tehotnost je okej som 32+2. Viac ako týždeň som ho už nemala a dnes som dala jeden pre istotu lebo ma bolelo dole nevadí že som vysadila tak nárazovo a potom zrazu dala jednu tabletku? Alebo mám pre istotu dať ešte jednu tabletku a potom akoby vysadiť? Môže to nejako uškodiť bábätku že som tak nárazovo vysadila? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Progestanelle sa štandardne vysadzuje nárazovo. Nič sa nestane. Aj keď ste si ho dali potom jednorázovo, nič sa nestane. Určite ste si nepoškodili, ani sebe, ani plodu, ani tehotenstvu. Nemusíte sa obávať. Ak máte občasné pobolievanie podbruška, môžete užiť magnézium.

  • Nalez

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň na poslednom skriningu mi bol zisteny krcok 17.1mm teda skrateny a funneling v tvare V . Cakam dvojicky termin porodu mam na 4.11 mam samcu donosit deti do terminu?
    Som 29 tyzden plody maju 1486g a 1392g maju dobru hmotnost na tento tyzden tehotenstva? Co mozem urobit preto aby som co najdlhsie deticky donosila? Beriem progesterone 500mg vaginalne
    Citim divne bolesti pri maternici a dost casto mi tvrdne brusko

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, určite sa u Vás jedná o rizikové tehotenstvo. Okrem odporúčaných užívaných liekov môžete užívať magnézium v dávke až 3x2 tabletky denne, dodržiavať kľudový režim a postupovať podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov. Ja sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Kŕčové žily

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, prosím Vás momentálne som 29+3 tt a na vonkajších rodidlach mám hrozné kŕčové žily. Ľavu stranu mám asi 3 krát väčšiu ako pravú. Beriem utrogestan a magnézium. Všade čítam že detralex sa môže aj v tehotenstve, no môj gynekológ povedal že musím len vydržať a že mi nič nemôže odporučiť. Ako je to teda. Prosím vás ak by sa ten detralex mohol užívať viete mi odporučiť nejaké dávkovanie. Ďakujem veľmi pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Detralex sa môže užívať aj počas tehotenstva, ak je na to dôvod. Väčšinou sa užívajú 2 tabletky denne, či už naraz alebo rozdelené do dvoch dávok.