Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Tehotná

    , Autor: Bozena833

    Dobrý deň môžem sa spýtať 17.4 som spontánne potratila hcg test mi robili 20 mala som už negatívni. Menštruáciu som ešte nemala tak som si robila test a vyšiel mi pozitívny je možné že som tak skoro otehotnela alebo je to s obdobia keď som ešte bola tehu v apríli

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nevidím dôvod na realizáciu tehotenských testov, tie ešte môžu byť pozitívne, v závislosti od okolností. Samozrejme, ak ste mali nechránený pohlavný styk, tehotenstvo sa vylúčiť nedá. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach, ako aj pre jednoznačné vylúčenie tehotenstva navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • menštruácia

    , Autor: Domcik111

    Dobrý deň pán doktor. Už som tu písala ohľadom mojej meškajucej menštruácie. Mám po štátniciach, prekonala som herpesove ochorenie (užívala som herpesin) a taktiež som mala antibiotiká len na nejaké dva či tri dni. Momentálne som odcestovana v zahraničí. Styk tento mesiac bol len 5x a to ešte v posledný deň predchádzajúcej ms a pár dní pred tým ako mi mala ms prísť. Nikdy nie počas plodných dní a vždy s ochranou. Partner ani nevyvrcholil do kondómu vo mne. Dneska ráno som si však robila test a vyšiel mi duch. Ale je to na teste pepino, čítala som veľa debát o tom že ukazujú falošne pozitívne. Od včera ma taktiež aj pobolieva podbruško ako pred ms. Mám však stresy, pretože najbližšie sa k ďalšiemu testu viem dostať tak o týždeň. Myslíte si, že je to len falošný poplach? Čiarka je naozaj vidieť len pod svetlom je veľmi slabá.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu chráneného pohlavného styku si myslím, že tehotná nie ste. Spomínané stresové obdobie, ako aj preliečovaná infekcia mohla mať vplyv na meškanie menštruácie. Odsledujte si to. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Tyzden tehotenstva ako zistit

    , Autor: Dhs

    Dobry den,
    chcela by som sa informovat ako sa vlastne pocita tyzden tehotenstva v ktorom som, na internete som nasla informacie ze sa to pocita od prveho dna posledneho menstruacneho cyklu, ale ked som si povodne robila tehotensky test “Clearblue” tak mi tam vysiel vysledok 2-3 tyzdne, test som robila 28.aprila takze priblizne od 8.aprila som tehotna (alebo som vtedy pocala), ale prvy den poslednej menstruacie bol 5.marca co je teda dost velky rozdiel. Tak by som sa chcela informovat ako to vlastne je. Ci som teda v 16. tyzdni alebo len v 12. Dakujem za informacie.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, neorientujte sa veľmi podľa toho, čo Vám ukazuje tehotenský test. Termín pôrodu, ako aj teda datácia tehotenstva sa ráta podľa dvoch parametrov. Prvým je posledná menštruácia, teda prvý deň poslednej menštruácie, druhým USG vyšetrenie. Ak ste mali prvý deň poslednej menštruácie 5.3.2024, k dnešnému dňu to vychádza 16+1, teda prvý deň 17. týždňa tehotenstva. Ak bol menštruačný cyklus nepravidelný, prípadne ovulácia posunutá, je to nepresné. Každopádne je nevyhnuté navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vám na základe USG vyšetrenia potvrdí tehotenstvo, ako aj stanoví datáciu tehotenstva, založí tehotenský preukaz a odporučí ďalšie vyšetrenia.

  • Stoptussin

    , Autor: Marianna1997

    Dobrý deň,
    zistila som, že som tehotná teraz v 4 týždni. Otehotnela som počas choroby a mala som hrozný dráždivý kašeľ, v nevedomosti som si na utíšenie dávala občas večer stoptussin kvapky, naposledy včera večer . Chcem sa spýtať, či som tým nejako mohla plodu uškodiť? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Stoptussin sa nemá užívať v prvých 3 mesiacoch tehotenstva. Teraz už s tým nič neurobíte. Ďalej ho však neužívajte, vyskúšať môžete užívať Stodal alebo Stopkašeľ, ak ešte kašeľ pretrváva. Nemusí sa zákonite stať nič, je to na princípe všetko alebo nič. Ak ná byť tehotenstvo prospešné, bude. Predpokladám však, že ešte nemáte potvrdené tehotenstvo obvodným gynekológom. Je vhodné ho pri návšteve o tom informovať. Ak sa potvrdí vitálne tehotenstvo v maternici, odporúčam sa následne objednať na PTS (prvotrimestrálny screening) v 11. až 14. týždni tehotenstva.

  • Pozitívny tehotenský test

    , Autor: 990123

    Dobrý deň,
    S partnerom sa pokúšame o bábätko a ja si neustále sledujem ovuláčné dni. Podľa mojich výpočtov, aj na základe ovulačných testov, som mala ovuláciu minulý týždeň vo švrtok-piatok (4-5 dní dozadu). Dnes som si bola zabehať a keďže behavám pravidelne a dnes sa mi extrémne ťažko behalo, tak som si po príchode domov spravila clearblue tehotenský test. Vyšiel pozitívne, zobrazilo sa plusko s číslami 1-2.
    Je možné, že tak skoro po ovulácii by test vyšiel pozitívne? Dlhu dobu som brala antikoncepciu, ale už 3 mesiace ju neberiem a odkedy ju neberiem tak tie 3 mesiace som mala 21 dňové cykly, takže teoreticky menštruáciu očakávam o cca 3 dni. Je možné, že by som mohla byť tehotná už tak skoro po ovulácii alebo je lepšie radšej počkať s návštevou lekára až kým neprejde doba kedy by som mala mať menštruáciu?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tehotenský test môže byť aj falošne pozitívny počas ovulácie. Nevylučujem však, že ste tehotná. Tehotenský test má však zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Ak nemáte žiadne ťažkosti, odsledujte si to.

  • Skrátený krčok

    , Autor: Barbor345

    Dobrý deň , prosím Vás o názor. Som tehotná 31+3, na poradni mi zmerala (usg) krčok 28mm, bez otvárania.
    Mám očakávať, že porodim predčasne... Užívam Magnerot + Utrogenstan večer + mám sa šetriť.
    Aký máte na tento nález názor Vy?
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, 28mm krčok v 32. týždni tehotenstva, navyše ak nemáte časté tvrdnutie bruška, ani nie je prítomné vnútorné otváranie sa, nie je žiadna katastrofa. Môžete pokojne plod donosiť a porodiť v termíne. Nehovorí to nič o tom, že by ste mali porodiť predčasne. Pokračujte v nasadenej liečbe. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.