Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,316 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Kojenie počas tehotenstva

    , Autor: Laura.Var

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať dve otázky. Prvá je tehotenstvo a kojenie. Môžem kojiť syna počas tehotenstva ? Dnes som bola u gynekológa a potvrdil mi tehotenstvo 6+0, písala som o tom aj s laktacnou poradkyňou ona povedala, že pokial nemám žiadny problém tak kľudne môžem v kojení pokračovať aj počas tehotenstva. A druha otázka je, na sone gynekológ ešte nevidel nič, iba gestacny s zltkovy vak. Je to v poriadku v takom týždni tehotenstva ? Nechcel mi povedať viac iba to, že mám prísť na další týždeň na kontrolu. Veľmi pekne Vám ďakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, kojiť počas tehotenstva môžete. Ak kojíte, nie je presné datovať graviditu podľa poslednej menštruácie. Ak je datácia 6+0 prepočítaná podľa poslednej menštruácie, predpokladám, že nie ste ešte v 6. týždni a na USG ešte nemusí byť vidieť embryonálne štruktúry. USG nález však treba odsledovať. Vylúčiť sa samozrejme nedá ani patologické tehotenstvo, ako zamlčaný potrat, či anembryomola. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Dojčenie počas tehotenstva

    , Autor: Marta13

    Dobrý deň,

    mám otázku ohĺadom dojčenia v tehotenstve. Mám 30 rokov. Som momentalne v 7 tt. Neberiem žiadne lieky. Mam 1,5 rocne dieta, ktore kojim. Gynekologicka mi odporúča kojiť maximálne do 5 mesiaca tehotenstva. Existuju nejaké štúdie, ktore potvrdzujú to, že dojčenie dlhšie ako 5 mesiacov je škodlive pre plod? Aký máte na to názor vy?
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v minulosti existovalo viacero názorov na kojenie počas tehotenstva a ďalšie tehotenstvo dojčiacej matky sa považovalo za dôvod na odstavenie. Ženy dostávali nesprávne rady, aby prestali dojčiť najneskôr do 6. mesiaca tehotenstva. Dnes je k dispozícii dostatok štúdií ako aj skúseností dokazujúcich, že ženy môžu dojčiť počas celého tehotenstva až do konca a po pôrode pokračovať v dojčení staršieho a mladšieho dieťatka, nazývanom tandemové dojčenie. Dojčenie v tehotenstve nespôsobuje, ani nezvyšuje riziko potratu. Niekedy dôjde aj samo k útlmu a zastaveniu laktácie.