Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,102 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Septum uteri

    , Autor: anna-2

    Dobrý deň, na poslednej poradni mi určili, že mám septum uteri (som v 16tt) doktorka mi len na to povedala že najskôr pôjdem cisárskym, ale nemám sa tým zaťažovať, pretože dieťa je v poriadku má miesto a môže sa to zatlačiť a skúsia neskôr aby som šla spontánne alebo ten cisársky. Lenže je to moje prvé babo a mám strach. Skôr na nete som čítala, že je problém s otehotnením ako teraz keď je už tam človiečik. Mohli by ste mi prosím vás napísať či je nejaká šanca potratu, alebo vážne dieťa je mimo toho a bude v poriadku a má miesto len pôjdem pravdepodobne tým cisárskym ? Ďakujem veľmi pekne za Odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, predpokladám, že ak ste už v 16. týždni tehotenstva a všetko je v poriadku, embryo sa neuhniezdilo v mieste septa a placenta bude plnohodnotne plniť svoju funkciu. Nepoznám USG nález, ale ak je prítomné kompletné septum, čiže jedná sa o uterus septus, pôrod bude vedený cisárskym rezom, najoptimálnejšie týždeň pred termínom pôrodu. Po šestonedelí bude vhodné realizovať diagnostickú hysteroskopiu za účelom ozrejmenia rozsahu septa, prípadne zvážiť možnosti, či jeho odstránenie.