Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • ovcie kiahne

    , Autor: Mon1806

    dobry den chcem sa opytat dnes sme boli v kontakte s dietatom co malo už ževraj 14 dni od prvych priznakov ovcie kiahne už malo chrasty je mozne ze sme sa so synom 5 rocnym mohli od toho dietata nakazit ? ja som v 35 tt tehotenstva davala som si aj zistovat protilatky na ovcie kiahne a pise mi že mam anti VZV Igg 1207,00 mIU/ml cize mam protilatky ? DAKUJEME

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste prekonala kiahne, tak Vaše protilátky, ktoré máte aj laboratórne potvrdené, vírus nepustia k plodu a preto plod nie je ohrozený. Čo sa týka Vášho päťročného syna, je tiež podstatné, či už prekonal ovčie kiahne alebo nie.

Podobné otázky

  • Ovčie kiahne počas tehotenstva

    , Autor: Andrea555

    Dobrý deň som v 12tt a dostala som ovčie kiahne môže to nejako ublížiť bábätkám keďže čakám dvojičky kiahne sú dosť silné pravidelné teploty nad 38,3°C a dostali sa až na pošvu ďakujem vám vopred za odpoveď?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je to skôr otázka pre infektológa. Pokiaľ viem, najmenej rizikové je, ak ste infikovaná počas prvých 6 mesiacov tehotenstva. Počas tohto obdobia je šanca, že Vaše deti získajú tzv. syndróm vrodených ovčích kiahní (Congenital Varicella Syndrome) veľmi nízka. Tento syndróm však môže spôsobiť vrodené chyby, ako sluchová vada, nízka pôrodná hmotnosť, či deformácie končatín, útly vzrast alebo poškodenie a zjazvenie pokožky. Riziko je, pokiaľ viem, veľmi nízke. Avšak priebeh kiahní v dospelosti a v tehotnosti môže byť dosť prudký, hrozí Vám aj možnosť zápalu pľúc. Neviem sa Vám k tomu viac vyjadriť, určite však odporúčam minimálne kontaktovať a konzultovať infektológa, ktorý si myslím že zváži aj imunoglobulínovú liečbu. To, že máte výsev aj v oblasti rodidiel, je teraz nepodstatné.

  • Herpes

    , Autor: Luna22

    Zdravím, prvý krát v živote sa mi tvorí herpes na pere. Som v 35 tt, môže to poškodiť plod? V detstve som prekonala ovčie kiahne aj osýpky. Na internete čítam,že prvá infekcia môže poškodiť, jedná sa len o genitálny herpes alebo aj herpes labialis môže nakaziť. ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať, na plod to nebude mať vplyv. Všetky spomínané ochorenia spôsobuje ten istý vírus Herpes simplex. Nejedná sa u Vás o prvú infekciu. Aplikovať si môžete Herpesin krém.

  • Pasovy opar

    , Autor: Michaela1994

    Dobrý deň pán doktor.dnes som bola u kožnej lekárky kvôli chrastam co sa mi objavili pod prsnikom.povedala ze to je pasovy opar.dostala som mast a betadin na cistenie.som v 25tt.povedala ze viac nevie urobiť a ze na infektologiu ma nepošle lebo z tehotnými tam nerobia nič v takomto prípade.povedala ze to moze byt z chrbtice ze tam mam asi zapaleny nerv.z chrbticou v oblasti krizov mam uz davno problém a pred mesiacom ma dost boleli krize.ale mam 3rocneho syna co zacal chodit do škôlky a odkedy tam chodi tak kazdy druhy tyzden je chory.ovcie kiahne som uz davno prekonala a maly ich nema.moj gynekolog mi tiež nevedel nič povedať ohladom dietata co dalej.bojim sa ci bude vporiadku a zdravé lebo som čítala ze pri pasovom opare môžu byť vaznejsie následky na dieťa.prosim o vyjadrenie co môžem očakávať ohľadom zdravia mojej dcéry.Dakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ako som Vám už písal, boli realizované rôzne štúdie zaoberajúce sa vplyvom vírusu Varicella Zoster na tehotenstvo, pričom tieto štúdie nepreukázali zvýšený výskyt vrodených vývojových chýb, dokonca takáto infekcia nie je indikáciou na prerušenie tehotenstva a žena v takmer všetkých prípadoch donosí zdravé dieťa.

  • Ovčie kiahne

    , Autor: mirka077

    Dobrý deň p.doktor, opäť sa obraciam na Vás s otázkou. Som v 17T 2D a v detskom veku som prekonala ovčie kiahne, avšak môj 12 ročný syn ich dostal. Ide o klasický priebeh ovčích kiahní.Chcem sa spýtať, či je môj plod , resp.ja ako tehotná žena niejak ohrozená, aj keď som to už prekonala ? Mám obavy, keďže je to infekčné ochorenie. Ďakujem Vám za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste už prekonali ovčie kiahne v detstve, nebezpečenstvo ochorenia Vám nehrozí, pretože už máte vytvorenú imunitu. Dodržujte však všetky zásady hygieny.