Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
16,910 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Som tehotná

    , Autor: Vanduš

    Dobrý ďen chcem sa spýtať aky ma byť krčok maternice v začiatku tehotenstva som viacrodička krčok si kontrolujem poslednú ms som mala 3 . 12 a nechránený styk som mala 26 . 12 . Krčok mám dosť vysoko a je tvrdý ale nahmatať ho môžem len neviem či to nieje skore kontrolovanie a či sa to pri druhom tehotenstve nemení viem že pred ms je mäkši a ťažko nahmatatelny môžem byť tehotná

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, nevidím dôvod na samovyšetrovanie krčka maternice. To, či ste tehotná alebo či je potencionálne tehotenstvo v poriadku, Vám to aj tak nenapovie. Pri meškaní menštruácie najmenej 14 dní si môžete realizovať tehotenský test. Pre jednoznačné potvrdenie alebo vylúčenie tehotenstva navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Staphylococus epidermis

    , Autor: Deninkaes

    Dobrý deň nemám žiadne gynekologické ťažkosti ako svrbenie pálenie avšak mám hlienovity výtok na astme vyžiadanie som si od lekára nechala urobiť výter z pošvy pričom vyšiel staphylococcus epidermis som tehotná momentálne 18 týžden dostala som ATB macmiror na preliecenie je táto baktéria nebezpečná ? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, uvedená baktéria sa normálne vyskytuje na koži a slizniciach. Ťažkosti nespôsobuje a nie je potrebné ju preliečovať. Pošva aj mimo tehotenstva produkuje pošvový sekrét. Je to normálne. Antibiotiká nie je potrebné užívať, môžete si aplikovať vaginálne probiotiká počas desiatich dní, najlepšie večer pred spaním.

  • Možnosť teh

    , Autor: Kiaraasa

    Dobrý deň, je veľká pravdepodobnosť že som tehotná… s žiaľ na mna skočil dnes kamoškin vlčiak.. oprel sa prednými labkami v stoji… necítila som veľký naraz len som zrazu cítila že má nohy na mojej bunde.. žiaden veľký naraz som
    Necítila .. môže to byt problém ak som tehotná ? Hrozí že potratim?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, podľa mňa sa nemusíte obávať. Aj keby ste boli tehotná, vplyv na tehotenstvo by to nemalo.

  • Rh protilátky

    , Autor: danka4521

    Dobrý deň, som Rh negatívna matka manžel nevie aký má rh faktor ale pôjde si to dať zistiť. Zaujíma ma prvé tehotenstvo som nemala žiadne protilátky syn sa narodil tiež Rh- (takže mi po pôrode nič nepichli). Potom som bola tehotná druhý krát no v 8 týždni som spontánne potratila od začiatku nebolo vidno činnosť srdca, tiež mi nič nepichli vraj to nieje potrebné (ubezpečoval má sám primár). Teraz som tehotná tretíkrát momentálne 12. týždeň, chcem sa opýtať či by si moje telo mohla vytvárať protilátky ak by ten plod bol RH pozitívny. Zatiaľ mi nerobili žiadne testy vraj mi ich budú robiť v nejakom 16. týždni.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, áno, ak je plod Rh pozitívny a matka Rh negatívna, po pôrode, či potrate dôjde k uvoľneniu a tvorbe protilátok, ktoré sa potom vyskytujú v krvnom obehu matky. Ak nedôjde k podaniu anti-D protilátok a v ďalšom tehotenstve je plod Rh negatívny, môže dôjsť k potratu, či poškodeniu plodu vplyvom pôsobenia protilátok matky na plod. Čo sa týka Vášho prvého tehotenstva, kedy ste porodili dieťa s Rh negatívnym faktorom krvnej skupiny, v tomto prípade nebolo potrebné podanie anti-D protilátok. Počas tehotenstva sa štandardne vyšetrujú protilátky v krvi matky trikrát, prvé vyšetrenie protilátok Vás ešte len čaká. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Inbody meranie v 5.tyzdni

    , Autor: Jaja723

    Dobry den,
    V den ocakavanej menstruacie som netusila ze som tehotna a v praci sme mali moznost diagnostiky zlozenia tela, nieco ako inbody pristroj (tuk, vidcelarny tuk, %vody v tele atd). Funguje to na principe bioelektrickej impedancie cize telom prejde maly bezpecny elektricky prud. Pytali sa ma ci mozem byt tehotna, docitala som sa ze da to neodporuca v tehotenstve. Moj gynekolog na moju otazku odpovedal usmevne ze mozete ist aj na kyret ak sa bojite. Co mi neprislo tak vtipne. Co si o tom myslite? Dakujem krasne za odpoved ????

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, z preventívno bezpečnostných dôvodov sa v tehotenstve neodporúča viacero vyšetrení. Tehotenstvo je jednou z kontraindikácii bioelektickej impedancie. Ak nemáte žiadne ťažkosti, jedná sa o žiadané tehotenstvo a výsledky doterajších vyšetrení a USG boli v poriadku, môžete v tehotenstve pokračovať. Odporúčam realizovať PTS (prvotrimestrálny screening) v 11. až 14. týždni tehotenstva. Odsledujte si to.

  • Tlak na mechur

    , Autor: micka10

    Dobry den, chcem sa opytat. Som tehotna 15+5tt,pocitujem neustaly tlak na mechur ktory neutichne ani po vyprazdneni, pridruzil sa mi unik mocu teda aspon myslim a dufam ze to nie je po kvapkach odtok plodovej vody. Je to moje druhe tehotenstvo no az takyto tlak na mocenie som predtym nemala a tak isto ani s unikom movu nemam skusenost preto tie obavy ci nejde o plodovu vodu. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, aj keď chápem Vaše obavy, takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Príčin ťažkostí môže byť viacero. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.