Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,106 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • UIGR

    , Autor: Michaelita

    Dobrý deň, pán doktor,
    Dnes mi na poradni doktorka povedala, že moje dieťa je menšie ako by malo. Podľa PM som v 36+4 TT a podľa UZV 36+0 TT. Biometria bábätká je BPD 35+2, FL 32+0 a FAC 34+0, prietoky v norme.
    Hrozí mu nejaká porucha alebo ochorenie, keďže nemá primerane parametre? Bojím sa o jeho zdravotný stav a predovšetkým rastovu retardaciu.
    Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisovaných hodnôt sa nejedná o rastovú rerardáciu plodu. Stehenná kosť je síce o niečo kratšia, záleží však aj od Vašej kompozície. Ak ste nižšia, je menší predpoklad, že dieťa by malo byť veľké. Nie sú uvedené ešte ďalšie parametre, ako obvod hlavičky HC. Ak však boli výsledky všetkých ostatných vyšetrení v poriadku, vrátené fetálneho USG a prietokov, nemusíte sa obávať. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Nízka hmotnosť plodu

    , Autor: Michaelita

    Dobrý deň, pán doktor,
    chcela by som sa spýtať na veľkosť plodu v danom týždni.
    Na poradni ma gynekologička vystrašila veľkosťou a hmotnosťou plodu. Vraj má budú musieť hospitalizovať a pozorovateľ, v najhoršom budem musieť podstúpiť cisársky.
    Namerané hodnoty na 30+3tt.:
    BPD 76/30+5
    FL 57,3/30+0
    FAC 23/27+3
    PI 0,9
    RI 0,5
    Hmotnosť 1270 gramov.

    Následne má odoslali na kontrolné vyšetrenie do nemocnice kde mi povedali, že hmotnosť je na daný týždeň normálna, že nejde o UIGR a deti môžu mať menší obvod bruška. Hospitalizáciu zamietli s odôvodnením, že rast je síce na hranici ale stále v normále s prisnejsou kontrolou a to každý týždeň.
    Namerané hodnoty:
    BPD 77/31+1
    HC 272/29+5
    AC 227/27+0
    FL 57/29+6
    Hmotnosť 1250gramov....10 percentil
    AU PI 1.02 N
    AU RI 0,63 N
    MCA PI 1,78 N
    MCA RI 0,78 N
    CPR 1.75 N 21 percentil.

    Prosím Vás aký je Váš názor? Mám strach keďže sa bojím najhoršieho, že sa malému môže niečo stať ( respektíve úmrtie plodu), hlavne z dôvodu, že názory dvoch doktorov sa líšia. A aký je rozptyl percentilu, keď mi povedali, že 10 je hraničný? Nemôže dôjsť k zástave výživy bábätká? Aká je šanca prežitia plodu v tomto týždni?

    Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v prvom rade sa môžete úplne ukľudniť, pretože nie je dôvod na obavy. Prietoky sú v poriadku, teda plod je dostatočne a dobre vyživovaný. Vnútromaternicové zaostávanie plodu v raste (IUGR) znamená zaostávanie, teda veľkosť plodu, o 3 až 4 týždne od aktuálneho týždňa tehotenstva. Aj keď je obvod bruška na hranici normy, nie je prítomné symetrické zaostávanie v raste a prietoky v pupočníku, ako aj funkcia placenty sú v poriadku, teda nie je prítomná tzv. centralizácia obehu. Patológia je pod 5 percentil, nad 5. percentil je norma. Teoreticky, čím vyšší percentil, tým je pravdepodobnosť nedostatočnej funkcie placenty nižšia. U Vás je výsledok 21 percentil. Nevidím preto dôvod, prečo by malo dôjsť k zástave výživy plodu, ani k predčasnému ukončeniu tehotenstva. Nezamýšľajte sa zbytočne nad otázkami v zmysle prežitia plodu. Je potrebné pravidelné sledovanie a podľa výsledkov a nalezov sa bude priebežne postupovať. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov, ktorí sa Vám budú vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.