Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,102 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Atb

    , Autor: Mima1991

    Dobry den. Uzivala som ATB doxyhexal do 5tt. Ked som zistila ze som tehotna tak som ho vysadila- a to presne pred 4 dnami. Kedze doxyhexal moze sposobit potrat, chcem sa spytat, ci toto riziko plati len pocas jeho uzivania alebo moze nastat aj teraz po jeho vysadeni tym ze este pocas uzivania poskodi plod ktory sa dalej nevie spravne vyvijat a teda sa potrati neskor? Pytam sa preto lebo sice som stale tehotna ale mam nizke hodnoty hcg a neviem ci to mohli zapricinit ATB.Dakujem pekne za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Doxyhexal môže mať vplyv na zuby, kosti a pečeň plodu. Dynamiku HCG treba odsledovať, nemusí sa jednať o 5. týždeň tehotenstva, ale o včasné tehotenstvo. Je vhodné to potvrdiť USG vyšetrením. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Neprijemne svrbenie v 1 trimestri

    , Autor: Marci12

    Dobrý deň, som ešte len na úplnom začiatku tehotenstva 5tt, avšak kvôli predchádzajúcim potratom musím ihneď od pozitívnych tehotenských testov užívať lieky ako napríklad Utrogestan.

    Pred cca 2 týždňami som mala nepríjemné svrbenie zo spolu, pravdepodobne z ATB, ktoré som užívala cca pred mesiacom. Kúpila som si canesten 6tbl. Avšak teraz sa mi to opäť vrátilo. Moja lekárka ma aktuálne dovolenku. Používam canesten z vonkajšej strany, avšak trápi ma to i zvnútra. Čo by ste mi prosím odporučili z voľne predajných liekov?

    Môžem si opäť kúpiť canesten? Je lepšie 1 tbl 500mg alebo tých 5 tbl po 100mg? Alebo sa Canesten neodporúča? Môže to spôsobiť potrat? Pripadne niečo iné?

    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, skúste si realizovať jednorázovo vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom a následne si realizujte kúru vaginálnymi pribiotikami po dobu aspoň 7 až 10 dní. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Nadcha, kasel, bolest hrdla 6t tehotenstva

    , Autor: Dominika2016

    Dobry den prajem, som v 6 tyzdni tehotenstva. Hned takmer na zaciatku pocas Vianoc som mala zapal hrdla, kasel, nadchu + teplotu 37,5C max. Lekar mi dal atb Zinnat, Prospan, paralen a morsku sol do nosa. Po vylieceni som nastupila do prace a akoby sa to znovu vratilo. Teplotu uz nemam, ale skor ta nadcha, mierne dusivy kasel skor rano, vecer, kt.v podstate pokracuje od spominanej choroby, mierna bolest hrdla akoby opar a celkova unava. Akoby moja imunita odisla a neviem sa z tej nadchy a kasla dostat. Bojim sa uzivat dalsie lieky,lebo mam uz trosku obavy o dietatko,kedze som na zaciatku tehotenstva.Beriem Femibion 1, robievam preplach s morskou vodou, a to je asi vsetko.Mam brat nieco na ten dusivy kasel alebo to casom prejde? K tomu femibionu 1 este pridat nejake vitaminy C a D,aby som to moc neprehnala. Dakujem Vam krasne za radu

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin ťažkostí môže byť viacero. Nevylučujem ani infekciu COVID-19, prípadne aj postCOVIDový syndróm. Okrem užívania tehotenských vitamínov môžete krátkodobo užívať aj vitamín C a D. Dôležité je dodržiavať pitný režim. Na kašeľ, ako aj do nosa, je k dispozícii viacero voľnopredajných preparátov, ktoré sú vhodné aj pre tehotné. Najlepšie Vám budú vedieť poradiť v lekárni, prípadne sa obráťte na Vášho obvodného lekára.

  • Atb a snaha o bábätko

    , Autor: Anomis 9

    Dobrý večer, chcela by som sa informovať či môžu mať ATB niaky vplyv na počatie. Nakoľko som 2 dni užívala ATB augmentin 1g potom som však zistila že sa jedná o covid na ktory sú tieto ATB zbytočné a po dohode z lekárkou som ATB vysadila a covid zvládla na prírodnej báze so Sinupret akut a vysokou dávkou vitamínu c. Pri ukončení liečby covidu my skončil aj menzes a tak mi momentálne vychádzajú plodné dni. No a tak sa konečne dostávam k otázke či môžme v pokoji a bez obáv pokúšať šťastie. dakujem za vašu odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nejde ani tak o antibiotiká, ako o celkovo zníženú imunitu vplyvom ochorenia. Rozhodnutie je na Vás, ale ak Vám to neponáhľa, počkal by som so snažením a nechal to na ďalší cyklus. Dovtedy sa plne zregenerujete a organizmus bude zdravší a pripravenejší na tehotenstvo. Začať môžete užívať kyselinu listovú v dávke 400ug denne, prípadne komplex vitamínov pre tehotné, ktoré už kyselinu listovú obsahujú.

  • Streptokok

    , Autor: Eliva

    Dobry den, som v 29tt a zistili mi streptokoka. Najprv som uzivala macmimor, teraz krem Dalacin. Chcem sa spytat na nazor, ci uzivanie atb uz teraz nie je zbytocne ked pred porodom ich ajtak dostanem? Okrem toho uzivam Progestanelle kvoli skracujucemu sa krcku.
    Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak nemáte žiadne ťažkosti, Streptococcus agalactiae (GBS) sa počas tehotenstva nepreliečuje. Antibiotiká budete dostávať od príjmu na pôrodnú sálu až do pôrodu. Nepoznám však žiadne výsledky vyšetrení, bližšie informácie, ani okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri nejasnostiach sa nebojte pýtať Vášho obvodného gynekológa, ktorý sa Vám vie najobjektívnejšie vyjadriť.

  • E coli

    , Autor: Sivka6523

    Dobrý den, som v 37+1 tt tehotenstva a bola mi z kultivacie zistená baktéria e-coli v pošve, nemám žiadne ťažkosti, moja lekárka mi elektronicky predpísala nejaké ATB čipky čo si mám nechať vyrobiť v lekarni. Prosim vás moze tato infekcia ohroziť bábätko v maternici alebo pripadne keby sa mi spustil pôrod aké su tam riziká? Ďakujem pekne za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nález premnoženia E.Coli v pošve počas tehotenstva je pomerne častý. E.Coli sa v pošve vyskytuje bežne, je však pod kontrolou. Keďže ste však už v 38. prebiehajúcom týždni tehotenstva, nehrozí Vám už predčasný pôrod. Predpokladám, že Vám lekárka predpísala nystatínové čapíky, často sa však predpisuje Macmiror s dobrou účinnosťou. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov. Skúsiť si môžete aplikovať kúru vaginálnymi probiotikami, najlepšie večer pred spaním, aspoň počas 7 - 10 dní.