Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
14,855 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Atb

    , Autor: Mima1991

    Dobry den. Uzivala som ATB doxyhexal do 5tt. Ked som zistila ze som tehotna tak som ho vysadila- a to presne pred 4 dnami. Kedze doxyhexal moze sposobit potrat, chcem sa spytat, ci toto riziko plati len pocas jeho uzivania alebo moze nastat aj teraz po jeho vysadeni tym ze este pocas uzivania poskodi plod ktory sa dalej nevie spravne vyvijat a teda sa potrati neskor? Pytam sa preto lebo sice som stale tehotna ale mam nizke hodnoty hcg a neviem ci to mohli zapricinit ATB.Dakujem pekne za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, Doxyhexal môže mať vplyv na zuby, kosti a pečeň plodu. Dynamiku HCG treba odsledovať, nemusí sa jednať o 5. týždeň tehotenstva, ale o včasné tehotenstvo. Je vhodné to potvrdiť USG vyšetrením. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Prosba o pomoc - streptococcus agalactiae v moci 23/24tt

    , Autor: Martina Š

    Dobry den, pan doktor, prosim zistili mi v 23/24tt po navsteve nemocnice v moci "streptococcus agalactiae 10^4". Asi tyzden som bola na Urinal Accut Forte, ktory mi vyrazne pomohol, kym sme cakali na kultivaciu. Nemala som vyrazne tazkosti (vdaka Bohu) len na zaciatku palenie a bolest, z mocu mi vysla trosku krv. Po urinale sa to relativne stabilizovalo, ale kultivacia ukazala ze teda som chytila bacil. Uzivam ATB Duomox 1000. Chcem Vas velmi poprosit o radu a upokojenie, ktore potrebujem. Prosim, su bezpecne tieto atb v tehotenstve? Zaroven, su ucinne na streptokoka, citala som take dost narocne veci o tomto streptokokovi, viem sa ho cez atb zbavit? Ci sa mi to bude vracat? Aku prevenciu mozem urobit? Davam si gynimun probiotika, klasicke probiotika, masticku zdola aby sa mi to neprenieslo, vela pijem sipkovych cajov. Davam si tehu vitaminy a ine vitaminy na posilnenie. Tento druh sa skuma hlavne okolo 35tt, chcem proste ho znicit, aby som nemala problemy. Nemusim sa bat, alebo co z tohto vyplyva? Neohrozi babatko? Budem ziadat opakovane kultivaciu po atb a mam riesit aj vyter z posvy? Dakujem nesmierne za kazdu radu ❤️

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, spomínané antibiotiká môžete užívať. Aj napriek preliečeniu ste však považovaná za GBS pozitívnu, a to aj vtedy, ak budú ďalšie výsledky kultivácie negatívne. Pre Vás to znamená to, že pri príjme na pôrodnú sálu budete až do pôrodu dostávať antibiotiká v pravidelných intervaloch podľa schémy. Probiotiká, aj vaginálne, či tehotenské vitamíny užívať môžete. Rovnako tak sú vhodné čaje a celkovo dostatok tekutín.

  • Kašeľ

    , Autor: Linduska22222

    Dobrý deň pán doktor ,som v 20 tt tehotenstva a som po covide . Vybrala som atb , 2 x krát sirup ale kašeľ stále neprestáva, mám aj nádchu. Môže kašeľ ublížiť bábätku ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, kašeľ nemá vplyv na plod ako taký. Nadmerným, častým, intenzívnym a dlhotrvajúcim kašľaním však môže dôjsť k zmenám na krčku maternice v zmysle vnútorného otvárania krčka.

  • Covid v 20 týždni

    , Autor: Zuzana_Kocakova_0118063333

    Dobrý deň,

    práve som prekonala covid, bohužial, nestihla som sa zaočkovať, nakoľko mi bolo odporúčané očkovanie po 20tt z hľadiska vývoja plodu a 2.dávku som mala 6/21.

    Prvé 2 dni som mala priebeh ako silnú chrípku, následne 2dni silný zápal dutín a ukončené kašľom. Klasicky mi boli odporúčané 2 verzie liečiv - podľa gym môžem čokoľvek, podľa všeobecnej veľmi opatrne a vôbec mi nepredpísala ATB. Prežila som s ibalginom a olynthom (len v prípade núdze, čiže s mierou), nakoľko predpokladám, že spánok a dýchanie v tehotenstve sú dôležité :)

    Týždeň po mám už len klasický "alergický soplík", avšak stále mám pozitívny AG test. Máte prosím skúsenosť, čím to môže byť spôsobené? Zníženou imunitou v tehotenstve? Mám akt. nízke protilátky (lym) v KO, môže to byť tým?

    Ďakujem,
    Zuzana

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, zvýšená zahlienenosť po COVIDe je pomerne častá. Ak máte pozitívny Ag test, ste pravdepodobne ešte infekčná, takže u Vás infekcia ešte pravdepodobne prebieha. Priebeh infekcie, ako aj miera infekčnosti, či dĺžka infekcie je u každého človeka individuálna. Samozrejme, imunitný systém má vplyv na priebeh infekcie.

  • Nadcha

    , Autor: Linduska22222

    Dobrý deň pán doktor
    Som v 19 tt a som po covide.
    Stále mám nádchu a hlieny, sem tam vlhký kašeľ.
    Brala som aj atb, ktoré mi predpísal lekár.
    Čo by som si mohla dať na to zahlienenie?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, v lekárni existuje viacero voľnopredajných preparátov, ktoré by Vám mohli pomôcť uvoľniť hlieny. Odporúčam užívať vitamíny, dodržiavať dostatočný pitný režim 2 litre tekutín denne. Realizovať si môžete kúru vaginálnymi probiotikami.

  • Antibiotiká

    , Autor: Linduska22222

    Dobrý deň pán doktor,
    Som v 18 tt a beriem atb Ospamox 500.
    Mám silný kašeľ prieduskovy, potvrdený covid 19 a silne bolesti hlavy a nádchu. Lekár mi dnes lieky predpísal, ale mám obavu už užívať .
    Môžem si zakúpiť probiotiká ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, predpísané antibiotiká môžete užívať, sú bezpečné aj v tehotenstve. Odporúčam užívať aj probiotiká a do pošvy vaginálne pribiotiká. Proti kašľu sú dostupné aj sirupy vhodné pre tehotné. Paralen môžete užívať každých 6 hodín. Samozrejmosťou je dostatok tekutín, aspoň 2 litre denne, vitamíny, najmä C a D.