Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
16,456 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • CRP

    , Autor: Erička.

    Dobrý večer,
    som v 19tt a mám zvýšené CRP na 21, gynekológ mi predpísal Amoksiklav 625mg. Mám strach, že antibiotikami ublížim bábätku, ďalší odber mám o 2 týždne. Neviem či počkať, že sa to možno dovtedy zníži aj bez liekov, alebo nasadiť liečbu už teraz. Čo by ste mi odporučil?
    Ďakujem.
    Šoltésová

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, spomínané antibiotiká sa môžu počas tehotenstva užívať v prípade potreby. Plodu neublížite. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach ho kontaktujte.

Podobné otázky

  • Tehotenstvo a antibiotiká

    , Autor: martinka

    Dobrý deň. Som v 9 tom týždni tehotenstva a dostala som od syna covid. Okrem toho že má všetko bolí mám zápal dutín a bolesť uší. Lekárka mi predpísala Amoksiklav,ale mali v lekárni len náhradu Pencal. Sú vhodné antibiotiká v takomto prípade ochorenia a v tomto týždni tehotenstva? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, s Penlacom nemám žiadne skúsenosti, podľa zloženia je to však generikum Amoksiklavu, takže má rovnaké zloženie. Na COVID-19 nie je nevyhnutné užívanie antibiotík. Záleží od viacerých okolností, výsledku vyšetrení, ako je napríklad hodnota CRP. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, ani okolnosti, a aj keď je to skôr otázka na ORL lekára, či všeobecného lekára, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Amoksiklav sa v tehotenstve užívať môže. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Crp

    , Autor: Nunka17

    Dobrý deň pán Doktor, som v 21tt mám zápal stredného ucha, iba dnes mi dali antibiotiká biseptol s crp 75, môže tak vysoké crp usmrtiť plod? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, nie, samotné CRP nespôsobuje ťažkosti, je to iba marker zápalu v organizme. Hodnota CRP je zvýšená, nie je však v stovkovych hodnotách. Nejedná sa teda o sepsu, ktorá by mohla spôsobiť odumretie plodu. Pokračujte v nasadenej liečbe a v odporúčaniach vyšetrujúcich lekárov.

  • Zápal stredného ucha

    , Autor: Nunka17

    Dobrý deň pan Doktor, som v 21 týždni a pred mesiacom a pol som užívala atb suprax kôli infekcií močových ciest, teraz mám zápal stredného ucha, začalo mi to v nedeľu kedy som crp mala 33, včera na ORL mi lekárka predpísala pamycon a uniflox ale celkovej atb mi ešte nedala, prosím vás nemôže sa mi nejako rapídne zvýšiť crp z toho zápalu a mať to dopad na plod? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, pri neliečení a pretrvávaní infekcie môže dôjsť k zvýšeniu zápalových parametrov. Neliečený zápal, ako taký, spôsobuje zápalovú odpoveď organizmu, čo pri nedostatočnej kompenzácii môže mať vplyv aj na tehotenstvo. Na plod, ako taký, to mať vplyv nemusí. Bolo Vám však predpísané lokálne antibiotikum a antiinfektívum. Postupujte podľa odporúčaní lekárov. Pri pretrvávaní, či zhoršní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností ich navštívte.

  • Kašeľ

    , Autor: Viktoriam84

    Dobrý deň prajem.. Chcem sa opýtať mam kašeľ dusivy už asi štyri dni, veľmi namáham bruško, začala som užívať atb axetine 500 aj keď mam crp 6 dala mi ho doktorka na kašeľ.. Neuškodím bábätku ak ich budem brat keď mám kvázi len virozu?.. Nieje to škodlivé pre bábätko

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, spomínané antibiotikum nie je v tehotenstve zakázané. Vo všeobecnosti sa má liek predpisovať tehotným ženám iba vtedy, keď prínos prevažuje nad rizikom.

  • Zvýšené pečeňové testy

    , Autor: Luciluc

    Dobrý deň, som v 24 tt. U internistu mi bol minulý týždeň robený odber krvi, a na moje prekvapenie mi vyšli zvýšené pečeňové testy AST 0.61 (predtým 0.44), GGT 0.72 (predtým 0.34), Cholesterol 6.0 a TAG 2.1 (pred cca 2 mesiacmi som mala všetko v norme). Sú tieto hodnoty z hľadiska tehotenstva normálne? V marci mi zistili žlčové kamene, tak mám obavy či to nemôže súvisieť aj s tým. Okrem toho som mala zvýšené Leukocyty 13.2 (predtým 10.5), do akej hodnoty je to v tehotenstve v poriadku? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, žlčové kamene majú s najväčšou pravdepodobnosťou súvis s mierne zvýšenými pečeňovými enzýmami. V prípade cholecystolitiázy (kameňov v žlčníku) môžu byť zvýšené zápalové markery, ako CRP a leukocyty. V priebehu tehotenstva, najmä druhého a tretieho trimestra môže plod tlačiť na pečeň a žlčové cesty, čo môže spôsobiť zvýšenie pečeňových enzýmov, volá sa to tehotenská cholestáza. Žlčníkové kamene to len zhoršujú. Odsledujte si to. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.