Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,104 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • NT hodnota

    , Autor: Mama13

    Dobrý deň.Mám 36 rokov a treti krat tehotna.Bola som na prvotrimestrove vysetrenie.Som 12+2 tt crl 5,83 a NT 2,5 mm.Z coho som psychicky zle na tom.Prosim vas je to zla hodnota?lekar sa netvaril dobre.Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ohľadne výsledkov vyšetrenia je vhodné aj nutné konzultovať vyšetrujúceho lekára. Stresovať, ani znervózňovať sa nemusíte. Pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

Podobné otázky

  • Vyššia NT hodnota

    , Autor: Sahulka

    Dobrý deň pán doktor,
    dnes som bola na USG a pán doktor zmeral hodnotu NT 4,14 mm. Povedal mi, že je hraničná, že mám prísť o 2 týždne na kontrolné USG. Aktuálne som 10+3 podľa menzesu, 10+5 podľa veľkosti plodu. Prítomná bola akcia srdiečka aj pohyby. Prosím vás je možné, že by sa tekutina vstrebala a hodnota sa znížila? Máme doma 1 zdravé dievčatko a druhé tehotenstvo skončilo MA v januári 2023 v 7. tt.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spomínaný postup je pomerne častý. Neznepokojujte sa, hodnota NT nie je u Vás až tak dramatická. Hranicu predstavuje hodnota 3,5 mm. Je logické, že hodnoty namerané z rozostupom jedného až dvoch týždňov musia byť odlišné, plod sa vyvíja. Treba tiež povedať, že aj keby robili USG dvaja lekári v jeden deň za sebou, výjdu im mierne odlišné hodnoty. Hovoríme tu o cca pol milimetri. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.