Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,280 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • dlžka nosovej kosti

    , Autor: Kozla

    Dobrý deň

    chcela by som sa vás spýtať, či je v 24+3 tt. normálna dlžka nosovej kosti 9,65mm. V 20+6tt bola dlžka nosovej kosti 6,3mm. Ostatne parametre sa zhoduju s gestacným týždnom 24+3. BPD 58,5mm. FOD 73mm. HC 222,4mm. AC 192,1mm. HL 40,9mm. FL 43,4mm. TCD 26mm.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nosová kosť sa meria hlavne v prvom trimestri. Je dôležitým markerom Downovho syndrómu. Nosová kostička je iba jeden z tzv. markerov a samotná nemá význam k hodnoteniu. Potrebné je dať do súvilsotí ostatné testy. Samotná dľžka nosovej kosti nemá výpovednú hodnotu, dáva sa do pomeru k rozmeru hlavičky. NIekde sa hodnotí iba prítomnosť.

Podobné otázky

  • Nbl 6,1

    , Autor: Janik81

    Dobrý deň , chcem sa opýtať v 20tt cca som bola na morfo uktrazvuk , kde mi bola nameraná hodnota NF 6,01 a zvýšené riziko na Ds. Potom som zopakovala morfo lekárom ktorý nato ma špecifikácie u vás v saci kde bola nameraná hodnota NF 3,5mm a NBL detekujem 6,1mm, kde povedal že to nevidí zle . Upokojilo ma to a potom na najbližšej poradni mi moja gyn povedala že nameral to iste . Viete mi povedať čo znamená to NBL detekujem? Inak. Oko všetko v poriadku. Mám 23 rokov a jednu skoro 2 ročnú dcéru .

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, NBL je anglická skratka Nasal Bone Length, čo v preklade znamená dĺžka nosovej kostičky, takže bola viditeľná a zmeraná nosová kostička. NF je anglická skratka Nuchal Fold, čo v preklade znamená šijový edém. Ak Vám povedal docent na našej klinike, ktorý má atestáciu z materno-fetálnej medicíny a je aj členom FMF, vrámci morfologického (genetického) screeningu, že je to v norme, nemusíte sa obávať.

  • morfologicke vysetrenie - hodnoty

    , Autor: Lussss

    Dobry den, rada by som sa spytala spytala ci hodnoty NBL (Sonak) 5.26 mm su v poriadku. Som v 20+6 t. Na grafe mi ukazuje, ze hodnoty sú pod min. priemerom. Vopred dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nosová kostička je iba jeden z tzv. markerov a samotná nemá vplyv na hodnotenie genetického skríningu. Potrebné je dať do súvilsotí aj ostatné testy, či výsledky vyšetrení. Samotná dĺžka nosovej kosti nemá výpovednú hodnotu, dáva sa do pomeru k rozmeru hlavičky. NIekde sa hodnotí iba prítomnosť. Najvhodnejšie je postupovať podľa odporúčaní vyšetrujúceho lekára, ktorý sa Vám vie najobjektívnejšie vyjadriť. Pri nejasnostiach je možné doplniť genetické vyšetrenie, na základe ktorého Vám genetik prepočíta riziko a určí ďalší postup, pri riziku realizáciu amniocentézy.