Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,263 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Fluco sandoz

    , Autor: Veri12

    Dobrý večer, som v 36 TT a gynekológ mi predpísal liek fluco sandoz z dôvodu vaginálnej mykozy. Povedal, že to mám užívať vaginálne, ale v pribalovom letáku je uvedené, že kapsulu treba prehltnúť a zapiť dostatkom vody. Akým spôsobom to mám teraz užívať?? Zároveň ma zaujíma, či môžem za daných okolností začať cvičiť s aniballom.
    Ďakujem vopred za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spomínaný preparát sa má oficiálne užívať perorálne, prehltnutím. V tehotenstve je jeho užitie perorálne kontraindikované. Použitie vaginálnou cestou je off label, teda nie sú realizované štúdie vaginálneho použitia. Pri akejkoľvek vaginálnej liečbe je cvičenie s Aniballom kontraindikované. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach navštívte alebo kontaktujte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Kvasinková infekcia

    , Autor: Trulinka

    Dobrý deň, som v 27 tt a od začiatku tehotenstva mám problém s kvasinkovou infekciou. Vybrala som už mnohé vaginálne tablety + probiotiká, ale po krátkom čase sa mi to opäť vráti. Tentokrát mi gynekológ predpísal Fluco Sandoz 150 mg orálne, ale v pribalovom letáku aj na internete som sa dočítala že by sa nemal v tehotenstve užívať. Nechcem ohroziť dieťa, mala som predtým 2 potraty, čiže som dosť opatrná. Aký je váš názor na tento liek? Svojmu gynekológovi zatiaľ veľmi nedôverujem, nakoľko som u neho len krátko. Veľmi pekne ďakujem za odpoveď. S pozdravom Ivana.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, počas tehotenstva sa liek v štandardných dávkach a pri krátkodobej liečbe nemá používať, ak to nie je úplne nevyhnutné.
    Spomínaný preparát sa má oficiálne užívať perorálne, prehltnutím. V tehotenstve je jeho užitie perorálne kontraindikované. Použitie vaginálnou cestou je off label, teda nie sú realizované štúdie vaginálneho použitia. Skúste si realizovať vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom a aplikujte si vaginálne probiotiká dlhodobo. Kvasinková infekcia sa v tehotenstve vyskytuje často, záleží tiež od toho, či máte ťažkosti alebo nie, pretože nie za každých okolností je potrebné ju liečiť.

  • Fluco Sandoz 100mg

    , Autor: Janka1987

    Dobrý deň ,
    Som v 33tt
    Po hospitalizácii v nemocnici , zle prietoky , mi bol po prepustení okrem iného predpísaný aj tento liek Fluco Sandoz 100mg (1x večer) , taktiež injekcie Flaxiparine 3800IU 0,4ml a taktiež mám užívať progestanelle 200 mg (jeden z večer)

    V pribalovom letáku som čítala že to nieje vhodné v tehotenstve. Ako laik celkom tomu nerozumiem , nemôže sa niečo stať bábätku ? Mám ho užívať po dobu 7 dní nieje to veľa ? Je to všetko takto v poriadku ?
    Vopred ďakujem za odpoveď ????

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, celkom nerozumiem, prečo Vám bol predpísaný Fluco Sandoz, čo je antimykotikum. Keďže nepoznám výsledky vyšetrení, ani nálezy, či ďalšie okolnosti, neviem sa Vám k tomu bližšie objektívne vyjadriť. Fraxiparine, ako aj Progestanelle užívať môžete podľa odporúčaní. Pri nejasnostiach sa nebojte pýtať ošetrujúcich lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde ste boli hospitalizovaná, prípadne sa informujte u Vášho obvodného gynekológa, ktorý má k dispozícii prepúšťaciu správu z nemocnice.

  • Fluco sandoz 150mg

    , Autor: Marcela 95

    Dobrý deň, som v 6 týždni tehotenstva a môj gynekológ mi predpísal Fluco Sandoz 150mg, 2 tablety na dva dni vecer pred spaním. Trpím opakovanými mykózami a klebssielu. Stále ale mám brať autovakcínu na klebsielu a k tomu aj zo spodu macmiror complex 500 keďže mám pálenie a výtok do zelena. Bojím sa aby Fluco Sandoz neohrozil plod. Môže ho teda tie dve tablety ktoré mám na dva dni ? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, počas tehotenstva sa liek v štandardných dávkach a pri krátkodobej liečbe nemá používať, ak to nie je úplne nevyhnutné. Nepoznám však bližšie informácie, výsledky vyšetrení a nálezov, preto je ťažké sa takto bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.