Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • CMV

    , Autor: Evelon

    Dobry den, chcela by som vas poprosit o vas nazor, nakolko nikto sa mi k tomu nevie jednoznacne vyjadrit. Bola som tehotna, a zaciatkom januara 2020 som prekonala silny kasel, mala som uzliny, bolest hrdla, ale vo februari 2020 som potratila v 11 tyzdni, otehotnela som znova v aprili 2020, momentalne som v 19 tyzdni. Ide o to ze z krvnych testov mi bolo zistene ze v januari 2020 som bola na CMV negativna IGM negat a anti IGG boli az 220, potom mi robili odberi aj v juny v druhom tehotenstve a opat IGM negat a IGG 203, lekarka ma poslala na infekcne, tam mi povedali ze som ten virus prekonala nedavno a mohla to byt aj pricina potratu. Momentalne je vsetko s babom v poriadku no nikto sa mi nevie vyjadrit ci to nemoze mat dopad aj na toto tehotenstvo, nakolko infekcia bola prekonana nedavno a moze zostavat v tele aj nadalej. Myslite ze ked som bola negativna uz pred druhym tehotenstvom moze to mat nejaky dopad na dieta? Ved tak vysoke protilatky by ho mali ochranit podla mojho lajckeho nazoru... Dakujem za odoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pozitívne IgG hovorí o prekonanej infekcii. Nejedná sa o aktívne ochorenie. Tak isto, ako sú ženy očkované proti rubeole, tak automaticky budú mať IgG pozitívne. Vplyv na tehotenstvo to nebude mať.

Podobné otázky

  • CMV v 8tt

    , Autor: Miriama2021

    Dobrý deň pan doktor,

    Zaujimal by má Vás názor. V 8 týždni mi bola zistená pozitivita na CMV IgM 29,7a IgG 180 a avidita 0,609 vysoká. Naposledy som bola chorá v decembri pred rokom. Brala som v 8 tt 12 mg medrol kvôli zníženiu imunity keďže mám vysoké citokiny kvôli autoimunite. Imunológ mi potvrdil, ze vyššie dávky medrolu mohli spôsobiť reaktivácii CMV. Momentálne dávku medrolu znižujem na 4 mg v priebehu týždňa a prechádzam na 4 mg medrol a Igampliu. Mohla podľa vaši skúsenosti reaktivacia vírusu spôsobiť poškodenie plodu ? Je možné si nejakým vyšetrením potvrdiť , ze plod nebol ovplyvnený vírusom ?

    Vopred Vám ďakujem za odpoved
    S pozdravom
    M.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je to otázka pre infektológa, či imunológa, ale ak sa nejedná o primoinfekciu, teda už ste infekciu CMV vírusom prekonali a máte pozitívne aj IgG protilátky, nemalo by to mať nejaký zásadný vplyv na tehotenstvo.

  • CMV a tehotenstvo

    , Autor: Dominika0305

    Dobrý deň.
    Chcela by som sa opýtať či sa CMV prenáša aj od nositeľa ktorý nemá aktívnu formu vírusu alebo sa tento vírus prenáša len človekom u ktorého infekcia aktuálne prebieha. Som v 16tt a nevedomky som pila z pohára človeka ktorý mal už túto infekciu. Po akej dobe je možné sa preventívne otestovať? Ďakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak daný človek, ktorý v minulosti prekonal infekciu CMV nemá aktívne prebiehajúce ochorenie, iba pozitívne protilátky od prekonania, nemusíte sa obávať, nenakazili ste sa.

  • Cytomegalovirus

    , Autor: Lenka2231

    Zdravím, som v 25+6tt tehotenstva a práve som zistila z výsledkov krvi, že 11.10.2022 pri poslednom odbere krvi mi bol zistený Cytomegalovirus. Doktorka mi o tom doteraz nič nepovedala až sama som to našla v papieroch vo výsledkov. CMV IgG mám 171 a CMV Igm mám negatívne. Neviem kedy som to dostala ani ako. Ohrozujem tým bábätko? Môže sa mu niečo stať? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, z uvedených výsledkov vyplíva, že ste v minulosti prekonali infekciu cytomegalovírusom, o čom svedčia pozitívne IgG protilátky. Ak je IgM negatívne, nejedná sa o aktívnu infekciu. Nemusíte sa obávať. Na tehotenstvo, ani plod to nemá žiadny vplyv.

  • CMV

    , Autor: Evelon

    Dobry den, chcela by som vas poprosit o radu, nakolko vo februari 2020 som prisla o dieta v 1 trimestri, zistilo sa ze som mala vysoke pritilatky na CMV virus, konkretne IGG boli 245 niekedy v januari 2020 IGM bolo uz negativne, lekarka sa vyajadrila ze som pravdepodobne prekonala CMV niekedy na zaciatku tehotenstva, co aj sedelo, lebo som bola hrozne chora na koncom decembra.. od aprila 2020 som opat tehotna a z odberu mi v auguste zistili, ze protilatky na CMV virus
    klesli, konkretne IGG boli 221 IGM bolo negativne, a teraz v 33 tt tehotenstva mi robili opat kontrolne odbery IGM opat negativne ale to co ma trapi je ze mi stupli protilatky IGG opat na hodnotu 245.... Moja otazka je, ci by protilatky nemali casom klesat? Presiel uz skoro rok a raz klesli, teraz stupli na povodne hodnoty spred roka, nemohol sa ten virus opat vyskytnut, kedze stupli aj protilatky?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ako Vám už bolo v vysvetlené, IgG protilátky značia prekonanú infekciu, nakoľko anti-CMV IgG sú prítomné už v akútnej fáze infekcie a po jej odznení pretrvávajú celý život. Opätovný vzostup protilátkovej aktivity môže byť spôsobený aj imunitnou odpoveďou v dôsledku inej infekcie, napríklad herpesovej.
    Stanovenie hladiny IgG sa hlavne v tehotenstve využíva na odlíšenie primárnej infekcie, keď je riziko prenosu vírusu cez placentu najvyššie, od opakovanej infekcie, teda reaktivácie vírusu. Pri primárnej infekcii sa tvoria protilátky, ktoré sú počas 2 – 4 mesiacov rekonvalescencie postupne nahrádzané inými protilátkami - s vysokou aviditou. Vysoká avidita anti-CMV IgG v 1. trimestri vylučuje primárnu infekciu počas tehotenstva a indikuje nízke riziko vnútromaternicového prenosu vírusu. Naproti tomu, interpretácia výsledku so stredne vysokou, respektíve vysokou aviditou stanovenou v 2. alebo 3. trimestri je obtiažná, nakoľko nie je možné jednoznačne vylúčiť primárnu infekciu počas tehotenstva. Diagnostika sa môže v niektorých prípadoch doplniť o ďalšie testy. Toto je však otázka na infektológa. Takto sa Vám neviem k tomu bližšie vyjadriť.

  • CMV

    , Autor: Misixty

    Dobrý deň, p. doktor. Chcem sa opýtať. Prvé tehotenstvo som mala v januári 2020, skončilo vo februári, plod sa nevyvíjal, príčinou bol CMV. V máji som znova otehotnela, momentálne som v 5 mesiaci. Chcem sa opýtať, môže mať CMV ešte vplyv na plod? Moja gynekologička mi nič nevysvetlila. Výsledky IgG a IgM v tehotenskom preukaze mám zle napísané. Obe ako IgM. Čiže vôbec neviem aké sú výsledky. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, bez poznania výsledkov je veľmi tažké sa vyjadriť. IgG hovorí o prekonanej infekcii, IgM o aktívnej prebiehajúcej infekcii. Ak ste prekonali infekciu v minulosti, vplyv na plod to nemá. Pri akýchkoľvek nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.