Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,263 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Lieky

    , Autor: Jajika

    Dobrý deň, som v 38tt a trpím panickou poruchou, som pod dohľadom psychiatra avšak chcem sa spýtať na názor gynekológa.
    V prípade záchvatu užívam štvrť tabletky z 0,5 helexu (alprazolam), cca každý druhý/tretí deň. Chcela by som sa spýtať, či môže byť dieťatko závislé po narodení pri takejto relatívne nízkej dávke, a ako dlho trvá, kým sa dostane z tela.
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, liek sa počas tehotenstva užívať môže po zvážení prínosov a rizík. Ak boli doteraz všetky vyšetrenia v poriadku, nemusíte sa obávať. Po pôrode však bude vhodnejšie laktáciu zastaviť.

Podobné otázky

  • Krčok a pôrod

    , Autor: Miminkuska

    Dobrý deň pán doktor, chcela by som sa opytat, som momentálne 36tt a moj krčok je 10mm, mám nasadené magnezium tablety 4xdenne a progesteron vaginálne capiky ráno a vecer, s tým že gro dňa je preležať nakoľko mi už hlavička tlači na krčok, termín mám 19.5. Chcem sa opýtať či mi lieky a kľúčový režim vedia napomôcť udržať bábätko aspoň tak aby bolo úplne vyvyinute aspoň tie dva týždne ešte aby to nebolo považované za predčasný pôrod. A tiež ak by to krčok nevydržal a praskla by mi už voda či by sa už vedel adaptovať na život vonku bez komplikácií. Zatail som sa neotvárala.
    A druha otázka je že doktor mi pri meraní bábätka povedal že ma menšie teda štíhlejšie bruško ale že to je voči ostatným pomerom v norme, že je dlhší a chudší tak sa chcem opýtať či to viem aj nejak ovplyvniť stravou aby priberal aj na brušku alebo to je v poriadku, váhu ma 2,20kg, dakujem za odpovede a rady.
    A tretia otázka ešte keď mám takto skrátený krčok čo vlastne hlavičku už drží len na vlasku doslova, môžem aj naďalej vykonávať masáž hrádze alebo to radšej nechať tak aby to neprivolalo pôrod. Prajem ešte pekny zvyšok dňa :)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, od ukončeného 36. týždňa tehotenstvs (36+0 tg) sa už nejedná o predčasný pôrod. Magnézium po ukončenom 36. týždni tehotenstva postupne vysadzujte. Progesterón bude tiež pomaly vhodné vysadiť. Po ukončenom 36. týždni tehotenstva už nemá zmysel užívať ani magnézium (iba ak by ste mali kŕče v lýtkach, tak jednu tabletku večer podľa potreby pokojne môžete), ani progesterón. Ak ste už 35+ týždni tehotenstva, dieťa už má vyvinuté všetko, malo by sa v pohode udýchať aj samé. Váha 2200g tiež nie je žiadna tragédia. S masážou hrádze môžete pokračovať. Ak by ste sa však rozhodli používať Aniball, s jeho používaním začnite až po ukončenom 36. týždni tehotenstva. Odsledujte si to. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúci lekárov.

  • Dojcenie a fastum gel

    , Autor: Adkapuf

    Dobry den, kojim a som po cisarskom. Strasne ma boli lava strana esicko nemozem ani chodit. Vybija mi bolest. Co viem na to pouzit? Beriem ibuprofen a mastim fastum gelom. Mozem ho pouzivat? Poznate pripadne lepsi krem/gel/lieky/vitaminy? Mala som aj obstrek ale tym ze bez kortokoidov kedze kojim tak velmi nepomohol. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je to skôr otázka pre ortopéda, rehabilitačného lekára, či fyzioterapeuta, ale Fastum gél používať môžete. Vyskúšať môžete aj homeo krém Traumeel.

  • Bolesť na ľavej strane v tehotenstve

    , Autor: NikaBrut

    Dobrý deň,
    chcela by som sa opýtať a poradiť... Už pár dní ma pobolievalo v ľavom boku brucha.... Je to medzi rebrami a bokom... Ale už 2 deň ma to začína bolieť aj na dotyk, pri pohybe, v kľude, no proste boli to stále.... Som na začiatku 35 tt a tak neviem, či sa mám začínať obávať a utekat do nemocnice.... Alebo to len tlači babo... Včera som bola na poradni no nebolelo to tak ako začalo už ooobede a hlavne večer a dnes... doktorka pozerala babo a všetko bolo v poriadku... Vaha bábätka cca 2170g....neviem co robiť prosím vaas.. Ci si to nevšímat a čakať už len na pôrod alebo môže to byť problém..... Aby som nezabudla beriem lieky na tak, keďže v tehotenstve mam problém so zvýšeným tlakom ale zatiaľ sa mi ho darí držať.... Ďakujem za každú radu

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin bolestí pod ľavým rebrovým oblúkom môže byť viacero. Môže sa jednať iba o tlak plodu, ak nie sú bolesti stále. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa, prípadne zdravotnícke zariadenie, kde plánujete rodiť.

  • Vycerpanie a tehotenstvo

    , Autor: Lucka22

    Dobrý deň,

    som v 7tt. Už týždeň pociťujem nevoľnosti, extrémne vycerpanie, nechutenstvo, búšenie srdca a únava. Beriem lieky Euthyrox 50mg nakoľko som mala vyššie TSH, anopyrin (od hematologicky) a vkladám Progestenalle. Neviem ísť ani von, nakoľko poriadne nič neprejdem taká vyčerpaná som. Ledva si viem pripraviť jedlo a znova do postele, lebo mi ostane zle a zatočí sa mi hlava.
    Je takýto stav normálny? Viem, že nevoľnosti sú v poriadku, ale trpim aj nechutenstvom a musím sa nútiť jesť a najviac sa bojím tej extrémnej vyčerpanosti.
    Niektoré ženy vedia ako tak fungovať v 1. trimestri, ale ja by som bola úplne stratena keby sa o mna nepostará manžel.
    Ďakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, každá žena prežíva tehotenstvo, najmä prvé týždne, inak. Ak však pociťujete zhoršenie stavu, slabosť, nevoľnosti, pocit na odpadnutie, je vhodné navštíviť minimálne Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vás eventuálne odošle do nemocničného zariadenia na infúznu rehydratačnú liečbu. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Rizikove tehotenstvo

    , Autor: Patricia92934

    Dobry den prajem viete mi blizsie povedat co je to antihypertenzna liecba?je to nieco vazne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, jedná sa o lieky na tlak, najčastejšie vo forme tabliet. Je možné, že u Vás bude diagnostikovaná počas tehotenstva tzv. gestačná arteriálna hypertenzia, teda vysoký tlak so začiatkom v tehotenstve. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Tlak je potrebné odsledovať. Vhodné bude si aj doma sledovať tlak krvi. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.