Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
16,088 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Lieky

    , Autor: Jajika

    Dobrý deň, som v 38tt a trpím panickou poruchou, som pod dohľadom psychiatra avšak chcem sa spýtať na názor gynekológa.
    V prípade záchvatu užívam štvrť tabletky z 0,5 helexu (alprazolam), cca každý druhý/tretí deň. Chcela by som sa spýtať, či môže byť dieťatko závislé po narodení pri takejto relatívne nízkej dávke, a ako dlho trvá, kým sa dostane z tela.
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, liek sa počas tehotenstva užívať môže po zvážení prínosov a rizík. Ak boli doteraz všetky vyšetrenia v poriadku, nemusíte sa obávať. Po pôrode však bude vhodnejšie laktáciu zastaviť.

Podobné otázky

  • Zvýšené teombocyty

    , Autor: jaja117

    Dostala som odpoved na zvýšené trombocyty, lieky som nato nebrala nakolko boli zvysene len minimalne. V maji 2022 som mala odbery 369 hodnota (norma 140-420). 2020 april UPT vsetko ok, august 2022 potrat sponatnyy (neviem ci bol spôsobený. Odber mam dohodnuty 12.10 akurat aom 5w + 0d tehotenstva. Letime domkv z dovolenky, myslite ze sa treba obávať alebo to vydrzi do tej stredy? Je nejako moznost ako pomahat zriedeniu krvi ked letime lietadlom ? (Zvýšený prijem tekutín, pohyb?) velmi sa obávame aby sa ten potrat nezopakoval. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, podľa mňa sa nemusíte obávať. Prileťte z dovolenky podľa plánu a absolvujte vyšetrenie podľa objednania. Ak ste mali koagulačné parametre v poriadku, nie ste riziková pacientka a nemali ste žiadne prejavy trombózy, nevidim dôvod na obavy.

  • Tehotenstvo, HPV, Pap II

    , Autor: Denisa26

    Dobrý deň pán doktor, som v 14 tt. Pred 3 mesiacmi mi vyšla zlá cytológia PapII-III a pozit.HPV 16, dovtedy som nemala ani potuchy, že mi niečo je. Dnes na poradni mi doktor odporučil, že si mám kúpiť DeflaGyn a vyskúšať kúru s ním aj keď NEVIE a NEMÁ skúsenosť počas tehotenstva. Rozhodnutie je vraj na mne. Nikde som sa nedočítala aké môžu byť vedľajšie účinky. Preto sa obraciam na Vás, mám to vyskúšať, nestretli ste sa s podobným problémom ako mám ja? Prípadne existujú nejaké iné lieky/doplnky, ktoré by som mohla užívať (vaginálne probiotiká, papylocare, indomed) a pomohli by mi.? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, odporúčam realizovať kontrolné onkocytologické vyšetrenie aj expertnú kolposkopiu s odberom tkaniva za účelom dôkladného vyšetrenia bunkových zmien krčka maternice. Na trhu je viacero preparátov, okrem DeflaGynu aj Regresil, či Vami spomínaný Papilocare. DeflaGyn sa môže užívať aj počas tehotenstva. Je to vaginálny gél, ktorý obsahuje oxid kremičitý. DeflaGyn naviaže patogény, zabraňuje ich šíreniu a podporuje antioxidačnú ochranu okolitých buniek.

  • Lieky v tehotenstve

    , Autor: Kajíí

    Dobrý deň, som v 19+2tt a chcem sa opýtať ohľadom liekov v tehotenstve. Mám sakroileitidu pozit HLA B27. Po zistení tehotenstva som lieky vysadila pred tým som brala Movalis a Sulfasalazin. Po vysadení sa mi za mesiac stav zhoršil, preto mi doktorka naordinovala sulfasalazin 1-0-1 a Ibalgin 400mg 1-0-1 alebo p.p. Výsledky sa potom nezlepšili a pridala mi Medrol 4 mg 1-0-0, prosím vás sú tieto lieky bezpečne pre plod ? Bezpečne pre užívanie v tehotenstve ? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, treba si uvedomiť priority. Spomínané preparáty by sa, najmä v I. trimestri, nemali užívať. Ich užívanie v II. a III. trimestri je na zvážení prínosu a rizík. Pri každom preparáte budete mať uvedené, že sa ich užívanie neodporúča počas tehotenstva, pretože nie sú realizované žiadne štúdie na tehotných, ktoré by poukazovali na škodlivosť daných preparátov.

  • Covid + lieky

    , Autor: jaja117

    Dobry den, po potrate sa nam podarilo otehotnieť. Ked som vsak o tom este nevedela (pred MS očakávanou) dostala skm covid užívala skm len Paralen 500 a olynth, bolelo ma vsak rameno a 1x som si ho natrela Muay thajskou masťou (vraj by sa nemala uzivat v tehotenstve) bolo to uplne nazaciatku este pred očakávanou menštruáciou. Myslite ze to moze velmi uškodiť? Dost som sa z toho vystrašila.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, jednorázová aplikácia krému nemá na tehotenstvo vplyv. Nemusíte sa obávať.

  • Entizol

    , Autor: Alexandra1007

    Dobrý deň. Som v 38 ty a na poslednej poradni mi gyn predpísal entizol 500 a povedal že 5-6 dní si to mám vkladať. Predtým mi robil ster ale do knižky napísal gbs neg. Ale aj tak mi predpísal tieto lieky. Chcem sa spýtať v prípade že by ma chytil pôrod kým užívam tabletky entizol neohrozilo by to bábätko alebo ho to teraz neohrozuje? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, predpokladám, že Vám z výteru vyšla pozitivita na Gardnerelu vaginalis. Ak máte GBS negat., Streptococcus agalactiae nie je prítomný. Ak by sa aj pôrod rozbehol, nič by sa nestalo, nemusíte sa obávať. Gardnerela sa nemusí za každých okolností preliečovať. Najrizikovejší je Streptococcus agalactiae, ktorý môže pri rozvoji infekcie počas pôrodu spôsobiť novorodeneckú sepsu. Spomínané antibiotiká si môžete aplikovať podľa odporúčaní.