Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,240 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Mmt

    , Autor: Niki280293

    Dobry den . Posledna ms bola 19.5 mavam nepravidelny cyklus takze neviem kedy presne mohla byt ovulacia ale cca je 32 dnovi. Robila som si 25.6 digitalny test clear blue ktory ukazal + 1-2 . Vraj tento test ukazuje tyzdne.od ovulacie takze to by znamenalo ze teraz mozem byt 3 az 4 max 5tt?? ... bola som u dr na usg nejasny nalez nevieme nacom sme. Dalsia kontrola 8.7
    Hcg z krvi 626 vraj je to velmi nizka hodnota. Krv mi brali 29.6.
    V ten isty den ako ako som bola na vysetrenie mi zacali vecer bolesti ako na ms a spinenie. Dnes je to uz 4 den a stale spinim aleno slabsie krvacam je to take na striedacku inak sa citim fajn.
    Chcem sa opytat ci je vysoka pravdepodovnost na mimomaternicove t. a ci mam cakat na dalsiu kontrolu alebo mam ist radsej sa dat skontrolovat na pohotovost? Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ťažkosti pretrvávajú, je vhodné zopakovať vyšetrenie na beta-HCG pre zistenie dynamiky beta-HCG. Rovnako tak treba skontrolovať USG, či nie je prítomná voľná tekutina v brušnej dutine. Mimomaternicové tehotenstvo sa vylúčiť tiež nedá. Takto sa Vám ale neviem bližšie vyjadriť. Odsledujte si to, pri pretrvávaní ťažkostí navštívte obvodného gynekológa skôr.

Podobné otázky

  • Infečné vyšetrenie pri potratoch

    , Autor: ja_1111

    Dobrý deň p. doktor, po opakovaných kontrolách som 7+3tt, GS rastie 17mm (nepravidelného tvaru) HCG stúpa pomalšie 10 000 momentálne - údajne pri mmt by to už bolo badateľné, vraj si nemyslia, že by šlo o tento prípad a už by došlo aj k problémom zdravotným v takomto štádiu a dĺžke tehotnosti (bála som sa o pseudogestčný vak), priklánali sa na vaječníku ku corpus luteum ani tekutinu nemám v maternici žiadnu - takže asi anembryomola. Myslíte že by stále mohlo ísť o tehotnosť mimo maternice?

    Druhá otázka je - chceli ma poslať na infekčné pre odhalenie možných príčin potratu opakovaného, aké všetky veci je dobré na infkeečnom vyšetriť, čo ovplyvňuje plodnosť? (lekár chcel odomňa konkrétne veci, ale ja sa k tomu neviem nikde dopátrať žiaľ), ostatné vyšetrenia - imuno, hemato, endo, genetika som objednaná :) Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v 8. bežiacom týždni tehotenstva už musí byť jednoznačne vidieť akciu srdca zárodku. Ak je gestačný vačok nepravidelného tvaru a nie sú vidieť embryonálne štruktúry, v dutine brušnej nie je voľná tekutina a v oblasti vajíčkovodov a vaječníkov nie je vidieť žiadnu patológiu svedčiacu pre mimomaternicové tehotenstvo, jedná sa s najväčšou pravdepodobnosťou o anembryomolu. Čo sa týka mikrobiolologických vyšetrení, obvodný gynekológ Vám môže realizovať stery na chlamýdie, mykoplazmy, ureaplazmy a trichomonas vaginalis. Spomínané vyšetrenia odporúčam pri opakujúcich sa potratoch realizovať tiež. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • ine

    , Autor: 10iva

    Dobry den , trapi ma velmi jedna vec, mmt som v 32 tt tehotenstva, avsak na zaciatku tehotenstva mi býyvala neskutocná zima tak som sa sa dost prehrievala vankusom na ohrev (nohy aj na bruchu som to mavala) dokopy mozno aj 1hod. skoro denne, je mozne ze som tym na zaciatku tehu ublizila babatku?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemyslím si, že ste nejako ohrozili tehotenstvo, navyše, ak sú všetky vysetrenia v poriadku, nie je dôvod na obavy.