Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,106 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • ine

    , Autor: 10iva

    Dobry den , trapi ma velmi jedna vec, mmt som v 32 tt tehotenstva, avsak na zaciatku tehotenstva mi býyvala neskutocná zima tak som sa sa dost prehrievala vankusom na ohrev (nohy aj na bruchu som to mavala) dokopy mozno aj 1hod. skoro denne, je mozne ze som tym na zaciatku tehu ublizila babatku?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemyslím si, že ste nejako ohrozili tehotenstvo, navyše, ak sú všetky vysetrenia v poriadku, nie je dôvod na obavy.

Podobné otázky

  • Ascorutin

    , Autor: AlexS

    Dobrý deň,
    Mam otázku ohľadom dlhodobého užívania lieku Ascorutin. Od 7tt som mávala sem tam hnedý výtok, najčastejšie len doobeda. Po kontrolnom sone mi bolo povedane že tam bol maličký hematóm, ktorý sa ale postupne do ďalšej kontroly vytratil/vyplavil. Chvíľku bol kľud, ale hnedé špinenie sa vrátilo, začala som brat Ascorutin najprv 3x1 tabletu, spinenie pekne ustúpilo, tak som sa snažila ho postupne vysadiť, a však pri postupnom vysádzaní sa to vrátilo, tak som sa vrátila na dávku 2x1 tabletu a už skoro dva týždne je kľud. Myslíte si, že môžem v jeho užívaní aj naďalej pokračovať? Dnes končím akurát 11tt. Som po KET a okrem toho si ráno aplikujem Prolutex a večer si dávam 1x Progestenalle, plus mi v 5 týždni nasadili aj fraxiparin 0,3.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie do 16. týždňa tehotenstva je najčastejšie spôsobené tvoriacimi sa cievnymi prepojeniami medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Ascorutin môžete užívať v dávke 3x1 tabletka denne až do 16. týždňa tehotenstva. Odsledujte si to.

  • Krčok v 26tt

    , Autor: Lauri23

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať pri akej dĺžke ide o skrátený krčok v 26tt.
    Bola som na poradni kde mi namerali 25mm dĺžku krčka a povedali že je v poriadku všetko.
    Následne kvôli alergickej reakcii som bola u iného gyne o 2 dni neskôr, kde mi robili kontrolné sono a povedali že mám krčok skrátený na 25mm a nasadili progestanelle a magnerot.
    Chcem sa teda spýtať, či je to v poriadku dĺžka alebo je to už rizikové.
    Ďakujem za Vašu radu

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, do úvahy sa berú viaceré okolnosti. Nie je podstatná iba samotná dĺžka krčka maternice, ale aj to, či je prítomný tzv. funneling (vnútorné otváranie krčka), či sa mení krčok napríklad pri zakašľaní, … Na 25 mm krčok v 26 týždni tehotenstva by som aj ja nasadil progesterónový blok a mangezioterapiu, ktorá Vám aj bola nasadená. Ak sa krčok neotvára, ani zvonku, ani zvnútra a nemáte žiadne ťažkosti, bolesti, časté tvrdnutie podbruška, či krvácanie, nemusí sa jednať o rizikové tehotenstvo. Je však potrebné nález pravidelne sledovať. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Tlak

    , Autor: Jennifer1

    Dobrý deň, chcela som sa opýtať ohľadom tlaku v pošve po serkaži. Včera má prepustili po zákroku a všetko bolo fajn dnes začal tlak alebo divný pocit ako keby som tam niečo mala. Beriem progesteron 3x za deň. Magnezium si dávam celé tehotenstvo večer. Mám strach pretože krčok maternice bol 1cm a preto urobili zákrok. Samozrejme mám relax a cely deň som doma ležím. Jedine ak sa kus prejdem po byte na WC a späť. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj keď rozumiem Vašim obavám, takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte zdravotnícke zariadenie, kde bol výkon realizovaný a kde ste boli hospitalizovaná. Budú sa Vám tam vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Výtok na začiatku tehotenstva

    , Autor: Tinka..

    Dobrý deň,
    Momentálne som na začiatku tehotenstva, podľa poslednej menštruácie v 7. týždni. Pred 2 týždnami som bola u lekárky, na ultrazvuku bol viditeľný len 4,5 mm gestačný vak. Pár dní predtým som mala svetlohnedý a ružový výtok, pani doktorka mi predpisala progesterón 200 mg 2x denne vaginalne. Výtok mi ustúpil. Ale včera som mala trochu svetlohnedého/ruzoveho výtoku a dnes viackrát po použití wc červený. V utorok mám kontrolu u gynekológa. Prosím Vás mám počkať do utorka (pripadne v pondelok zavolať mojej lekárke) alebo ísť na pohotovosť?
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, svetlohnedé, či ružové špinenie, ako aj slabé zakrvácanie je do 16. týždňa tehotenstva pomerne časté. Súvisí s tvoriacimi sa cievnymi prepojeniami medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Odsledujte si to. Okrem progesterónu môžete užívať aj Ascorutin v dávke 3x1 tabletka denne. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Arko defenses

    , Autor: mum001

    Dobrý deň, pár dní pred otehotnením som dobrala 7 dňovu kúru Arko defenses na posilnenie imunity, chcem sa opýtať či je to v poriadku, nakoľko je tam okrem ineho betaglukan, ktorý sa vraj v tehotenstve užívať nesmie. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, myslím si, že by s tým nemal byť žiaden problém. Podľa mňa sa nemusíte obávať.