Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
16,910 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Ph v pošve

    , Autor: Radka545

    Dobrý deň,
    som v 17tt+5. Pred tehotenstvom som mala časté zápaly v pošve. Čo by ste mi odporučili na udržanie zdravého ph v pošve?Niečo čo by som mohla v tehotenstve ako prevenciu. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak nemáte žiadne ťažkosti, nemusíte užívať žiadne prípravky. Keď tak môžete užívať vaginálne probiotiká, občas si realizovať vaginálne výplachy Cloginom alebo Rosalginom.

Podobné otázky

  • Kupanie v tehotenstve

    , Autor: Katkaaaa000

    Dobry den, prosim Vas je bezpecne kupanie vo vlastnom domacom bazene so slanou vodou, v pripade ak som v 40.tyzdni tehotenstva a s krckom mediosakralne, makkym, presiaklym a brankou pre volny prst? Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, plod je v maternici chránený plodovými obalmi. Ak Vám neodteká plodová voda a cítite sa na to, môžete sa okúpať. Vzhľadom k riziku vzniku bakteriálnej vaginózy vplyvom zmeny pH v pošve je vhodné si po kúpaní večer pred spaním aplikovať vaginálne probiotiká.

  • Mycomax v tehotenstve

    , Autor: Nataly186

    Dobrý deň, po antibiotickej liečbe infekcie močových ciest som dostala silný hrudkovitý výtok spojený so zacervenamím a svrbením. Aj bez absolvovania výteru mi gynekologička predpísala lieky MYCOmax 150 cps dur 150 mg 1x3 ks. Je to možné užívať v 11 tt. tehotenstva vzhľadom na bezpečnosť plodu ? Neexistuje nejaká iná liečba ? Za odpoveď ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, v tehotenstve vplyvom hormonálnych zmien a posunu pH v pošve k zásaditému dochádza k zmenám pošvovej mikroflóry, takže treba rozlíšiť, čo je normálne a čo už je problém, pretože v tehotenstve sa tvorba pošvového sekrétu výrazne zvyšuje. Preto je, najmä v tehotenstve, najvhodnejšie najprv realizovať kultivačné vyšetrenie pošvy a až následne v prípade potreby predpisovať lieky. Počas tehotenstva sa MYCOmax v štandardných dávkach a pri krátkodobej liečbe nemá používať, ak to nie je úplne nevyhnutné. Vhodnejšie je aplikovať si Canesten krém a vaginálne tablety. Po preliečení je vhodné realizovať aj kúru vaginálnymi probiotikami.

  • Augmentin a macmiror

    , Autor: Siska2802

    Dobry den. Chcela by som sa opytat, som v 26tt a lekarka mi predpisala macmiror complex kvoli vyssiemu ph v posve. Dnes mi ale na pohotovosti zistili krv v moci na 3kriziky a dali atb augmentin. Mozem uzivat tieto 2 lieky spolu? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, áno, lieky sa navzájom neovplyvňujú. Odporúčam však užívať aj probiotiká a po skončení liečby Macmirorom si aplikujte aj vaginálne probiotiká.

  • Probiotiká v tehotenstve

    , Autor: Radka545

    Dobrý deň,
    môžem užívať v tehotenstve probiotiká? Užívam Femibion 2. Chcela by som vedieť,či môžem k tomu užívať probiotiká,pre zdravé trávenie a tiež ako pre zdravé ph v pošve. Ak áno tak ktoré môžem užívať? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, na trhu existuje viacero, či už vaginálnych, alebo klasických probiotík. Užívať ich môžete aj počas tehotenstva. Výber je len na Vás. Poraďte sa v lekárni.

  • Rosalgin v 1.trimestri

    , Autor: mayama

    Dobrý deň, som v 12.tt a začala ma trápiť vag.mykóza, vraj je to zmenou ph v pošve. Mykóza sa mi prejavila iba na vonkajších rodidlách. Predtým som od gyn. dostala borax glycerin, mykóza zmizla ale opať sa objavila, tak mi zobral kultiváciu a odporučil Rosalgin. Po výplachu cítim pálenie.Moja otázka smeruje k tomu či sa môže Rosalgin užívať v 12tt/niekde udávajú že by sa nemal požívať v 1.trimestri, na inf. letáku nie je nič o tom uvedené/ a či je následne pálenie v poriadku. Nerada by som ohrozila plod, ale viem že mykóza by sa nemala podceňovať. Za Vašu odpoveď ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    výplach by nemal nijakým spôsobom ovlyvniť plod, vhľadom na fakt, že ho používate len zvonku a nevstrebáva sa do organizmu.
    S pozdravom