Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,280 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Ph v pošve

    , Autor: Radka545

    Dobrý deň,
    som v 17tt+5. Pred tehotenstvom som mala časté zápaly v pošve. Čo by ste mi odporučili na udržanie zdravého ph v pošve?Niečo čo by som mohla v tehotenstve ako prevenciu. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak nemáte žiadne ťažkosti, nemusíte užívať žiadne prípravky. Keď tak môžete užívať vaginálne probiotiká, občas si realizovať vaginálne výplachy Cloginom alebo Rosalginom.

Podobné otázky

  • Lomexin

    , Autor: Vero123

    Dobrý deň. Som v 31 TT a rada by som sa informovala ohľadom dlhodobejšieho aplikovania Lomexin krému. Dve poradne dozadu mi bol od pána doktora predpísaný uvedený liek na základe pocitu diskomfortu, svrbenia a výtoku (ktorý je vraj v tehotenstve normálny). Po vysadení sa pocit vždy vráti, a tak pokračujem v užívaní. PH v pošve mám podľa pána doktora v poriadku a aplikovať Lomexin vraj môžem aj naďalej - dlhodobejšie. Som však nesvoja, keďže všade sa uvádza, že by sa tento preparát nemal používať v tehotenstve. Aký máte prosím na to názor? Mám skúsiť niečo iné? Ak áno, čo prosím? Môže byť prípadne problém sex s partnerom a opakované prenášanie? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Lomexin sa v tehotenstve môže používať, liečba má byť však pod dohľadom lekára. Skúste si realizovať aspoň 10 a ž 12 dňovú kúru vaginálnymi probotikami. Pohlavným stykom sa vie samozrejme aj mykóza prenášať. Partner si môže aplikovať Canesten krém, ak však nemá ťažkosti alebo prejavy, bude to asi skôr zbytočné. Počas aplikácie vaginálnych preparátov je vhodná pohlavná abstinencia. Takto sa Vám neviem viac a bližšie objektívne vyjadriť.

  • Kúpanie v tehotenstve

    , Autor: mia091

    Dobrý deň pán doktor, som v 16. týždni. Máme doma bazén, je potrebné sa v domácom bazéne chrániť špeciálnymi tampónmi alebo netreba. A čo sa týka prípadnej návštevy kúpaliska? Neviem či viac uškodí používanie vazelinoveho tampóny alebo nepoužívanie. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, riziko kúpania, aj keď domácom bazéne, ale v upravovanej chlórovanej vode je riziko zmeny pH pošvového prostredia a tým aj narušenia vaginálnej mikroflóry a vzniku tzv. bakteriálnej vaginózy. V pošve sa ja za normálnych okolností nachádzajú baktérie. Vplyvom narušenia pH v pošve dôjde k poklesu, či vymiznutiu prítomnosti laktobacilov v pošve na úkor premnoženia ďalších baktérií a kvasiniek, ktoré následne môžu spôsobovať ťažkosti. Samozrejme, pri návšteve verejného kúpaliska hrozí vyššie riziko aj zanesenia infekcie. Určite je vhodná aplikácia tampónu, ktorý je ale potrebné častejšie meniť a veľmi dôležité je si, najlepšie večer pred spaním, aplikovať vaginálne probiotiká na úpravu pošvovej mikroflóry.

  • Kupanie v tehotenstve

    , Autor: Katkaaaa000

    Dobry den, prosim Vas je bezpecne kupanie vo vlastnom domacom bazene so slanou vodou, v pripade ak som v 40.tyzdni tehotenstva a s krckom mediosakralne, makkym, presiaklym a brankou pre volny prst? Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, plod je v maternici chránený plodovými obalmi. Ak Vám neodteká plodová voda a cítite sa na to, môžete sa okúpať. Vzhľadom k riziku vzniku bakteriálnej vaginózy vplyvom zmeny pH v pošve je vhodné si po kúpaní večer pred spaním aplikovať vaginálne probiotiká.

  • Mycomax v tehotenstve

    , Autor: Nataly186

    Dobrý deň, po antibiotickej liečbe infekcie močových ciest som dostala silný hrudkovitý výtok spojený so zacervenamím a svrbením. Aj bez absolvovania výteru mi gynekologička predpísala lieky MYCOmax 150 cps dur 150 mg 1x3 ks. Je to možné užívať v 11 tt. tehotenstva vzhľadom na bezpečnosť plodu ? Neexistuje nejaká iná liečba ? Za odpoveď ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v tehotenstve vplyvom hormonálnych zmien a posunu pH v pošve k zásaditému dochádza k zmenám pošvovej mikroflóry, takže treba rozlíšiť, čo je normálne a čo už je problém, pretože v tehotenstve sa tvorba pošvového sekrétu výrazne zvyšuje. Preto je, najmä v tehotenstve, najvhodnejšie najprv realizovať kultivačné vyšetrenie pošvy a až následne v prípade potreby predpisovať lieky. Počas tehotenstva sa MYCOmax v štandardných dávkach a pri krátkodobej liečbe nemá používať, ak to nie je úplne nevyhnutné. Vhodnejšie je aplikovať si Canesten krém a vaginálne tablety. Po preliečení je vhodné realizovať aj kúru vaginálnymi probiotikami.

  • Augmentin a macmiror

    , Autor: Siska2802

    Dobry den. Chcela by som sa opytat, som v 26tt a lekarka mi predpisala macmiror complex kvoli vyssiemu ph v posve. Dnes mi ale na pohotovosti zistili krv v moci na 3kriziky a dali atb augmentin. Mozem uzivat tieto 2 lieky spolu? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, lieky sa navzájom neovplyvňujú. Odporúčam však užívať aj probiotiká a po skončení liečby Macmirorom si aplikujte aj vaginálne probiotiká.