Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,280 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Cisársky rez

    , Autor: Nany1311

    Pán doktor chcem sa spýtať ako ste písal že 3 mesiace od pôrodu cisárskym rezom je tehotenstvo veľmi rizikové , ako sa postupuje v tejto situácii ? Musí ísť žena na interrupciu ? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, záleží od nálezu, vyhojenia, hrúbky jazvy a okolností. Je to jedna z možností. Odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Zub mudrosti

    , Autor: Hliva

    Dobry den, som presne na zaciatku 36tt a uz mi pred 3dnami odisla aj hlienova zatka ale ze to vyzera dobre a mala by som potiahnut do terminu. Ozval sa mi ale hore zub mudrosti. Mam to opuchnute a obavam sa ze aj zapalene. Mne sa babätko neotocilo tak to vyzera na cisarsky rez ale teraz neviem ci mi ho urobia ked mam zapal v ustach a len by som ho nejako miernila 2tyzdne co nie je istota ze prejde uplne. Mohla by som ist na cisarsky aj tak? Mozem pripadne ist aj na extrakciu teraz ? Neviem ako von z takejto situacie. Nechcem si vyvolat ani predcasny porod. Vyplachujem si zatial usta repikom a pouzivam bylinnu tinkturu len na poter oblasti.
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na posúdenie stavu v dutine ústnej musíte navštíviť zubára, ktorý sa Vám bude vedieť vyjadriť a posúdiť a určiť ďalší postup, či liečbu. Tehotenstvo zastaviť nevieme, takže bez ohľadu na zub, aj indikácia na cisársky rez, naplánuje sa v termíne, v 39. týždni tehotenstva, štandardne 7 až 10 dní pred termínom pôrodu. Ak bude potrebné zub vytrhnúť, pokiaľ to bude možné, vhodnejšie bude odložiť vytrhnutie zubu po pôrode. Je však možné, že bude postačovať lokálna liečba. Je to však otázka pre zubára. Ja sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Cisársky rez

    , Autor: 1Niky1

    Dobrý deň, chcem sa spýtať mala som akútnu sekciu pred 6 rokmi. Je možné si žiadať cisársky rez aj teraz? Lebo čosi sa spomína prirodzený ale ja sa psychicky snato neviem pripraviť, nejak som nastavená že chcem opäť cisársky je to možné??

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak máte v anamnéze cisársky rez, ak nechcete rodiť vaginálne, môže sa u Vás naplánovať cisársky rez v termíne. Napíše sa, že odmietate rodiť vaginálne po cisárskom reze - je to riadna lege artis diagnóza (odmietnutie VBAC). Stav po sekcii je prakticky oficiálne jedinou diagnózou, kedy si žena môže vybrať spôsob pôrodu, aj keď podľa mňa by mala mať žena právo vybrať si ako chce rodiť.

  • Cesarsky rez

    , Autor: Natalya091

    Dakujem za odpoved ked že termin pôrodu mam 30.12.2022
    A chcela by som ist na cesarsky rez kedy mi ma zobraly

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, plánovaný cisársky rez sa štandardne realizuje týždeň pred termínom pôrodu. Do pôrodu však ešte máte čas. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Plánovaný cisársky rez

    , Autor: Simonasimpsons

    Dobrý deň, mám mať plánovaný cisársky rez zatiaľ som v 37 tt a ešte stále neviem termín sekcie. Chcela by som sa opýtať či je to v poriadku a či sa to všetko stihne naplánovať. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, neviem, ako to presne funguje v zdravotníckom zariadení, kde plánujete rodiť. Nemusíte sa však obávať, termín plánovanej sekcie sa väčšinou dáva týždeň pred termínom pôrodu. Postupujte podľa odporúčaní lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde plánujete rodiť.

  • Streptokok

    , Autor: DeniI

    Dobrý deň,

    Ďakujem za odpoveď. Prečo teda žena nie je odporúčaná na cisársky rez pri zistení streptokoka ak je taký nebezpečný pre bábätko? Ak žene podajú antibiotiká je teda istota že sa nemôže dieťa nakaziť?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, presne tak, ak je podaná antibiotická liečba, je riziko komplikácii minimálne. Už jedna dávka antibiotík má na to vplyv, do polhodiny od podania je látka v obehu plodu.