Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,279 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Menštruačne bolesti

    , Autor: Jesey

    Dobrý večer chcela by som sa opýtať momentálne som v 35tt tehotenstva a za posledné dva dni pocitujem jemné bolesti ako pri menštruácii neni to stále len občas viem že teraz v tomto štádiu by už mali byť také bolesti prijatelné kedže to už začína byť vyššie štádium tehotenstva a telobsa pomaly začina pripravovať na pôrod ale veľa ľudí čo som sa o tomto bavila čo mali podobné bolesti ako ja tak vždy mali niečo zlé ako napríklad skracovanie krčka alebo podobne a čo som si ešte objavila po malej potrebe bol akýsi menší hlien (bielo žltý) objavila som to dva krát ráno to bolo trošku väčšie a večer menšie a potom sa do toho objavili tie menšie menštruačne bolesti tak som sa chcela spýtať aký máte na to názor vy a či je to v poriadku ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, bez vyšetrenia sa Vám objektívne vyjadriť neviem. V tomto týždni tehotenstva už môžete pocitovať mierne bolesti v podbrušku, hlavne večer. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Bolesti v podbrušku

    , Autor: Florencia 5

    A ešte sa chcem spýtať či sú normálne také menštruáčne bolesti v 10 tt. Či to môžem brať ako rozťahovanie maternice?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, môže sa jednať o naťahovanie väzov závesného aparátu maternice. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Spinenie v 6tt

    , Autor: Chkeller

    Dobry den,

    Poslednu menstruaciu som mala 4.1., cize dnes som 5+4tt. Brali mi aj krv, a potvrdili tehotenstvo. Avsak vcera som mala slabo ruzovy tebky hlien na wc papapieri, neskor 2 hnede flaky na intimke, a potom cely den po utreti sa malinko hnedeho hlienu. Tak sme zbehli na pohotovost, a povedali, ze vak tam je este prazdny, ale nepredpisali ani progesteron, nic. Ze netreba zatial. Dnes rano som mala este 1 maly hnedy hlien na intimke, a odvtedy chvala Bohu nic. Ale citim take ostre pichanie v mieste, kde sa vak nachadza, a citim aj tlaky na maternicu, sem tam aj menstruacne bolesti. Ten jemny priesvitny vytok, niekedy aj trochu s tvrdsim hlienom este mam, a uz je biely.
    Ale aj keby som este aj mala znamena to problem? Uzivam Vitamin C - 250mg, vitamin D, femibion a dnes som si dala aj magnezium.

    Dakujem!

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie do 16. týždňa, najčastejšie hnedou alebo ružovou, či bordovou krvou, je úplne normálne a pomerne časté. Súvisí s tvoriacimi sa cievnymi prepojeniami medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Čo sa týka miernych “menštruačných” bolestí v podbrušku, je to tiež pomerne časté. Pichavé bolesti po stranách podbruška, či v pošve súvisia s naťahovaním väzov závesného aparátu maternice, keďže sa maternica zväčšuje každým dňom. V 6. týždni tehotenstva, najmä ak bol menštruačný cyklus nepravidelný, prípadne ovulácia posunutá, nemusí byť ešte vidieť akciu srdca, či embryonálne štruktúry. Ak sa jedná o chcené tehotenstvo a nie je prítomné krvácanie, či iné ťažkosti, je potrebné USG skontrolovať o 7 až 10 dní a na základe toho sa určí ďalší postup. S vitamínmi to netreba veľmi preháňať. Postačí užívať tehotenské vitamíny, ktoré už obsahujú aj spomínaný vitamín C aj D. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Bolestivý poslíčkovia v 36tt

    , Autor: Lenik1999

    Dobrý deň pán doktor, už dlhšiu dobu ma trápia dosť silný poslíčkovia, mám ich dnes a naposledy som ich mala pred týždňom. Cítim naozaj silne menštruačné bolesti a bolesti v krížovej oblasti aj celý deň, na druhý deň ani stopy po poslíčkoch. Je to normálne? Do nemocnice som nešla keďže nejde o presne intervaly medzi bolesťami. Ešte pripomeniem ze bruško mi vôbec netvrdne. Ďakujem za vašu odpoveď. Prajem pekný deň.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, v 36. týždni sa už môžu vyskytovať poslíčkovia, najmä vo večerných hodinách a v noci. Jedná sa najmä o bolesti v krížoch a v podbrušku. Je to pomerne časté a normálne. Odsledujte si to. Pri pravidelných kontrakciách, odtoku plodovej vody, či krvácaní navštívte zdravotnícke zariadenie, kde plánujete rodiť.

  • Bolesti v 18 tt

    , Autor: doda26

    Dobrý deň,
    som v 18 tt a chcem sa opýtať v noci som sa budila na bolesti brucha chvilku ako keby menštruacne chvilku tlaky v bruchu až tvrdnutie brucha , minuly tyzden na kontrole všetko ok, nasadené magnézium, je to len rozťahovanie maternice a je všetko v poriadku ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, maternica sa každým dňom tehotenstva zväčšuje, dochádza k rozťahovaniu väzov závesného aparátu maternice, čo môžete pociťovať ako občasné pichanie v pošve, či menštruačné bolesti, najmä po stranách. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Mierne bolesti

    , Autor: Mia1826

    Dobrý deň pán doktor aktuálne som 37tt+1 a od rana mám slabší menštruačné bolesti, je mi trosku aj zle na žalúdok nevoľno. Bolesti netrvajú dlho po chvíli prestanú .
    Výtok žiadny, ani by som nespozorovala ze by ku odišla zátka alebo plodová voda. Môže sa jednať o poslickov ?? Minulý týždne som bola u lekárky, ktorá mi na pasoch zistila kontrakcie , ktoré som cítila ako dnes slabší bolesť v podbrušku .
    Dieťatko sa hybe ako stále.
    Mám ísť na pohotovosť alebo stačí počkať ?
    Váha plodu v 36 tt+1 bola cca 3330 gramov
    Považuje sa dieťatko v mojom týždne t.j 37+1 ako donosene aj keby som začala rodiť ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, môže sa jednať aj o poslíčkov. Ak nie sú bolesti intenzívne a pravidelné, ak nekrvácate, pohyby plodu cítite, neodteká plodová voda ani nemáte žiadne iné ťažkosti, odsledujte si to. Ste už v 38. týždni tehotenstva. V prípade pôrodu sa už nejedná o predčasný pôrod. Odsledujte si to. Samozrejme v prípade ťažkostí alebo nejasností navštívte zdravotnícke zariadenie, kde plánujete rodiť.