Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
14,838 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Infekcia

    , Autor: Kukuricka

    dobrý deň zaujímalo by ma že ak mám mykozu alebo nejakú vaginalnu infekciu či mi kvôli tomu môže meškať MZ ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, áno, je to možné, môže to byť príčina meškajúcej menštruácie. Odsledujte si to, odporúčam ale navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý na základe vyšetrenia nasadí potrebnú liečbu.

Podobné otázky

  • Bolest v trieslach

    , Autor: Luccinda2022

    Dobrý deň,
    pred asi týždňom ma začalo bolieť trieslo na ľavej strane. Som si myslela, že som si ho natiahla pri cvičení, tak som to neriešila.
    Ale včera ma to začalo bolieť na oboch stranách.
    Nebolí to nejak moc ale cítim, akokeby som to mala natiahnuté alebo ako keby som dlho bicyklovala. Neviem presne tu bolesť opísať.
    A niekedy ma, tak nepríjemne spichne v podbrušku, ale to asi len tak na 1-2 sekundy.
    V pondelok začínam 36 tt.
    Chcem sa spýtať, či sú tieto bolesti normálne a čo náhodou nehrozí predčasný pôrod.
    Mám zároveň aj od začiatku tehotenstva kvasinkovú infekciu a posledné dni je to čím ďalej, tým horšie. Pokiaľ si večer dám čipku čo mi odporučil doktor, tak je to v pohode.
    Ale pokiaľ si ju nedám už na druhý deň cítim svrbenie. Predpokladám, že už sa do pôrodu toho nezbavím. Len či náhodpu nemôže tá infekcia spôsobovať tú bolesť v podbrušku a slabinách.
    Pohybu bábätka cítim pravidelne, nekrvácam. Mám výtok, nesmrdí. Začala som aj piť čaje z ostružiny malinovej, alchimilky a odvar z ľanového semiačka.
    Chcem sa ešte spýtať, či môžem vykonávať masáž hrádze, keďže mám tie kvasinky, aby sa ešte viac nerozšírili.
    Chcela som vyskúšať Aniball, ale doktor mi to neodporúčil práve kvôli infekcii.
    Tak aspoň tu masáž hrádze či môžem vykonávať.
    A posledná otázka. Nebude pri pôrode tá infekcia problém.
    Čítala som, že bábätko by sa mohlo nakaziť, keď pôjde pôrodnými cestami. Ale skôr sa chcem spýtať, či to nebude aj pre mňa problém.
    Či nebudem mať moc oslabené tie pôrodné cesty, keďže mám tú infekciu od začiatku tehotenstva.
    Pretože by som chcela rodiť prirodezene.
    Za odpoveď vopred ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, bolesti v slabinách, či občasné pichnutie môžu byť už v danom týždni prítomné. Čo sa týka infekcie, počas liečby kvasinkové infekcie nie je vhodné cvičenie s Aniballom, s ktorým sa môže začať cvičiť po ukončenom 36. týždni tehotenstva. Ak máte GBS pozitivitu, pri príjme na pôrodnú sálu budete dostávať antibiotiká až do pôrodu. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť, ani k vaginálnemu nálezu. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Covid v 20 týždni

    , Autor: Zuzana_Kocakova_0118063333

    Dobrý deň,

    práve som prekonala covid, bohužial, nestihla som sa zaočkovať, nakoľko mi bolo odporúčané očkovanie po 20tt z hľadiska vývoja plodu a 2.dávku som mala 6/21.

    Prvé 2 dni som mala priebeh ako silnú chrípku, následne 2dni silný zápal dutín a ukončené kašľom. Klasicky mi boli odporúčané 2 verzie liečiv - podľa gym môžem čokoľvek, podľa všeobecnej veľmi opatrne a vôbec mi nepredpísala ATB. Prežila som s ibalginom a olynthom (len v prípade núdze, čiže s mierou), nakoľko predpokladám, že spánok a dýchanie v tehotenstve sú dôležité :)

    Týždeň po mám už len klasický "alergický soplík", avšak stále mám pozitívny AG test. Máte prosím skúsenosť, čím to môže byť spôsobené? Zníženou imunitou v tehotenstve? Mám akt. nízke protilátky (lym) v KO, môže to byť tým?

    Ďakujem,
    Zuzana

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, zvýšená zahlienenosť po COVIDe je pomerne častá. Ak máte pozitívny Ag test, ste pravdepodobne ešte infekčná, takže u Vás infekcia ešte pravdepodobne prebieha. Priebeh infekcie, ako aj miera infekčnosti, či dĺžka infekcie je u každého človeka individuálna. Samozrejme, imunitný systém má vplyv na priebeh infekcie.

  • Infekcia

    , Autor: Luccinda2022

    Dobrý deň,
    už som tu pár krát písala ohľadom kvasinkovej infekcie. Aj s mojím gynekológom to riešim na každej poradni.
    Kvasinkovú infekciu mám od začiatku tehotenstva. Doktor mi stále len predpisuje nystatin galvex čapíky a čokoľvek iné zavrhuje.
    Ten zaberie, ale len na pár dní a potom sa kvasinková infekcia zas vráti.
    A takto je to dookola celé tehotenstvo.
    Čo som čítala, tak by kvasinková infekcia nemala byť pre bábätko nebezpečná, iba ak ju mám počas pôrodu. A termín pôrodu mám na konci mája, tak už začínam byť z toho nervózna, že sa tej infekcie nemôžem zbaviť.
    Už som aj sladké prestala jesť (sem tam si dám, keď už mám veľkú chuť).
    A posledné dni cítim aj tlaky v podbrušku a niekedy také pichanie.
    Prosím poraďte mi niečo čím by som sa tej kvasinkovej infekcie mohla zbaviť, aj keď asi sa jej už do pôrodu nezbavím, keďže ma trápi celé tehotenstvo.
    Mám doma aj canesten krém (taký modrý), ale nebolo mi doporučené ho používať. Tak neviem.
    Inak s bábätkom je všetko v poriadku.
    Za odpoveď vopred ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, skúsiť si môžete realizovať vaginálne výplachy Cloginom alebo Rosalginom. Canesten krém si aplikovať môžete, rovnako tak aj Canesten vaginálne tablety, ktoré sú voľnopredajné. Následne si realizujte kúru vaginálnymi probiotikami.

  • Biely výtok

    , Autor: Evanja

    Dobrý deň prajem pán doktor, pred dvoma týždňami som začala užívať utrogestan kvôli skracovaniu krčku, pán doktor má upozornil že sa môže vyskytnúť výtok. Po týždni som bola na kontrole a povedal mi že si mám kúpiť rosalgin a raz za 10 dní si spraviť preplach, keďže výtok má nesvrbi ani nepáli. Väčšinou ho spozorujem ráno a večer po tom, čo si utrogestan vložím. Výtok je biely a hustej konzistencie, je možné že takýto výtok je zapríčinený utrogestanom? Alebo mám ísť pre istotu k doktorovi nech sa na to pozrie a nasadí inú liečbu? Bojím sa totiž aby to nebola nejaká infekcia a nechcem nič zanedbať. Som v 27tt a nechcela by som seba a bábätko vystaviť nebezpecenstvu. Ďakujem, pekný deň.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, biely až krémových výtok môže byť spôsobený rozpúšťajucimi sa vaginálnymi kapsulami. Nie je to nežiadúci ani vedľajší účinok, je to pomerne bežné pri vaginálne aplikovanej liečbe. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Streptokok v tehotenstve

    , Autor: cruz

    Dobry den, v 13.tt mi vysiel ster pozitivne na streptokoky, konkretne na +++ a teda maximalnu kolonizaciu. Sposobila som si to zrejme sama prehnanou hygienou, nijak inak to asi byt nemohlo (neplavala som v bazene/sauny,..nic take)
    Mam predpisany ampicilin. Chcem sa opytat, ci je tato infekcia pre babatko v tomto stadiu tehotenstva nebezpecna, pripadne to antibiotikum..
    moja druha otazka je, ci byva vyskyt po prelieceni opakovany..
    pripadne nejaky Vas postreh - na co si dat pozor, comu sa vyhnut,..
    vdaka za odpoved!

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, streptococcus agalactiae sa bez klinických príznakov vyskytuje v malom množstve ako súčasť fyziologickej flóry v pošve. Je nebezpečný pre plod pri spontánnom pôrode, kedy plod prechádza pôrodnými cestami, teda aj pošvou, pre jeho schopnosť rozvoja novorodeneckej sepsy a meningitídy. Aj napriek tomu, že ste teraz preliečovaná, ak by aj ďalší výter na streptokoka bol negatívny, výsledok sa berie aj tak ako pozitívny, takže ste GBS pozitívna. Pre Vás to znamená, aj keď je o tom ešte skoro hovoriť, že od príjmu na pôrodnú sálu až do pôrodu Vám budú v pravidelných intervaloch podávané antibiotiká.