Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
10,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v 1. súkromnej nemocnici Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Tehotenstvo

    , Autor: Ludka

    Dobry den mala by som otazku ci mozem otehotniet ked bol prepichnuty kondom. Totiz to nasa dcerka ktora ma 2 roky sa hrala s kondomami a nechtiac poskodila kondom asi z nejakou hrackou a bohuzial sme si to vsimli az po pohlavnom styku ked sme vyhadzovali obal z kondomu ze bol poskodeny .Aka je sanca otehotnenia ? Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak došlo k poškodeniu obalu, ale nie samotného kondómu, tehotenstvo nepredpokladám. Ak však došlo k poškodeniu samotného kondómu, tehotenstvo sa vylúčiť nedá, takto to však posúdiť neviem.

Podobné otázky

  • Gestacny vak

    , Autor:

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať ci je možné vidieť maličký 2 mm gestacny vacok na Sone 13 dní od oplodnenia ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, nie, takéto skoré tehotenstvo na ultrazvuku nie je vidieť.

  • II.trimestralny skrining

    , Autor:

    Dobrý deň prajem, chcela by som sa poradiť, bola som objednaná na morfologický ultrazvuk 2.12.2020 ( 20+5tt) , ale nakoľko bol dotyčný pán doktor pn tak sa všetky termíny poposúvali a preobjednali ma až na 23.12. kedy budem už 23+5tt, chcem sa opýtať, ako veľmi to môže ovplyvniť nejaké výsledky ultrazvuku? Nie je to už veľmi neskoro na vykonanie tohto skríningu? Aký je vhodný týždeň a prečo? Alebo mám riešiť skorší termín niekde inde? Veľmi pekne ďakujem za skorú odpoveď. Poprípade neviete mi hneď dať aj kontakt k Vám do Šace aby som si skúsila dohodnúť termín? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, morfologické (genetické) ultrazvukové vyšetrenie by sa malo realizovať v 20. - 22. týždni tehotenstva. Výsledky to neovplyvní, ale v prípade, že sa u pacientky potvrdí VVCH plodu, ktoré by malo fatálne, alebo veľmi nepraznivé následky, dá sa zo zdravotnej indikácie podľa legislatívy ukončiť tehotenstvo do 24. ukončeného týždňa. Na našej klinike je pre tento týždeň ešte pár voľných termínov, nasledujúce 2 týždne sú plne obsadené. V prípade záujmu si zavolajte na telefónne číslo 055/72 34 184 a objednajte sa.

  • Tehotenstvo po MA

    , Autor:

    Dobrý deň pán doktor, už som vám písala, 7.9.2020 som bola na kyretazi z dôvodu missed abort v 10.tt. Následne som cca do 5.tyzdnov dostala 1.menstruaciu. 4.11. (cca v plodný deň) sme mali pohl.styk. Tento mesiac mala prísť ďalšia menstruacia, avšak mala som len hnedé špinenie asi 3 dni s miniatúrnymi hnedými kúskami, ako keď konci menštruácia. Myslela som, že je to zrejme slabsia menštruácia kvôli rozhodenemu cyklu z kyretaze. No v stredu mi vyšiel pozitívny test s jasnými 2 čiarkami. Ubehli 3 týždne od styku.... O 2 dni nato, v piatok poobede som začala krvácať ako pri bežnej menštruácii. Dnes krvácam 3. deň. Mám počkať kým krvácanie prestane a potom ísť na kontrolný ultrazvuk? Je v týchto skorých štádiách tehotenstva potrebná opäť kyretaz, alebo sa telo vyčistí samo? Ak by som si nespravila test, ani neviem, že som tehotná, len ze mi meskala menštruácia 2 týždne. Mam 36 rokov, za ako dlho odporúčate sa pokúsiť znova otehotnieť? Možno som mohla počkať nie 1 cyklus, ale aspoň 3? Maternica nie je pripravená na uhniezdenie vajíčka po zákroku, alebo prečo sa to stalo? Mam veľa otázok a preto Vám veľmi pekne ďakujem za odpovede. Pekný deň.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, po výkone na maternici sa odporúča vyčkať aspoň 2 - 3 menštruačné cykly a tak sa snažiť otehotnieť, práve kvôli pripravenosti maternice. Ak máte pozitívny tehotenský test, aj napriek krvácaniu sa môže jednať o vitálne tehotenstvo. Krvácanie do 16. týždňa je spojené s tvorbou cievnych prepojení medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Odsledujte si to. Takto sa Vám bližšie vyjadriť neviem. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Vitaminy

    , Autor:

    Dobrý deň,
    hneď ako mi gynekolog potvrdil tehotenstvo zároveň odporučil vitamíny Ladeevita. Ja som bola doteraz názoru, že ak sa stravujem pestro a zároveň beriem kyselinu listovú bude to postačujúce a nemusím zaťažovať žalúdok inými doplnkami. Aký máte prosím na to názor? Tiež odporúčate takýto komplex vitamínov?
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak máte komplexnú a vyváženú stravu, užívanie kyseliny listovej postačuje.

  • Strava v tehotenstve

    , Autor:

    Dobry den, moze sa salam a sunka pocas tehotenstva?

    Pred tehotenstvom som ich nejedla, ale teraz by som zjedla aj kilo. Akurat teraz som citala, ze sa nesmie. Tak neviem...

    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak sa jedná o tepelne opracované produkty, môžete ich konzumovať v zdravej miere.