Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
12,977 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • NT

    , Autor:

    Dobrý deň, chcem sa opýtať, som aktuálne v 11t a 2 dni. Je v poriadku ak mi NT vyšlo 2,8 alebo je to vysoké číslo?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, norma NT je do 3 mm, takže je to u Vás v norme. Do budúcna odporúčam informovať sa priamo u vyšetrujúceho lekára.

Podobné otázky

  • Cytologia pri rizikovom tehotenstve

    , Autor: Kika

    Dobrý deň, momentálne som 9+1tt, mám hematóm a mala som masívne krvácanie aj s kúskami zrazenín. Celkovo som krvácala 3x počas 2 dní, krvácanie však vždy ustalo. Beriem ascorutin, utrogestan a mám kludovy režim. 13+1 mi vychádza prvá poradňa+ NT a ževraj aj cytologia. Tu som však absolvovala v januári 2021. ( Všetko ok) je potrebné opäť robiť cytologiu 4.10.2021? Zvlášt keď mám problémy? Nemôže to ohroziť tehotenstvo? ( Tehotenstvo stymulovane clostilbegydom)
    P.S. po cytologii v januári som krvácala( spinila) skoro celý mesiac.
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, realizovanie cytologického vyšetrenia v prvom trimestri nie je ničím výnimočným. Samozrejme, ak boli v minulosti okolnosti, aké boli a máte s tým zlé skúsenosti, môžete cytologické vyšetrenie odmietnuť. Rozhodnutie je na Vás. Poraďte sa s Vašim obvodným gynekológom, ktorý pozná najlepšie všetky informácie, ako aj výsledky vyšetrení a najobjektívnejšie sa Vám vie vyjadriť.

  • Zvysene riziko preeklampsie

    , Autor:

    Dobry den, rada by som sa poradila. Na NT ultrazvuku mi namerali hodnotu 1:143 co sa tyka zvyseneho rizika preaklampsie a povedali mi ze ide o hranicnu hodnotu kedze od pomeru 1:150 to beru ze je to v norme hodnota. Doktorka ktora mi screening robila povedala ze nech sa dohodnem s mojou doktorkou ci budem uzivat 100mg aspirinu alebo ostaneme pri sledovani. Tlak som mala skor nizky ako vysoky. Doktorka mi povedala nech aspirin beriem ale ked som si nasledne citala kontraindikacie, nie som o jeho uzivani uplne presvedcena. Chapem ze ide o prevenciu ale rada by som vedela ako by ste k mojej situacii pristupili vy ma zaklade nameranych hodnot.
    Dakujem pekne za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak sú výsledky pozitívne vo vzťahu k zvýšenému riziku preeklampsie, je odporúčané preventívne užívanie kyseliny acetylsalicylovej. Rozhodnutie je však na Vás. Stav sa však bude aj naďalej sledovať.

  • Rôsolovitý výtok telovej farby v 8tt

    , Autor: Kika

    Dobrý deň, som 2x tehotná, mám však obavy nakoľko mám výtok iba po utreti na wc papiery a aj to nie vždy, obavu mám hlavne preto, že výtok má TELOVÚ FARBU naozaj neviem na 100 percent povedať či je tam primes ružovej alebo nie, možno by sa to dalo nazvať aj veľmi jemné oranžová farba. Nemám bolestí, ani svrbenie ani nič iné, na poradni bolo bábo v poriadku. Robili mi iba ultrazvuk, ale doktorovi som o Tom povedala, a povedal na to iba to, že ak nemám nejaké ťažkosti alebo svrbenie táK by to malo byť ok.
    Prosím však aj o váš názor.
    P.S o bábo sme sa snažili rok, bola som na clostilbegyde, nemala som ovulaciu, pomer bol 22DC a 27DC, takže sme milo prekvapený, že sa to podarilo. O dva týždne idem opäť na kontrolu, lebo podľa poslednej MS sa nemôžeme riadiť.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, počas tehotenstva je výtok úplne normálny. Aj keby sa vo výtoku nachádzala krv, väčšinou je to to 16. týždňa tehotenstva spôsobené tvoriacimi sa cievnymi prepojeniami medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Odsledujte si to. Podľa mňa sa však nemusíte znepokojovať. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach samozrejme navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Hylak v tehotenstve

    , Autor: tinka_017

    Dobry den p. doktor,uz dva dni ma trapi crevna viroza(hnacky a vracanie-len obcas),nasadila som si hylak.Mozte mi prosim poradit,ake je v tehotenstve davkovanie?nikde v pribalovom letaku som to nemohla najst.A prosim vas,je nutne v tomto pripade navstivit aj svojho gynekologa?moze crevna viroza ohrozit moje babatko v brusku?dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, Hylak sa počas tehotenstva môže užívať. Dávkovanie je v štandardnej schéme. Pri pretrvávaní ťažkostí v zmysle intenzívnych hnačiek, či zvracania, kedy pacient nevie prijímať ani stravu ani tekutiny dochádza k dehydratácii organizmu, čo môže mať vplyv aj na tehotenstvo. Záleží aj od týždňa tehotenstva. Skôr je vhodné navštíviť infektológa. Samozrejme, ak si to bude stav a situácia vyžadovať, bude vhodné doplniť aj gynekologické vyšetrenie.

  • NEABSOLVOVANY NT SCREENING

    , Autor:

    Dobrý deň, v 11 tt som bola na poradni kde mi zobrali krv a objednali ma až na poradňu v 14 tt. Pýtala som sa na ten NT skreening co sa robí okolo 12teho týždňa. Nič mi na to nepovedala, iba že ak výsledky krvi budú zle tak mi zavolá... Dnes na poradňu v 14tt mi zapísali do knižky výsledky,, PAPP-A-13.22,0-negat, pozn. vhodné NT vyšetrenie,, bolo mi len povedané ze je všetko ôk a nič viac.. Neviem co si mam o tom myslieť, je to normálne ze mi nerobili ten NT ultrazvuk alebo ze ma neposlali niekde ku špecialistovi? Ďakujem z anazor

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, vrámci PTS sa vyšetruje aj NT. Bez poznania bližších okolností sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť.