Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
9,442 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v 1. súkromnej nemocnici Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • NT

    , Autor:

    Dobrý deň, chcem sa opýtať, som aktuálne v 11t a 2 dni. Je v poriadku ak mi NT vyšlo 2,8 alebo je to vysoké číslo?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, norma NT je do 3 mm, takže je to u Vás v norme. Do budúcna odporúčam informovať sa priamo u vyšetrujúceho lekára.

Podobné otázky

  • Vysledky

    , Autor:

    Dobry den pan doktor chcela by som sa spytat na vysledky : som v 12+5tt a mala som prvy sceening
    Vysli mi hodnoty : CRL 65,6 - 12,6 , NT 2,4mm
    Velmi ma znepokojilo vraj 2.5 je hranicne a mne namerali 2,4 je to v poriadku pan doktor nemam sa znepokojovat? Nosna kosticka tam bola to hned povedal lekar len toto NT ma znepokojuje je dovod na obavy alebo 2,4 je este v poriadku? Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, hodnota NT je v norme, nemusíte sa znepokojovať.

  • Trisomy test

    , Autor:

    Dobry den,

    Absolvovala som 1. trimestralny skrining. Z krvi mi vysiel negativny s minimalnym rizikom a na USG tiez bolo vsetko v poriadku. Babatko ma 6,5cm, NT 2,33 a pritomna nosova kosticka. Vsetko je podla Dr v poriadku.

    Kedze sme boli na umelom oplodneni ICSI, ale s magnetickou separaciou spermii MACS (kde vyberu spermie so zdravym DNA), gynekologicka napriek tomu odporuca este trisomy test komplet. Iba kvoli tomu, ze sme mali ICSI. Povedala, ze je to na mne, ze nemusim, ale musi odporucit pri umelom oplodneni.

    Aky je Vas nazor? Ist na ten trisomy komplet alebo nie?

    Mam 29 rokov a manzel 33.

    Dakujem!

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, osobne si myslím, že ak ste absolvovali PTS a bolo všetko v poriadku, Trisomy test absolvovať nemusíte. Je to však na Vás.

  • Dvojičky a cervix skóre

    , Autor:

    Dobrý deň, čakáme dvojičky akt. 34+1tt... na vyšetrení mi moja lekárka napísala do knižky CS7 s komentárom že sa to “tam” už mení, no krčok zatiaľ uzavretý. Nie je to moc? Deň potom na kontrolnom ultrazvuku u pôrodníka mi bolo povedané že optimálne je vydržať do 36tt. Krčok nemeral vnútorne len zvonka a vyjadril sa že “nejaký tam je”. Viac nekomentoval, neviem asi aby som nebola v strese. Mohla som ísť domov, vraj mám oddychovať a brať magnézium. Ešte by ma zaujímalo či je možné aby ma po ultrazvuku bolelo bruško. Na niektorých miestach v podrušku mi dosť popritláčal. Všetko bolo ok, no keď som si doma oddýchla tak ma začalo aj bolieť aj dosť často tvrdnúť a aj deti boli veľmi hyperaktívne. Mala som obavu či sa niečo nezačalo a celkovo mám strach z následkov že to nedám do 36tt.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, tehotenstvo s dvojičkami je od začiatku rizikové a za termínové sa považuje už v 36. týždni tehotenstva. Ak Vám nebola odporúčaná hospitalizácia, nález asi je v poriadku. Dolný segment maternice sa už môže pomaly otvárať tlakom prvého plodu na krčok. Po ultrazuvkovom vyšetrení sa mierna krátkodobá bolesť v podbrušku môže vyskytovať. Odsledujte si to.

  • Hodnoty

    , Autor:

    Dobrý deň chcela by som sa spýtať na tieto hodnoty, či sú v poriadku:
    PAPP-A 2,05
    free-beta hCG 74,2
    NT 1,4
    Testy boli robené v 12+6tt
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, Papp-A máte v norme, hodnota free beta-HCG je zvýšená a NT je v norme. Najvhodnejšie je sa pýtať priamo vyšetrujúceho lekára.

  • Kultivacia

    , Autor:

    Dobrý den. Pan doktor som v 20tt a mam na vas otázku. 4.6. mi moj obvodný gynekológ robil kultivaciu vysledky boli 8.6. A vysledok bol gardnerella vaginalis. Dal mi teda ATB Entizol.
    6.6. som mala vo vytoku krv tak som sla na urgent a tam mi robili zas kultivaciu vysledky dnes 10.6. Negatívne. Ako je možné ze kultivacia s rozdielom dva dni bez liecby je odlišná. Dnes som mala zas krv vo vytoku obvodný gynekolog tvrdi ze to moze byt z tej bakterie ale ked ju nemam tak z coho to potom je ked je vsetko vporiadku. Alebo ju teda mam nerozumiem tomu. Brat teraz tie ATB dalej alebo nie? Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak z kultivácie vyšiel výsledok Gardnerella vaginalis, táto baktéria na živnej pôde musela vyrásť, nevymyslel si to nikto. To, že bol nasledujúci výsledok kultivácie negatívny, môže mať viacero dôvodov. Užívajte antibiotiká dľa odporúčania.