Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,014 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • 1trimester

    , Autor: nikusa9

    Vaz.pan doktor,prosim Vas pekne,hned od zaciatku cca2tyz.tehotenstva, ked som este nevedela,ze som tehotna, som uzivala 3dnove ATB Azitromycin Mylan. (Na bronchitidu)Nasledne cely mesiac som mala zachvaty casteho kaslu,bolesti hrdla.Teraz som 7tyz.a konecne to ustupuje.Nakolko som mala neprijemny rozhovor,ze nakolko sa dietatu vyvija mozog a vsetko dolezite,ci si uvedomujem,ze hrozi poskodenie,autizmus,narusenie mozgu a podobne.Ze to stahovanie brucha pri kasli v prvych mesiacoch je ohrozujuce.Rada by som poznala Vas nazor odbornika,lebo dost ma to zasiahlo a nie som.si ista ako dalej postupovat.VELMI Vam.dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, makrolidové antibiotiká sa môžu používať počas tehotenstva, iba ak prínos prevyšuje riziko. Nie sú k dispozícii dostatočné údaje o bezpečnosti azitromycínu počas tehotenstva, no trojdňová dávka si myslím zásadný vplyv mať nebude. S kašľaním a jeho vplyvom v úplne počiatočnom štádiu tehotenstva by som si starosti nerobil.

Podobné otázky

  • usg vysetrenie

    , Autor: nisa

    Dobrý deň, chcela by som sa informovať či sa mohlo niečo stať bábätku v brusku ak počas usg vyšetrenia (1trimester) doktorka veľmi tlačila sondov na podbruško. Bolo to veľmi nepríjemne.

    A tiež o škodlivosti 3D ultrazvuku lebo internet je plný informácii o škodlivosti.

    Vopred veľmi pekne dakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať, plod je v maternici dobre chránený. Realizáciou USG vyšetrenia sa plodu nič nestane, ani použitím vaginalálnej, ani abdominálnej sondy, ani samotným USG žiarením, ktoré je počas realizácie USG vyšetrenia malé. Museli by ste byť kontinuálne niekoľko dní vystavená USG žiareniu, aby malo teoreticky nejaký vplyv. Súčasné moderné USG prístroje sú už na inej úrovni a používajú aj inú dávku USG žiarenia.