Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
16,505 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Pn

    , Autor: Nika.H

    Dobrý deň, chcem sa opýtať, či vzhľadom na situáciu na Slovensku si myslíte, že by bolo vhodné, ak som v 30tt tehotenstva, byť radšej doma na pn, ak som denne 12 hodín pri práci vystavená chorým ľuďom. Pracujem v lekárni, kde nemáme ani sklo ako zábranu. Síce sa nepotvrdil vplyv na plod, ale ani nevyvrátil. Vďaka.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, koronavírus sa neprenáša cez placentu na plod. Rozhodnutie je však na Vás. Ak pracujete na rizikovom pracovisku, môže Vás Váš obvodný gynekológ dať na PNku.

Podobné otázky

  • Tehotenstvo

    , Autor: Patiik

    Dobrý deň kramy som mala dostať 5.12 ktoré neprišli , snažili sme sa o dieta tak SIM si urobila test včera (6.12)vysiel pozitívny a dnes (7.12)keď SIM sa zobudila tiež vysiel pozit. Objednala ma až na 2.1 na vstupné testy , idem na vyšetrenie na štítnu žľazu a hematologiu , takto som chodila aj pri dcérke . Pri Dcere mi bola zistená toxoplazmoza chodila som na infekčné , brala antb , bola na veľkom ultrazvuku a dcéra je zdravá vraj a iba protilátky,. Pondelok som ochutnala surové maso či je dobre dochutené a utorok mi vysiel pozit test. Myslite že mám niekde ísť? Alebo keď by SIM mala toxoplazmozu zas tak to nevadí az tak lebo mám v tele protilátky kvôli tomu že som už raz mala ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Skôr realizovaný tehotenský test môže byť aj falošne pozitívny, prípadne sa ešte môže všeličo udiať. Prekonaná toxoplazmóza znamená doživotné protilátky, takže si myslím, že sa nemusíte obávať, aj keby v spomínanom minimálnom množstve ochutnávaného mäsa bola prítomná toxoplazma.

  • Tvrdnutie brucha

    , Autor: Kapia

    Dobrý deň, prosím vás, som v 36 tt a keď sa babatko vypuca alebo skrátka pri jeho pohybe mi stvrdne brucho. Tak isto keď napr.vstavam z postele, alebo sa na posteli otáčam. Je toto už to tvrdnutie brucha? Lebo sa mi to stáva často a neviem, či je tvrdnutie spojené s pohybom, alebo nemá byť... Bruško už mám celkovo také napnutejsie... Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, treba rozlišovať stvrdnutie časti brucha, kde sa plod vypučí a pravidelné tvrdnutie celého brucha v pravidelných intervaloch. Pri pohybe, zmene polohy, či vypučení plodu môže brucho najmä v mieste tlaku plodu na stenu maternice dočasne stvrdnúť. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. V prípade ťažkostí alebo nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa, prípadne zdravotnícke zariadenie, kde plánujete rodiť.

  • Odtok hlienovej zátky

    , Autor: Luci123

    Dobrý deň pán doktor, som prvorodička v 38tyzdni (37+2) som na 1cm otvorená včera večer mi asi odtiekla hlienová zátka bol to hustý naťahujúci sa hlien v žltopriesvitnej farbe. Po akom čase môže prísť pôrod? A môžem mať po odteceni hlienovej zátky sex? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, hlienová zátka neznamená nevyhnutne blížiaci sa pôrod, ale postupné dozrievanie a pootváranie sa krčka maternice. Nedá sa povedať, kedy sa spustí kontrakčná činnosť. Pohlavný styk mať môžete, treba však myslieť na to, že spermie obsahujú prostaglandíny, ktoré môžu napomôcť spustiť pôrod. Ste však už prakticky v termíne, takže to vplyv na zrelosť plodu nebude mať.

  • Inbody meranie v 5.tyzdni

    , Autor: Jaja723

    Dobry den,
    V den ocakavanej menstruacie som netusila ze som tehotna a v praci sme mali moznost diagnostiky zlozenia tela, nieco ako inbody pristroj (tuk, vidcelarny tuk, %vody v tele atd). Funguje to na principe bioelektrickej impedancie cize telom prejde maly bezpecny elektricky prud. Pytali sa ma ci mozem byt tehotna, docitala som sa ze da to neodporuca v tehotenstve. Moj gynekolog na moju otazku odpovedal usmevne ze mozete ist aj na kyret ak sa bojite. Co mi neprislo tak vtipne. Co si o tom myslite? Dakujem krasne za odpoved ????

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, z preventívno bezpečnostných dôvodov sa v tehotenstve neodporúča viacero vyšetrení. Tehotenstvo je jednou z kontraindikácii bioelektickej impedancie. Ak nemáte žiadne ťažkosti, jedná sa o žiadané tehotenstvo a výsledky doterajších vyšetrení a USG boli v poriadku, môžete v tehotenstve pokračovať. Odporúčam realizovať PTS (prvotrimestrálny screening) v 11. až 14. týždni tehotenstva. Odsledujte si to.

  • Bolesť

    , Autor: Joko

    Dobrý deň. Som v 5tt po KET. Ked som v klude tak pocitujem tlak v podbrusku a akokeby teplo v podbrusku. Neviem opisat ten pocit ale niečo ako teplu maternicu. Ed chodim alebo som v pohybe tak necitim nic.Užívam utrogestan 3x denne. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, maternica sa počas tehotenstva každým dňom zväčšuje, čo môžete pociťovať ako mierne pnutie v podbrušku. Odsledujte si to. Pokračujte v liečbe a postupe podľa odporúčaní lekárov centra asistovanej reprodukcie.