Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,106 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Palpacne vysetrenie

    , Autor: Toscana

    Dobry den pan doktor, chcem Vas poprosit o radu, moze doktorka pri palpacnom vaginalnom vysetreni napr. uvolnit hlienovu zatku resp. spustit porod pokial ma dlhe nechty a uz som z casti otvorena? Vysetrenie dost intezivne citim a je z casti bolestive, este som bola upozornena ze mozem zakrvacat, co sa mi nikdy predtym nestalo. Dakujem velmi pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, po každom jednom vyšetrení v tehotenskej poradni môže dôjsť k zašpineniu alebo zakrvácaniu v deň vyšetrenia, ako aj na ďalší deň. Upozorňujeme na to naše pacientky stále, aby sa nepreľakli. Palpačným vyšetrením je možné uvoľniť hlienovú zátku, rovnako tak aj vykonaním Hamiltonovho hmatu je možné napomôcť skoršiemu spusteniu kontrakčnej činnosti maternice.

Podobné otázky

  • Kontrola krčka

    , Autor: Mice169

    Dobrý deň. Chcem sa opýtať, koľko krát by mal gynekológ na bežnej poradni počas celého tehotenstva kontrolovať stav krčka? Mám pocit ze od 12tt. ( Teraz som v 25tt) mi lekár kŕčom, resp. vyšetrenie zo spodu nerobil. Je to v poriadku? Mám si o také vyšetrenie žiadať? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, vedenie tehotenstva je myslím si mierne odlišné v každej gynekologickej ambulancii. Závisí od gynekológa. Gynekologické vyšetrenie v zrkadlách, ako aj palpačné vyšetrenie sa v našich ambulanciách realizuje v prvých štyroch mesiacoch raz za štyri týždne, od piateho do ôsmeho mesiaca raz za tri týždne, v deviatom mesiaci raz za dva týždne a posledný mesiac chodí pacientka do predpôrodných tehotenských poradní raz do týždňa až do termínu pôrodu. Po termíne pôrodu sú kontroly dva krát do týždňa. Ak nemáte kontraindikáciu k palpačnému a bimanuálnemu gynekologickému vyšetreniu (napríklad vcestná placenta), Váš obvodný gynekológ Vás nevyšetruje a Vy máte záujem vedieť nález, určite to pri najbližšej poradni pripomeňte a skonzultujte s Vašim obvodným gynekológom.

  • Rizikove tehotenstvo

    , Autor: Zuzulele

    Dobry den pan doktor som v 33+4 stale som opakovane hospitalizovana pre kontrakcnu cinnost vzdy vraj falosnu no pri poslednom prepisteni mam v sprave napisane palpacne vysetrenie cervix tuhy zatvoreny vnutorna branka zatvorena hrdlo 3cm....usg nalez teda cervikometria cervix 32,7mm tvar T profil naznaceny funneling 3,7mm...chcem sa opytat je tento nalez velmi zly? Vydrzim s tymto nalezom aspon do 36 tyzdna ? Velmi sa bojim ked som sa prepustajucej lekarky pytala na nalez toho funnelingu povedala ze to je uz normalme na moj tyzden btedy to bolo 33+0 od ledy ma prepustili mam prisny kludovy rezim len lezim max wc a sprcha lieky beriem tak ako mi kazali no mam velky strach velmi pekne vam dakujem za odpoved prajem pekny den

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nález na krčku máte v norme. Aj keď je na USG popisovaný funneling, funkčná časť je dosť dlhá, takže sa nemusíte obávať, čo sa toho týka. Predpokladám, že užívate magnézium, ktoré môžete užívať aj v dávke 3x2 tabletky denne. Dodržujte kľudový režim podľa odporúčaní. Odsledujte si to.

  • Cervikometria v 22 týždni

    , Autor: martinas142

    Dobrý deň v 22 tyzdni mi zistili cervikometriu 28mm, bez funnelingu pri zakašľaní. Od 20 týždňa sa mi zmenila hodnota z 33mm na tých 28mm. Doktor na pohotovosti vravel, že som zavreta a je to v poriadku. Moj gynekológ mi toto nikdy nevyšetroval a tak neviem či treba kludovy režim alebo nie.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj je dĺžka krčka 28 mm a krčok je v celom priebehu uzavretý, teda nie je prítomný funneling, ako aj vaginálne palpačné vyšetrenie bolo v poriadku, nemusíte sa obávať. Nález je v poriadku. Dôležité sú aj ďalšie informácie, okolnosti a výsledky vyšetrení a výterov. Nepoznám ich však, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Ak ešte magnézium neužívajte, môžete užívať magnézium v dávke 3x1 tabletka denne. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý pozná všetky výsledky vyšetrení a nálezy, ako aj všetky okolnosti a najobjektívnejšie sa Vám bude vedieť vyjadriť.

  • Cervix

    , Autor: Janulinkaa56

    Dobrý deň prajem pán doktor ,
    Som v 26tt a zatiaľ prebieha všetko v poriadku na každej poradni. Nemám žiadne ťažkosti až na občasne bolesti v podbrušku a pichanie zospodu . Je to naozaj len občasne . Čo má trošku znepokojuje je , že moj gynekológ ma nevyšetruje zospodu . Stále urobí usg (podotýkam má 3D ) ale krčok transvaginalne nekontroluje. Na poslednom morfologickom usg napísal do knihy , že dĺžka cervixu 4. Môže to vidieť aj cez transabdominálny usg? Bojím sa aby sa mi náhodou nezačal skracovať krčok . Užívam aj magnezium 2x1 ( preventívne si ho davam) …. Neviem či si mam to vyšetrenie krčka vyžiadať ? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, najvhodnejšie je sa pýtať priamo vyšetrujúceho lekára, či nie je potrebné aj vaginálne a palpačné vyšetrenie. Krčok sa dá za istých okolností pomerať aj abdominálnou sondou, je to však, hlavne v tehotenstve, nie príliš presné.

  • Nizko položená placenta

    , Autor: Erika0409

    Dobrý deň prajem,
    Som v 15TT a gynekolog mi povedal, že mám nízko položenú placentu, do správy mi napísal placenta praevia. Nekrvacam, iba ma brucho bolí. Nakoľko mi nedal viac info, vedeli by ste mi prosím povedať na čo si dať pozor? Popríp či je to niečo vážne?
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, záleží od typu placenty praevia. Ak dosahuje placenta k vnútornej bránke a je na prednej stene maternice, vplyvom rastu maternice sa placenta vysunie vyššie a potom sa už nemusí jednať o vcestnú placentu. Ak však placenta prekrýva celú vnútornú bránku (placenta praevia totalis), pôrod bude musieť byť vedený cisárskym rezom a pri takomto náleze je gynekologické palpačné vyšetrenie hlavne vo vyššom týždni tehotenstva kontraindikované. Keďže nepoznám žiadne bližšie nálezy vyšetrení, neviem sa Vám bližšie objektívne vyjadriť. Pri nejasnotiach sa nebojte pýtať Vášho obvodného gynekológa.