Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,280 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Haemophilus

    , Autor: LuciC

    Dobrý deň, na začiatku prvého trimestra a teraz na konci tretieho trimestra som bola prechladnutá so zvýšenou teplotou, ktorá nikdy nepresiahla 37,5 stupňa. Na základe obvodného lekára som vyplachovala nos a ústa slanou vodou, prípadne brala Septilen a vitamín C.
    Dodatočne mi bol robený výter z hrdla a ten vyšiel pozitívny na Haemophilus tak pri výtere v prvom trimestri aj v treťom trimestri.
    Môj obvodný lekár to nijak nepreliečoval antibiotikami s tým, že je to veľmi rozšírený u populácie.
    Je možné, že som nositeľom baktérie? Mohlo to nejako uškodiť bábätku?

    Ďakujem za odpoveď,
    Lucia

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Haemophilus influenzae sa u človeka vyskytuje väčšinou úplne bezpríznakovo, najmä na sliznici nosa a krku. U väčšiny osôb ochorenie neprepukne, sú ale prenášačmi hemofilových infekcií. Záleží však od klinických ťažkostí a prejavov, ako aj od výsledkov kultivácie na danú baktériu, a zváženie antibiotickej liečby. Počas tehotenstva by sa plodu nemalo nič stať. Ak u Vás pretrváva daná baktéria a spôsobuje Vám ťažkosti, preliečil by som ju antibiotikami. Toto je ale v kompetencii Vášho obvodného lekára. Objektívne sa Vám bližšie neviem vyjadriť.

Podobné otázky

  • Zvýšená teplota a upchaté dutiny

    , Autor: LuciC

    Dobrý deň,
    už druhý týždeň mám zvýšenú teplotu do 37,2 z výterov z hrdla mi bol zistený Haemophilus. Zo začiatku som mala upchaté dutiny, ktoré som preplachovala slanou vodou. Škriabanie v hrdle som pociťovala iba prvé tri dni, teraz už nie. Stále mám upchatý nos a stále mám teplotu.
    Lekár mi nenasadil žiadne antibiotiká. Som v 39 tt a neviem, či je to iba tou zvýšenou teplotou ale neustále sa potím viac ako zvyčajne.

    Nebolo by vhodné nasadiť antibiotiká alebo aspoň vziať krv vzhľadom na veľmi blízky termín pôrodu?

    Ďakujem,
    Lucia

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nepoznám všetky okolnosti ani výsledky vyšetrení,odberov a výterov, preto sa neviem objektívne vyjadriť. Ak máte zvýšené zápalové parametre a máte aj klinické ťažkosti, užívanie antibiotík bude potrebné.

  • antibiotika klacid

    , Autor: zuziku

    Dobry den,
    som v 23.tt a lekar mi dnes predpisal antibiotika klacid. Mozu sa ,neposkodia plod? Problem bol v tom, ze vo vytere hrdla mi bol zisteny haemophilus spp. a mam uz nejake tri tyzdne problemy - najskor vnutorna teplota, teraz uz aj normalna do 37,5, skrabanie a bolest v hrdle, potenie a palenie oci. Z vyteru bolo zistene, ze skoro na vsetko je to rezistentne, iba na ciprofloxacin a chloramfenikol citlive. Potom infektolog odporucil claritromycin, preto asi tie antibiotika... Napisete mi vas nazor? Dakujem pekne.