Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,259 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Farbenie

    , Autor: michaela-11

    Vysetrena som bola v pondelok ale mám aj také tlaky v podbrušku a tvrdne mi podbrusko. Myslíte že mi začína pôrod?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, môže sa jednať o sprievodné javy začínajúceho sa pôrodu. Pri pravidelných bolestiach á 5 - 7 min., odtoku plodovej vody, krvácaní alebo zmene zdravotného stavu navštívte tehotenskú pohotovosť.

Podobné otázky

  • Farbenie obočia v tehotenstve

    , Autor: Zuzka2502

    Dobrý deň prajem. Chcem sa opýtať, či je možné farbenie obočia hennou, ktorá obsahuje aj peroxid, ak som v 16tom týždni tehotenstva. Ďakujem vopred za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Henna, pokiaľ viem, neobsahuje amoniak, peroxid ani iné chemické látky, preto je ideálnym riešením pre tehotné a dojčiace ženy. Neviem sa Vám k tomu bližšie objektívne vyjadriť.

  • Umyvanie zeleniny spinavou vodou

    , Autor: nes1

    Dobry den pan doktor,

    som v 28.tyzdni a byvam v meste v bytovke, nahodne az po nejakej chvili som si pri umyvani riadu vsimla ze z kohutika tecie hneda voda, nieco opravuju v potrubiach a vodu neodstavili. Asi hodinu predtym som umyvala zeleninu na konzumaciu pod tecucou vodou a nemozem uplne vylucit ze som ju umyvala uz s takou spinavou vodou, nakolko som si to vsimla az neskor. Za predpokladu, ze by som naozaj jedla zeleninu, ktora bola umyta hnedou zakalenou vodou, ake rizika mi mozu hrozit ? Coho sa mam obavat ? Dakujem za Vas cas.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spomínané hnedé zafarbenie vody je spôsobené usadeninami v potrubí - hrdzou, teda železom. Za daných okolností by to nemalo mať žiadny vplyv na tráviaci trakt, či samotné tehotenstvo.

  • Farbenie vlasov v tehotenstve

    , Autor: Mischa

    Dobrý deň prosím pán doktor, prosím vás aký máte názor na farbenie vlasov v prvom trimestri alebo celkovo v tehotenstve? Som 7.tt a chcela by som si prefarbiť vlasy, no čítala som dosť ohlasov že to nieje veľmi vhodné kôli vyvijaniu niektorych orgánov bábätká tak mám kus objavy, či ešte počkať alebo si môžem nafarbit vlasy. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v súčasnosti sa už používajú farby na vlasy, ktoré nemajú vplyv na tehotenstvo. V minulosti sa používali farby iného zloženia. Vo všeobecnosti sa farbenie neodporúča do 12. týždňa tehotenstva, aj to iba preventívne. Po 16. týždni tehotenstva by to malo byť v poriadku. Je to však otázka skôr na kaderníka.

  • Zelezo

    , Autor: Maria1009

    Dobry den,pan doktor. Som v 34 tyzdni a uzivam od lekara 3xdenne zelezo Maltofer Fol s kyselinou listovou. Dnes sa mi omylom vecer podarilo vypit namiesto 1 tablety,tablety dve lebo som zabudla,ze som uz pila. Cize za dnesny den som vypila 4 tablety. Nemoze byt z toho nejaky problem? A este sa chcem spytat,ci liek moze sposobovat tmave sfarbenie stolice? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, užitie jednej dávky navyše nepredstavuje pre tehotenstvo problém. Nemusíte sa obávať. Áno, vyššie dávky železa (2-3 krát denne) spôsobujú tmavé až čierne sfarbenie stolice, ktorá môže byť tuhšia. Ženy mnohokrát trpia zápchami.

  • Slabá krv vo vytoku

    , Autor: Hliva

    Dobrý deň, som na konci 6 týždňa tehotenstva a výtok mam trosililinku sfarbeny krvou. Povedala by som ze to nemôže byť ani jedna kvapka. Je to naozaj len také slabé zafarbenie. Je to v poriadku? Môže to byť napríklad rastúcou maternicou?
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ružový výtok, špinenie, či slabé krvácanie, najčastejšie do hneda, je do 16. týždňa tehotenstva spôsobené tvoriacimi sa cievnymi prepojeniami medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Je to pomerne časté. Odsledujte si to.