Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,106 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Hemorodidy

    , Autor: zizzi

    Dobry den, pan doktor. Chcela som sa opytat na hemoroidy. Som v konciacom 24.tt a 4 dni som badala rezanie v oblasti otvoru konecnika. Najprv som to vobec nepripisovala nicomu inemu, len tomu, ze som si musela okolie analneho otvoru podrazdit toaletnym papierom, nakolko chodievam na velku potrebu aj 2-3x najcastejsie rano, a utieram sa dost silno. Na zaziatku tehotenstva ma asi do 14.tt obcas jednorazovo prehnalo, no odvtedy mam stolicu pravidelnu bez zapchy. Hygienu dodrziavam, pohybu mam, preto som ostala v soku a vystresovana, ked som si to pri sprchovani nahmatala. Sprchujem sa kazdy den a nahmatala som to az po tych 4 dnoch, co som citila rezanie. Paradoxne rezanie (nie je silne alebo neznesitelne) nepocitujem pri velkej potrebe, ale ked mi zviera otvor, pri utierani sa (aj to nie vzdy). Chcem sa spytat, ci je to v tehotenstve normalne a ako to liecit (cestou vseobecneho dr.alebo gynekologa), alebo si dokazem pomoct aj sama? Podla mojho pohmatu mam to vonku pri dolnom okraji anal.otvoru. Dnes som pouzila Hemostop mast. Dakujem Vam za radu, nasmerovanie a zaroven tym aj za pomoc. Pekny den.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, hemoroidy sú v tehotenstve a hlavne v lete pomerne bežné. Pomôcť si dokážete aj sama. Aplikujte si najlepšie kombináciu čipky + masť. Preparátov je v lekárni pomerne veľa. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo zhoršení stavu navštívte Vášho obvodného gynekológa.