Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
13,848 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Nález

    , Autor: michaela-11

    Dobre ďakujem pekne. A ešte jedna otázka čo znamena keď mi na ctg vyšlo R1 0,55/0,60?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, predpokladám, že nie na CTG ale na USG a RI je hodnota rezistenčného indexu, teda prietoku krvi pupočníkom, ktorú máte absolútne v norme.

Podobné otázky

  • Cysta Ch. Plexu

    , Autor: Iva93

    Dobrý deň pán doktor,

    Viem, že táto téma tu bola už niekoľko krát, ale nedá mi neopýtať sa na cystu chloriod.plexu v ľavo.

    V 20+3 týždni nám bola nájdená maličká cysta ch.plexu. ostatné nálezy boli v norme a pani doktorka neodporúčala ďalšiu intervenciu, iba kontrolu v 30 t.

    Internet je plný informácií ohľadne tohto nálezu, ale predsa by som sa opýtala prečo takáto cysta vzniká, respektíve ako sa postupuje v prípade, že nezmizne. Má to nejaký vplyv na vývoj bábätka?

    Čítala som, že sa s najväčšou pravdepodobnosťou sama rozplynie. Pani doktorka povedala že tento nález sa niekedy ani nespomenie, aby mamička ostala pokojná, nakoľko v prípade jedinej chybičky nič neznamená.

    Ale predsa som prišla sem troška sa upokojiť. V rodine sme sa nikdy s ničím takým nestretli, takže informácia o takom náleze spôsobila rozrušenie a veľa otázok.

    Ďakujem za odpoveď a prajem ešte pekný zvyšok víkendu

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, je to tak, ako Vám bolo vysvetlené. Ak sú cysty samotné, bez iného nálezu, tak nič neznamenajú, ak by sa našli aj iné tzv. minor markery, je vhodné genetické vyšetrenie. Na druhej strane genetické vyšetrenie, či konzultácia ešte neznamená automaticky amniocentézu, na základe nálezov možno iba doporučia sledovanie ultrazvukom. Ak je ostatný nález v poriadku, tak izolovaná cysta plexus chorioideus nemusí znamenať nič vážne a sama sa vstrebá.

  • Lactobacillus sp.

    , Autor: Kami999

    Dobrý deň, chcem sa poradiť ohľadom výteru v 36.tt - nález Lactobacillus pozit. +++, epitélie pozit. +, leukocyty PMN negat. Aeróbna kultivácia negat., nález Lactobacillus sp. produkujúci H2O2. Čo sa týka subjektívnych ťažkostí nemám žiadne, jedine výtok krémovej až svetložltej farby, bez zápachu. Mô gynekológ sa k nálezu nevyjadril, preto sa len chcem uistiť, či to nie je potrebné pred pôrodom preliečiť, ide o normálny nález? Môže byť výtok spôsobený uvedenou flórou? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, jedná s a fyziologický nález. Nie je potrebná žiadna liečba.

  • skrátený kŕčok

    , Autor: Dayana

    Zdravim Pán Doktor chcela by som sa opýtať aj na názor iného odborníka nedávno mi bolo zistené že som pootvorena som v 27tt bola som 5 dní na infúziách a nasadený utrogestan 200mg , počas tých 5 dní sa nič nezmenilo tak ma prepustili domov len sa v konečnej správe veľmi nevyznám či som natom až tak zle alebo je to ešte na môj týždeň tehotenstva v norme či mať veľké obavy veľmi sa bojím predčasného pôrodu preto sa momentálne šetrím len nedá sa stále len ležať v posteli v prepustacej správe sa udáva : cervix mediosakralne 1,5-2cm , vonkajšia bránka pre prst , klenby t.c voľné , TAS+TVS : cervix 39mm suficientny , hrdlo 1,5 centrálne uložene , vnútorná bránka uzavretá.
    Vopred ďakujem za vašu odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, predpokladám, že Vám bol odporúčaný kľudový režim a pokračovať v nasadenej liečbe. Záleží tiež, či ste prvorodička alebo viacrodička. Nález nie je úplne katastrofálny, vrátiť sa však naspäť nedá. Ak bola vylúčená infekcia a nemáte žiadne bolesti, či iné ťažkosti, dá sa s takýmto nálezom donosiť dieťa až do termínu. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa, pripadne zdravotnícke zariadenie, kde ste boli hospitalizovaná.

  • hraničné hodnoty

    , Autor: Tina_11

    Dobrý deň p. doktor, včera ma na poradni v nemocnici trošku vystrašili, že je možné že o týždeň ma nechajú ležať v nemocnici. Som na rizikovej ambulancii z dôvodu cukrovky 2. typu od januára 2021 na tabletkách , v tehotenstve vysadené len diéta a od novembra na inzulíne. Mám vraj viac hraničných vecí ako plodová voda, prietoky, skrátený krčok a čosi s placentou. PM 15.5.2021, ovulácia posunutá -dňa 2.6.2021 podaná inj Ovitrelle. K 3.1. 2022 som podľa USG 33+2 tt.
    Hodnoty zo správy:
    AS+, PP+, normohydramnion, placenta bpn g.I./ susp. biloba, BPD 33/5, AC 33/0, FL 32/6, EWF 2130 g, RI AU 0,69, cervikometria-cervix dĺžky 20 mm, bez funnelingu, čípok dĺžky 1,5 cm, sakrálne orientovaný, tuhý, uzavreté pôr. cesty.

    Pred týždňom (27.12.) v 32+2 tt ma vyšetroval iný lekár a všetko v poriadku.
    Hodnoty : AS+, PP+, normohydramnion, placenta bpn g.I., BPD 82 33/0 AC 282 32/2, FL 63 32/6, EWF 2040 g, RI AU 0,68, cervikometria-cervix dĺžky 30 mm, čípok dĺžky 1,5 cm, sakrálne orientovaný, tuhý, uzavreté pôr. cesty.

    Veľmi pekne Vás prosím o Váš pohľad.
    ĎAKUJEM

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, čo sa týka USG nálezov hodnotiacich veľkosť plodu, množstvo plodovej vody, placentu a prietoky v pupočníkovej cieve, hodnoty sú v norme. Cervikometria sa síce po týždni mierne zhoršila v zmysle skrátenia dĺžky krčka, nedochádza zatiaľ k otváraniu krčka. Vaginálny nález je zatiaľ v norme. Dopredu Vám však neviem predvídať výsledky a nálezy vyšetrení. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Slabinová hernia

    , Autor: Andrejkaa

    Dobrý deň,
    som v 28tt a asi 2 týždne dozadu sa mi spravil pruh v pravej slabine. Je to vidieť, keď stojím a po zatlačení sa mi vráti. Urobili sa mi v tom mieste tam aj menšie varixy a aj na stehne pravej nohy.
    Môžem rodiť prirodzene s tým pruhom? A dá sa stým teraz počas tehotenstva niečo robiť? Môj gynekológ sa nevedel k tomu vôbec vyjadriť.
    Ďalšia otázka je, že môžem preventívne užívať Mobivenal na tie novo vzniknuté varixy? Detralex je asi na predpis.

    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, bez videnia nálezu sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odporúčam chirurgické vyšetrenie, kde chirurg zhodnotí nález a určí ďalší postup. Detralex užívať môžete, áno, je však na predpis.