Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,240 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • kliest v 33tt

    , Autor: cherry1981

    Dobry den som v 33tt a nasla som si kliesta ktoreho som musela drapnut len u nas na zahrade, kedze do hory ani lesa, na luky nechodim. Dost ma to vystrasilo. Vcera mi ho manzel vybral , ale ostala tam hlavicka, ktoru sa tiez podarilo vybrat. Miesto som si vydenzifikovala. Aj napriek tomu mam stravh. Poradnu mam 1.8 kde gynekologovi spomeniem o kliestovi, ale ide o to, ci neyreba ist skor k dr. Ci staci toho 1.8 alebo ist radsej k svojej dr. Nemoze to ublizit dietatku?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v 33. týždni tehotenstva by už nemal byť kliešť zvlášť nebezpečný, no napriek tomu by som doporučoval navštíviť dermatológa ako aj infektológa. Ak vás uhryzol kliešť, informujte o tom svojho gynekológa, ktorý vám dá odobrať krv na boreliózu. Odber treba potom opakovať o šesť týždňov. Aj keby bol kliešť infikovaný, po 2 dňoch od prisatia kliešťa by výsledok z krvi bol negatívny. Inkubačná doba boreliózy sa pohybuje rádovo v dňoch či týždňoch, keď človek začína na sebe pociťovať prvé príznaky. Jediným typickým a nezameniteľným prejavom tohto ochorenia je červená škvrna, ktorá sa objavuje v časovom odstupe niekoľkých dní až týždňov od prisatia kliešťa.