Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
14,885 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Prosim o radu

    , Autor: 3mima3

    Som v 31t2dni dali ma do nemocnice lebo sa im zdalo ze z tvrdnutia sa mi krcok skratil z 4 na 3cm no po tyzdni v nemocnici aj po inf gynipral mi posiel na 1.2cm a som na špičku prsta. Beriem aj nutrogestan od 21tt lebo nol krcok 2.5cm po tom vysiel vtedy na 4cm.boledti nemam a to tvrdnutie je 10sek.a mne to pripada ako keby sa napinalo pri otacani. Prosim o radu nic ine mi tu nedavaju uz len mag tab. Ten gynipral som mala uz 2 krát po 48 hod s pauzou za ten týždeň a ešte sa to zhorsilo

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, v 32. týždni nález 1,5 cm krčok pre špic prsta nie je úplne katastrofálnym nálezom, aby ste neboli vystrašená. Ak tvrdne podbruško na pár sekúnd pár krát do dňa (do 10 krát) a hlavne pri otáčaní a pohyboch plodu, je to normálne. S Gynipralom nemáme skúsenosti, na našej klinike používame okrem iného aj Utrogestan alebo Duphaston a infúzie s magnéziom, ktoré po stabilizácii stavu nahrádzame magnéziovými tabletkami. Stav treba odsledovať, aj ultrazvukovo. Krčok maternice sa nevie naspäť predĺžiť, aktuálny stav sa zvrátiť nedá. Pri opätovnej kontrole a prípadnom zistení väčšej progresie nálezu sa podľa nálezu podávajú kortikoidy za účelom prípravy pľúcnej zrelosti plodu. Pri akýchkoľvek nejasnostiach sa nebojte informovať u lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde ste hospitalizovaná, ktorí najlepšie poznajú Váš zdravotný stav a vedia ho v prípade potreby adekvátne riešiť.

Podobné otázky

  • Prosím o radu

    , Autor: Nika7777

    Dobrý deň , prišla som ku gynekológovi koncom piateho začiatkom šiesteho týždňa . Na ultrazvuku je vidieť iba ako keby čiarku . Povedal mi k tomu len to že som prišla skoro a objednal má presne o mesiac . Veľmi sa bojím či je všetko v poriadku . Podľa merania má plod (alebo teda ten zarodocny tercik) alebo ako sa to vola 4,1 mm. Myslite že to bude v poriadku ? Prepáčte som prvorodička a veľmi sa bojím . Moc ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, pravdepodobne ste mali nepravidelnú menštruáciu alebo posunutú ovuláciu a datácia podľa poslednej menštruácie nie je správna. Na to, aby bolo na USG niečo vidieť, musí zárodok vyrásť. Je potrebná USG kontrola s odstupom času. Ak nemáte žiadne ťažkosti a jedná sa o žiadané tehotenstvo, postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Atb

    , Autor: Babula1987

    Dobry den,prosim o radu,zacinam 13 tyzden a dnes som spozorovala suchy drazdivy kasel,neviem ci budem potrebovat ant,no chcem sa spytat ak mi obvodny predpise ,su vhodne ant.? Neuskodi to babatku.dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, obvodný lekár vie, ktoré antibiotiká sa u tehotnej v prvom trimestri užívať môžu a ktoré nie. O tehotenstve ho však nezabudnite informovať. Je celkom možné, že antibiotiká nebude potrebné užívať.

  • Prosím o radu

    , Autor: Stejsi

    Dobrý deň
    V pondelok sa chystám ku gynekológovi, ale predtým by som poprosila o pomoc. Dnes mám dostať MS , už viac ako 10 dni špiním, testy som si robila už minimálne 5 ( dnes som robila ráno digitálny test, poobede paličkový a na obidvoch mi vyšiel pozitívny výsledok, čo mu sa veľmi teším ) len ma veľmi trápi to špinenie, že už toľko dni to trvá, či to je normálne?
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak ste tehotná, špinenie do 16. týždňa tehotenstva je často spôsobené tvoriacimi sa cievnymi prepojeniami medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Je niekedy lepšie, ak sa krv dostane z maternice von, akoby sa mala hromadiť medzi stenou maternice a embryom. Bližšie sa Vám však neviem vyjadriť. Navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý jednoznačne potvrdí tehotenstvo a v prípade vítalneho tehotenstva nasadí potrebnú liečbu a určí ďalší postup.

  • Relaktacia po antivirotikach

    , Autor: bernadet

    Dobry den, pan doktor,
    prosim o radu:
    Prave som musela prerusit dojcenie dcerky, preroze kvoli ochoreniu Covid19 od dnes beriem Ivermektin. Po skonceni liecby by som vsak rada dojcila dalej, ak by sa to dalo (zatial si odsavam mlieko odsavackou a samozrejme ho vylievam). Chcem sa opytat, kolko dni po dobrati poslednej davky lieku budem musiet s dojcenim este pockat, kym sa latky vyplavia z tela? Dcerka ma necely rok a pol, takze dojcenie uz nie je nutne, ale ak by sa dalo, rada by som este par mesiacov dojcila, pretoze este nejedava vsetko z bezneho jedalnicka, tak aby mala imunitu. Vopred dakujem za odpoved. S pozdravom Daniela

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, je pravda, že v príbalovom letáku je zakázané užívanie preparátu počas kojenia. Preberali sa už ale rôzne názory, ktoré hovorili aj o tom, že liek sa môže počas dojčenia užívať. Osobne skúsenosť s Ivermectinom počas kojenia nemám. Vo všeobecnosti sa odporúča vyčkať aspoň 72 hodín po doužívaní poslednej dávky užívaného liečiva.

  • Chrasticka na bradavke

    , Autor: 001Sara

    Dobry den, prosim o radu... Som v 31.tt a vcera som si na jednej bradavke nasla malicku zaschnutu tmavu chrastu... po sprchovani som si ju utrela a ukazalo sa minimum svetlej krvi... na tom mieste sa mi znova spravila chrasticka (vel.cca 2mm).. Prosim je potrebne ist s tym na gyn.kontrolu? Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak došlo k vzniku chrasty poškrabaním, holením alebo iným spôsobom a nemáte žiadne ťažkosti, nemusíte akútne vyhľadať gynekológa. Odsledujte si to, môžete zo spomenúť pri najbližšej kontrole.