Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,104 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Poradit

    , Autor: soledat

    Chcem sa opýtať ak som 7.8 bola na vyšetrením sono Tehotenstvo CRL bolo namerané 3.30 cm 10/3 t / d Z: Grave Hebdo 10, Intact znamená to zo k oplodnením došlo pred 73 DNAMI? A ak mam nepravidelný cyklus od 27- 35dni.Posledna menštruácia bola 30.5.A termin pôrodu podľa tohto vyšetrenía vyšiel 2.3.2019.Mozte mi poradiť kedy mohlo prísť k oplodneníu?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, týžden tehotenstva 10+3 značí, ze tehotenstvo trvá 73 dní. Dôležité je, kedy máte ovuláciu. Spermia vydrží až 72 hodín, takže k pohlavnému styku mohlo dôjsť aj 3 dni pred oplodnením.

Podobné otázky

  • Funneling v priebehu porodneho kanala

    , Autor: Kajka1990

    Dobry den rada by som sa informovala ak mi lekar napisal do spravy - pritomny funneling v priebehu porodneho kanala, branka zatvorena, kanal neskrateny znamena to ze sa otvaram? Povedal mi lekar ze mam oddychovat bez zdvihania tazkych veci a zataze, bez zbytocne dlhych prechadzok a ze sa to vie upravit. Mame ist este na dovolenku k moru zaciatkom aprila, nech si oddychnem a zial dovolenka sa neda zrusit, oddychovy rezim mam 3 tyzdne a o tyzden mam kontrolu. Viete mi poradit co to vsetko znamena? Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, funneling znamená vnútorné otváranie. Z daného popisu mi však nie je jasné, o aký funneling sa jedná, nepoznám ani ďalšie bližšie okolnosti a informácie, či nálezy, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Herpes

    , Autor: Florencia 5

    Dobrý deň urobil sami herpes v nose som 11 tt mám sa obávať ? A čo je na to dobre dať ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v lekárni je dostupných viacero preparátov, ktoré si viete aplikovať. Napríklad Herpesin. V lekárni Vám budú vedieť poradiť.

  • hemoroidy

    , Autor: Mimi1809

    Dobry den prajem, pan doktor, potrebujem sa s vami poradit, co robit v pripade velmi bolestiveho vonkajsieho hemoroidu, ktory ma trapi uz treti den. Som momentalne uz 39tt+2 a nalez velmi boli pri akomkolvek pohybe, dotyku. Neviem si predstavit, ze budem s takouto bolestou o chvilu este aj rodit a riesit pocas kontrakcii aj silnu bolest hemoroidu. :( Da sa vobec v poriadku odrodit prirodzene aj v takomto pripade? Ako si mam pomoct, prosim? Mam si nasadit Detralex? Zatial uzivam Factu gel a gel z dubovej kory, no mam pocit, ze sa mi to stale len zhorsuje a vobec sa to nezlepsuje. :( Dakujem krasne za akukolvek radu.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, záleží od rozsahu a veľkosti nálezu. Detralex si nasadiť môžete, štandardne sa užíva dávka 2 tabletky denne. Vhodnejšie je však aplikovať preparáty priamo lokálne. Najlepšia je kombinácia rektálny čapík+ masť. Preparátov je na trhu viacero, napríklad Faktu, Mastu, či Procto-Glyvenol. Každý z týchto preparátov sa vyrába aj vo forme maste aj vo forme čapíkov. Je však potrebné povedať, že aj napriek začatej liečbe sa výsledky dostavia do 12 - 14 dní, takže s najväčšou pravdepodobnosťou sa to dá do poriadku až počas šestonedelia. Odsledujte si to.

  • Rizikove tehotenstvo

    , Autor: Patricia92934

    Dobry den prajem.chcem sa opytat ale aj poradit som 14tyzdni tehotenstva kde mi bude odobrata krv na genetiku.na poslednej poradni mi bol namerany tlak 139/101.je to zly tlak.a vysledky su leu 9,57ery2,74,hb137,00,htk0,40,tromb299,00.a tyreoptropny hormon 3,150dakujem za radu.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, namerané hodnoty tlaku krvi máte v pásme arteriálnej hypertenzie. Ostatné opisované hodnoty krvi máte v norme. Tlak bude potrebné odsledovať a pripadne aj nasadiť antihypertenznú liečbu. Predpokladám, že Vás Váš obvodný gynekológ odošle k internistovi. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, ani okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Vysledky screeningu v I. trimestri

    , Autor: Dominika2016

    Dobry den, chcela by som sa poradit ci mam absolvovat amnio resp. nifty test, kedze mi vysiel pozitivny kombinovany vysledok na T21. Pokusim sa zhrnut vsetky vysledky.
    Mam 38 rokov, som 13t + 3 den, termin porodu je 24.8.
    Nalezy: normalne
    Akcia srdca: zobrazena, srdecna frekvencia: 161 uderov/min.
    CRL: 74,2 mm
    NT: 1,8 mm
    Ductus Venosus PI: 1,240
    Placenta: Chorion bez znamok odlucovania
    Pupocnik: 3 cievy
    Markery chromozomalnych vad: nosni kost: pritomna, trojcipa chlopna Doppler: normalna.
    Anatomie plodu: lebka,mozog,pater, srdce,brusna dutina,zaludok,mocovy mechur, rucky,nozky - vsade je poznamka normalne, zobrazene, je vidiet, IT verifikova.
    Volny beta-hCG: 168,1 IU/I, ekvivalent k 4,785 MoM
    PAPP-A: 3,790 IU/I, ekvivalent k 1,202 MoM
    Uterine artery PI: 2,07 - ekvivalent k 1,370 MoM
    T21: populacne riz.: 1:135, upravene riz.: 1:164
    T18: populacne riz.: 1:346, upravene riz.: 1:6924
    T13: popul.riz. 1:1081, upravene riz: 1:20000
    Preeklampsia pred 34 tyz.: 1:1172
    Rastove retardacie ored 37 tyz.: 1:445
    Amnio by som nechcela a nifty test je velmi drahy, tak by som sa chcela poradit a vediet vas nazor.
    Pri krvnych testov, ktore mi robili k danemu screeningu v 12 tyzdni mi vyslo riziko T21 - 1:350, ale vzhladom na vek 1:140. Ten kombinovany vysiel ako som uviedla uz vyssie.
    Viete mi poradit prosim?
    Dakujem krasne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, predpokladám, že vyššie riziko T21 Vám vyšlo práve kvôli veku. Ak si chcete byť istá a byť kľudná, vhodné je realizovať Trisomy test, postačí aj úplne najnižší balíček, a na základe výsledku budete vedieť, či je plod v poriadku. Už len z vekovej indikácie je vhodné Trisomy test realizovať. Ostatné výsledky máte v poriadku. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.